CHATEAU SIMPLE

© foto's michel vaerewijck

EENVOUDIGE WIJNEN DIE GEEN PIJN DOEN IN DE PORTEMONNEE. DAAR WILLEN WE HET OVER HEBBEN IN DEZE RUBRIEK. CHATEAU SIMPLE (392), WIJN VOOR BEGINNERS DIE OOK DE KENNERS WEL BEVALT.

Delhaize : 3,79 euro.

Colruyt : 9,99 euro.

Delhaize : 8,99 euro.

Carrefour : 9,29 euro.

Colruyt : 11,99 euro.

Carrefour : 9,79 euro.

DEZE WEEK : SAUVIGNON UIT DE LOIRE

Sauvignon blanc is de koninginnendruif van het centrumgebied van de Loire. De wijngaarden zijn er voor drie vierde mee beplant. De wijn ervan kan verschillende gedaanten aan- nemen : van eenvoudige frisse toogdrank tot begeleider van grote gastronomische gerechten. Op leem-kalkbodems wordt hij rijk en krachtig met veel potentieel, op zand- en kiezelgrond komt fruit en soepelheid in de wijn, op silexgronden kan hij magistraal groot worden. De wijn van sauvignon blanc is makkelijk te herkennen aan zijn ‘groene’ aroma’s. Als de druiven ‘net rijp’ geoogst zijn, ruikt hij naar taxus en kattenpis. Als de oogst onrijp was, wordt het nog erger en komt er een onaangename toets van ‘grassigheid’ bij – vaak typisch voor Nieuw-Zeelandse sauvignon.

DNA-analyse (1997) heeft aangetoond dat sauvignon blanc verwant is met cabernet sauvignon en cabernet franc, en dat het specifieke aroma van grassigheid, taxus, groen fruit, muskus, netels en groene peper terug te voeren is tot de scheikundige component methoxypyrazine. Bij rode druiven, zoals cabernet sauvignon, ontstaan eveneens pyrazines (aromatische chemische verbindingen) in de groene vruchten, voor ze gaan kleuren (véraison). Maar daarna worden ze afgebroken, vooral door warmte en zonlicht : de ‘bitterheid’ wordt smakelijk. Bij witte sauvignon moet pyrazinevorming onderdrukt worden door het uitkiezen van koelere percelen (dan worden er minder pyrazines gevormd) en door meer invallend zonlicht, dankzij ontbladering.

Sancerre is de bekendste Franse appellation voor witte sauvignon in de Loire (bijna 3000 ha). Maar andere AOC’s, zoals Pouilly-Fumé (1250 ha), Menetou Salon (500 ha), Quincy (250 ha), Reuilly (200 ha) en de recente (1998) Coteaux-du-Giennois (200 ha) zijn zeker even interessant en dikwijls braver van prijs.

In Bordeaux begon sauvignon blanc vanaf 1980 ugni blanc (trebbiano) te vervangen. Ze gaat er gewoonlijk gepaard met sémillon. We spreken dan van Bordeaux Blanc, Graves, Pessac-Léognan en de zoete Sauternes. In Bordeaux is sauvignonwijn gewoonlijk wat minder grassig, vooral omdat de toegelaten rendementen groter zijn (65 hl/ha voor witte bordeaux tegen 55 hl/ha voor het Loiregebied).

De meeste van de geproefde wijnen zijn geschikt voor de grote tafel met oesters, vis in saus, wit vlees zoals blanquette en gestoofde kip.

Sauvignon de Touraine 2011

Heel bleke, haast waterachtige kleur met geelgroene nuance. Maar zeer presente, verse neus met toetsen van citroen. Krokant fris. Smaak van intense sauvignon en evenwichtig fris. Goede wijn voor bij oesters en als aperitief.

Pouilly-Fumé 2011, La Tuilerie

Frisse geelgroene kleur. Uit-bundige, brede sauvignonneus. Aangename, frisse smaak met rondeur en lengte. Voor de grote tafel.

Sancerre 2011

Volgele kleur. Karaktervolle neus met een gedegen nuance van rijp na opschudden. Mooi structuurzuur over heel het smaakgebied en goede lengte. Voor de grote tafel.

Pouilly-Fumé 2010, Les Dorées

Frisse geelgroene kleur. Dis-crete neus, wel persistent fijn. Eenvoudige, friszure smaak met een zuur accent op het einde. Goed als aperitief maar weinig gastronomische mogelijkheden.

Sancerre 2011, Domaine Reverdy

Frisse geelgroene kleur. Neus van rijp, met diepte na opschudden. De smaak is tintelend fris met rondeur en lengte. Voor de grote tafel.

Sancerre 2011, Cave des Vins de Sancerre

Volgele kleur. Neus van gedegen rijp, met ietsje zwavel in de onderbouw na opschud-den. Zeer aangename, frisse smaak met rondeur en geknoopte lengte. Goed voor de grote tafel.

DOOR HERWIG VAN HOVE & FOTO’S MICHEL VAEREWIJCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content