Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple (236), wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : Côtes du Rhône (2).

De Rhônevallei in Frankrijk produceert een zee van goede wijn, geschikt voor aan tafel. Van de monocépage-wijnen in het koelere noorden van de vallei (Saint-Joseph met syrah, en Condrieu met viognier) tot de super-multicépage-wijn Châteauneuf-du-Pape met zijn veertien toegestane druivensoorten. En er zijn zaken te doen. Bijvoorbeeld in Gigondas met zijn basisrendement van 35 hectoliter per hectare en een jaarlijkse productie van nauwelijks 50.000 hectoliter. In de volste betekenis van het woord mag men hier spreken van ‘gespierde’ wijn : met 80 procent grenache noir en de rest syrah en mourvèdre is dit de gedroomde concurrent voor de veel duurdere Châteauneuf-du-Pape. Bovendien zijn deze wijnen niet erg in de (vlugge) mode want men moet er minstens een vijftal jaar op kunnen wachten. Maar dan is de beloning gegarandeerd. Het is ook leuk om te weten dat de naam is afgeleid van het Latijnse Jucunditas (vreugde, genoegen), destijds de naam van een lustoord-gehucht (later Gigondas)… De Romeinse legioensoldaten wisten het al.

Ook voor witte wijn is de Rhônevallei erg interessant. De opkomst van de lichtere keuken heeft meegebracht dat er een breder verbruik kwam van witte wijn, vooral van stevigere wijn die aan tafel past. Hier biedt de rhônewijn onverwachte mogelijkheden. Men denkt dan gemakkelijk aan de peperdure, kleinste appellation, Château Grillet (3,5 ha), die als een enclave gelegen is binnen Condrieu en die een gemiddelde opbrengst heeft van nauwelijks 93 hectoliter of ca. 10.000 flessen. Het is een ideale wijn voor bij zoetwatervis zoals snoek, doch de zeldzaamheid bepaalt in hoge mate de dure prijs. Maar ook in Condrieu, met dezelfde witte viognier, zijn zaken te doen : de wijn is stevig, exotisch en alcoholrijk, een ideale tafelgenoot voor het grote gestoofde viswerk. Zoals de meeste noordelijke Rhôneappellations is ook Condrieu in de jaren 60 ‘miraculeus’ gegroeid van 12 hectare tot wel 110 hectare vandaag. Gelukkig werden de minst geschikte percelen al in de jaren 80 uit de appellation geweerd.

Niet alleen van viognier, ook van marsanne en roussanne worden interessante witte wijnen gemaakt die heel goed passen bij kwaliteitskip : onder meer in Crozès-Hermitage (1225 ha), Hermitage (124 ha), Saint-Joseph en Saint-Peray. Voor de meer zuidelijke witte wijn van de vallei is het druivenpakket veel breder : grenache blanc, bourboulenc, clairette en ook viognier. De meeste Villages, de betere rode Côtes du Rhône, maken ook wel wat witte wijn en in de rode zijn gewoonlijk tot een maximum van 10 tot 20 procent ook witte druiven toegelaten.

De AOC Tavel omvat uitsluitend roséwijn die gepositioneerd wordt bij gerechten uit de Provence en bij de exotische oosterse keuken.

Valréas 2005, Côtes du Rhône Villages

Een nuance van vers rood, maar wat licht van kleurconcentratie, de neus is breed in het rode fruit, gezond en proper en verbreedt nog bij opschudden. De smaak is aangenaam in de aanzet met verder een stevig zuur-bitter middengebied en einde. Voor bij het stevige vleeswerk, barbecue en stoofpotten. (GB/Carrefour : 4,81 euro).

Château Saint-Maurice, Côtes du Rhône Villages 2005

Heel goed geconcentreerde rijpe kleur en een neus met gedegen fruit en een toets van rijp. De smaak is aangenaam tot en met het einde en goed geknoopt. Een type met grote universele tafelkwaliteiten. (GB/Carrefour : 4,69 euro).

Séguret 2005, Côtes du Rhône Villages

Heel goede, sombere kleur en een nuance van vers. Neus met gedegen fruit van het type zwarte bessen. Goed geknoopte smaak met stevigheid en lengte. Valt wat weg op het einde. Wijn met grote universele tafelkwaliteiten.

(Delhaize : 3,99 euro).

Séguret 2004, Côtes du Rhône Villages

Wat zwakke kleurconcentratie en een anonieme, discrete neus. De smaak is aangenaam in de aanzet maar gaat alcoholisch stug verder. Wijn voor bij indringende stoofpotten.

(Colruyt : 5,75 euro).

Door Herwig Van Hove – Foto Gerald Dauphin

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content