CHATEAU SIMPLE

CÔTES DU RHÔNE ROSÉ 2010, LES BOUVREUILS

Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Chateau simple (393), wijn voor beginners die ook de kenners wel bevalt.

DEZE WEEK : ROSÉ

Veel wijnboeren, vooral uit de prestige-appellations van Bordeaux en Bourgogne, ‘verbeteren’ hun rode wijn door de methode van la saignée. Daarbij worden de gistkuipen voor een bepaald gedeelte afgetapt (saignée) in het prille begin van de gisting, als het schilcontact nog niet goed op gang is gekomen. Het gistende sap is dan nog laag in alcohol en de polyfenolen van kleur en bitterheid zijn dan minder oplosbaar. Dat rosésap laat men dan voortgisten zonder schilcontact. Doordat er nu minder sap gist in de kuip met dezelfde schillenkoek, zal de rode wijn ervan meer geconcentreerd zijn wat betreft smaak, bitterheid en kleur. De roséproductie door saignée is dus een soort afvalproductie van rood.

De andere methode om rosé te maken is de zogenaamde pressurage direct. Daarbij wordt er geen rode wijn gemaakt. Na een korte contacttijd, oplopend tot twaalf uren voor lichtgekleurde grenache- en cinsaultdruiven, zoals in Tavel- of Provencewijnen, wordt het geheel geperst en vergist zoals witte wijn. Dit type van rosé heeft gewoonlijk wat meer structuur dan de rosé verkregen door saignée, die wat eleganter zou moeten zijn.

Een speciaal geval is wat men vin gris noemt. Vin gris is niet grijs, in tegenstelling tot wat de naam misschien laat vermoeden, maar licht rosé. Hij wordt gemaakt zoals witte wijn maar dan van diepgekleurde rode druiven. De druiven worden normaal geperst en het sap is dan licht rosé gekleurd, zonder maceratie (proces waarbij uit plantaardig materiaal smaak- en kleurstoffen enz. worden losgemaakt)of schilcontact. De vergisting gebeurt verder zoals bij witte wijn. De bekendste vin gris komt uit het Loiregebied, waar de gamaydruiven dikwijls niet voldoende rijpen om er diepgekleurde rode wijn van te kunnen maken.

In 1974, ten slotte, werd de Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) Rosé de Loire in het leven geroepen. Die mag gemaakt worden in heel het gebied van Anjou, Saumur en Touraine, van alle rode druivensoorten maar van minstens dertig procent cabernet sauvignon. Hij moet droog zijn. In de buurt van Anjou vind je ook de Rosé d’Anjou, met een erg uitgebreid gamma van kwaliteiten en restzoet.

CÔTES DU RHÔNE ROSÉ 2010, LES BOUVREUILS

Kleur naar het rode toe en een stevige neus van rode bessen na opschudden. Goede krachtige smaak met lengte. Tafelrosé.

CARREFOUR : 3,19 EURO.

DOMAINE ROUÏRE-SÉGUR, CORBIÈRES 2012

Heel lichte kleur, bijna waterachtig, en een wat dunne neus van aardbeien. De smaak is friszuur met goede lengte. Moet passen bij lichte slagerechten.

DELHAIZE : 5,49 EURO.

CHÂTEAU DU BOIS DE LA GARDE, CÔTES DU RHÔNE ROSÉ 2011

Stevige rode nuance in de kleur en een neus van rood fruit met een toets van stevigheid. De smaak is krachtig en met goed gevulde lengte. Tafelrosé.

COLRUYT : 5,82 EURO.

CÔTES DU RHÔNE 2012, LES TRUFFIERS ROSÉ SEC

Rosé met een nuance van rood en een wat scherpe neus van rodebessenfruit. De smaak is vrij krachtig en met goed doorlopend fruit. Tafelrosé.

DELHAIZE : 3,99 EURO.

BORDEAUX ROSÉ 2011, CAVE D’AUGUSTIN FLORENT

Rosékleur met een zalmnuance en een neus van verre aardbeien. De smaak is fris maar kort en wegvallend. Geen gastronomische toepassingen.

CARREFOUR : 4,09 EURO.

BANDOL 2011, BARTHÈS PRESTIGE

Heel lichte geel-oranje zalmkleur en een discrete neus met ver fruit na opschudden. De smaak is krachtig en fris en met een gevulde lengte. Tafelrosé.

COLRUYT : 6,99 EURO.

DOOR HERWIG VAN HOVE & FOTO’S MICHEL VAEREWIJCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content