Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple (261), wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : authentieke nieuwewereldwijn.

Door het banaal, marketinggestuurd namaken van bordeaux (rood) en bourgogne (wit) via het massaal aanplanten van cabernet en chardonnay, kiezen de nieuwewereldlanden voor kortstondig succes. Veel van deze wijnen gaan immers zeer snel vervelen en hebben geen functie aan tafel. In deze landen (Chili, Zuid-Afrika, Argentinië…) beseft men dat natuurlijk ook wel, en als reactie komt er een revival van de eigen, lokaal verankerde druivensoorten.

Nu worden deze nog vaak verwerkt in blends die niet rechtstreeks smaakcomplementariteit be- ogen zoals het koppel merlot-cabernet in bordeaux. Ze zijn eerder geïnspireerd door lokaal opportunisme. Zo mengt men in Chili om het even wat met de carménèredruif, in Uruguay mengt men met tannat, in Argentinië met malbec, in Australië met shiraz en in Zuid-Afrika met pinotage… Zonder dat deze blends grotere complexiteit meebrengen.

Maar de opgang van de eigen, goed ingeburgerde druivensoorten is toch begonnen en het mag als een gunstig gevolg van de globalisering worden beschouwd dat dit fenomeen zich haast gelijktijdig in alle nieuwewereldlanden voordoet. Vandaag proeven we de autochtone druiven-soorten in hun ongemengde vorm.

Shiraz uit Australië

Australië is echt ver van België – Singapore is halfweg – en daarmee is er bij de Belg weinig prijsbewustheid. Dat brengt mee dat Australische wijn vaak veel te duur op onze markt wordt aangeboden. Shiraz is de Australische schrijfwijze voor ‘onze’ syrah uit de Rhône en het zuiden van Frankrijk. In 1832 bracht de Engelse wijndeskundige James Busby de wijnstok naar New South Wales en de wijn ervan viel zo in de smaak dat hij massaal werd aangeplant. Er komt diepgekleurde rode wijn van met een indringende geur van bosbessen en pruimen en een wat zoete, zachte nuance in de smaak.

Hardy’s Oomoo Shiraz 2006, Mc Laren Valley, Australia

Neus van rijp zwart fruit en brede, zachte onderbouw. De smaak is gebalanceerd, rijk, met goed hout doortimmerd en met een mooi fris accent in de lengte. Goede, krachtige wijn die wat moet versmelten. Voor bij geroosterd rundvlees. (Colruyt : 7,50 euro).

Château Tanunda Shiraz 2005, Barossa Valley, Australia

Brede, kruidige neus à la rhônewijn, ook in de bovenbouw. Aangename, smakelijke wijn met veel expressie en grote tafelkwaliteiten. Voor bij geroosterd rundvlees. (Delhaize : 7,99 euro).

Carmenère uit Chili

Carmenère wordt beschouwd als een variant van merlot, die echter in Bordeaux na de fylloxera niet werd herplant wegens te schimmelgevoelig. In het zonnige Chili is dat geen probleem.

Santa Rita, Carmenère 2005, Del Rapel Valley, Chile

Elegante, puntige neus van rijp rood fruit. Aangename smaak met weer rood fruit en een flinke geknoopte lengte. Wijn met uitgesproken eigenheid en goede tafelkwaliteiten, ook voor bij gebraden kip. (GB/Carrefour : 6,04 euro ).

Pinotage uit Zuid-Afrika

Pinotage is een kruising tussen cinsault en pinot noir, gerealiseerd door prof. Abraham Isak Perold van de universiteit van Stellenbosch in 1924. De druivensoort werd geadopteerd door Paul Sauer van Kanonkop, die er vanaf 1959 hoge toppen mee scoorde. Oude pinotagewijn smaakt eerder naar pinot noir dan naar cinsault.

Bovlei Winery Pinotage 2006, Wellington,

South Africa

Verre hint naar pinot noir aan de neus, die gebald is. Rijpe onderbouw maar weinig fijne aroma’s. Rijpe en brede, geconcentreerde smaak. Wijn met grote tafelkwaliteiten. Voor bij rood vlees. (GB/Carrefour : 5,18 euro).

Malbec uit Argentinië

Malbec, de cot van Cahors, werd in 1851 door de Spanjaard Silvestre Ochagavía naar Chili gebracht en door de grote huizen (Errázuriz, Concha y Toro, Undurraga…) onmiddellijk met succes aangeplant, vooral in de provincie Mendoza.

Er komt donkergekleurde wijn van met een speciaal fruitaroma en zonder de apothekerstoets waardoor hij destijds in Bordeaux marginaal werd.

Finca Las Higueras Malbec 2006,

Lurton Argentina

Normale kleurconcentratie en fijn, elegant en krachtig boeket. Smaak vol aangenaam fruit en goed gebouwd. Wijn met uitgebreide tafelkwaliteiten (van gebraden kip tot geroosterd rund). Excellente prijs-kwaliteitverhouding.

(Delhaize : 3,79 euro).

Bonarda uit Argentinië

Oorspronkelijk Italiaanse druivensoort uit Piëmont, waarvan lichte, frisse en levendige wijnen komen. Gedijt goed in het matig warme klimaat van Mendoza en is er zelfs belangrijker dan malbec. Heeft een wat minder authentiek imago.

Argento Reserva 2006 Bonarda, Mendoza Argentina

Diepe, rijpe en brede neus, bijna zonder fijne componenten. De smaak is krachtig en met grote gebalde lengte maar wat anoniem in de aanzet. Goed bij geroosterd rundvlees.

(Colruyt : 6,75 euro).

Besluit : alle wijnen, behalve deze van Lurton, vertonen een haast inktachtige, donkerrode kleur. Ze zijn krachtig, met een rijpe en goede structuur en uiterst geschikt voor aan de ‘ernstige’ tafel.

Foto’s Gerald Dauphin

Door Herwig Van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content