Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple (272), wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : bergerac.

Bergerac is een deel van het Franse departement Dordogne. Dordogne is ook de naam van de rivier die de scheiding vormt met het departement Gironde, meer bepaald met Bordeaux en Saint-Emilion. De naamgeving dateert uit de tijd van de Franse Revolutie, maar veel Fransen spreken nog van de Périgord, de historische naam van de streek – die overigens ten onrechte met Franse truffels wordt geassocieerd want meer dan 80 procent van de Franse truffels komt uit Tricastin aan de Rhône.

De wijnen van de Dordogne hebben gedurende meer dan driehonderd jaar veel schade geleden, en niet alleen qua imago, door het Privilegie van Bordeaux, dat pas laat in de achttiende eeuw – opnieuw door de Franse Revolutie – werd afgeschaft. Door dit privilegie kregen de inwoners van Bordeaux namelijk zeggenschap over het commercialiseren van de wijn. Ter hoogte van Castillon werden de boten die uit de Dordogne kwamen op wijn gecontroleerd en zo zwaar belast dat de wijnen tot wel twintig procent duurder werden dan deze uit Bordeaux en dus moeilijk verkocht geraakten. Nu zou men spreken van protectionisme. In Agen werd dit protectionisme als zo kwalijk ervaren dat velen ‘uit de wijn’ stapten en overschakelden, tot op vandaag, op de gekende pruimen. Daarenboven kwam eind negentiende eeuw de fylloxeraplaag de wijngaarden zo sterk verdunnen (van 90.000 naar 15.000 hectare), dat een privilegie zelfs geen voorwerp meer zou hebben gehad.

In 1938 werden de AOC’s van Dordogne gedefinieerd, waaronder de appellation Bergerac met circa 12.000 hectare en een Bordeauxs druivenbestand (de beide cabernetsoorten en merlot). Het gebied is trouwens de geografische voortzetting van de kalkrug die vertrekt in Saint-Emilion. Het appellationdecreet spreekt van ’toegestane’ druivensoorten maar verplicht niet tot het multicépage-karakter. Zo komen er bergeracwijnen voor die bijna van het monocépage-type zijn, zoals de hieronder besproken Château Cauffour gemaakt van wel 95 procent merlot.

Algemeen gesproken zijn Dordognewijnen echter bordeauxachtig, maar dan veel braver geprijsd. Dat maakt ze tot de lieveling van de Belgische invoerders. Ze vertonen ook eerder meer kleur dan veel bitterheid. Men zal eerder inweken vóór de gisting ( macération préfermentaire), met het oog op kleurextractie die zonder alcohol al wat overkomt, dan na de gisting waarbij bitterheid kan overkomen in de wijn. Men mag zich dus aan soepelheid verwachten.

Château Tour de Grangemont,

Bergerac 2005

Diepe, sombere kleur met spanning van de vatlagering en een versmolten neus, door gezond oud hout gestructureerd en met diepte. Smaak met soepele eenheid en wat geknoopte lengte. Kan al bij wild.

(Delhaize : 3,79 euro).

Château Cauffour, Bergerac 2005

Goede, sombere kleur met een heel kleine evolutietoets en een volle merlotneus van zwarte bessen. De smaak is heel soepel en indringend maar ook wat wollig. Moet ideaal zijn bij gebraden kip.

(Delhaize : 2,89 euro).

Château La Forêt, Bergerac 2005

(Op het tegenetiket staat vreemd genoeg: Appellation Dordogne Contrôlée !)

Normaal geconcentreerde, goede rode kleur. Karaktervolle cabernetneus met veel stevigheid na opschudden. De aanspraak is soepel en gaat verder met goede lengte en een stevige structuur. Moet passen bij rood vlees in al zijn verschijningsvormen.

(GB/Carrefour : 4,11 euro).

Château Lardeau, Bergerac 2006

Normaal geconcentreerde, mooi rode, verse kleur. Presente, fijne maar ook wat dunne neus zonder onderbouw. De smaak is dun, correct, eenvoudig en wat kort. ‘Tuinwijn’ voor bij salami.

(GB/Carrefour : 2,50 euro).

Le Sablou, Bergerac 2006

Heel zwak van kleur. Licht aangename, dunfruitige neus. De smaak is te dun voor enige expressie. Geen gastronomische mogelijkheden. (Colruyt : 4,15 euro).

Domaine du Grand Pouget, Bergerac 2006

Mooie rode kleur maar toch wat zwak in de concentratie. De neus is breed en ruim met veel cabernetprésence na opschudden. De smaak is getekend door cabernetstevigheid maar ook wat kort en eenvoudig. Moet passen bij barbecueworst.

(Colruyt : 3,97 euro).

Door Herwig Van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content