Hoewel er veel rommel op de markt is, kunnen cd’s de uitkomst bieden voor wie niet weet wat gelegd onder de boom. Een greep uit het overvloedig aanbod van niet noodzakelijk dure cadeaus.

Milo Derdeyn

EĆ©n enkele typische kerstplaat : ?Polyhymnia Caduceatrix & Panegyrica?, of ?Christmas Music & Magnificat + Hymns of Peace and Praise? van Michael Praetorius (1571-1621), door La Capella Ducale en Musica Fiata o.l.v. Roland Wilson (Sony). Wie op zoek is naar perfecte perfectie komt bij La Petite Bande en Sigiswald Kuijken terecht. Het ensemble bestaat dit jaar 25 jaar, en daarom verschijnt er een doos met het Requiem van Mozart, Motetten en Cantates van Bach. Misschien iets te perfect, want weinig ontroerend, en dat is wat je bij die werken toch verwacht (Coda).

Waardevolle tafelmuziek bevat de box met de ?Pariser Quartetten? van Telemann door Barthold, Wieland en Sigiswald Kuijken, samen met Gustav Leonhardt (Sony). Interessant qua prijs (minder qua cast/uitvoering of techniek, want soms dubieuze heruitgaven), is een reeks met muziek van Bach, o.a. een doos met 5 cd’s : sonates en partita’s voor viool solo, de suites voor cello solo, het ?BĆ¼chlein fĆ¼r Anna Magdalena Bach?, waarin ook de vocale versie van een paar stukjes opgenomen werd (EMI).

Cellist Yo-Yo Ma is ?Inspired by Bach? : luxueus uitgegeven, virtuoos vertolkt, weinig ontroerend en vol storende bijgeluiden. Dat laatste komt wel meer voor bij gebrek aan akoestische discipline vanwege de muzikanten (Sony).

Rond de eindejaarsfeesten worden ook opera- en belcantofans vergast op min of meer speciale edities. Een waardevol collector’s item is de zeer prestigieuze koffer ?Callas-La Divina-Complete? (EMI). Indrukwekkend, betaalbaar en goed is de uitgave van ?Der Ring des Nibelungen? van Wagner. Die omvat ?Das Rheingold?, ?Die WalkĆ¼re?, ?Siegfried? en ?GƶtterdƤmmerung? (14 cd’s), met o.a. Kollo, Adam, Schreier en Popp (BMG). De sterrenregen wordt pas helemaal een melkweg op de dubbel-cd ?Stars A Night at the Opera? : Alagna, Bocelli, Carreras, Domingo, Gheorghiu, Te Kanawa, Sutherland, Tebaldi. Pakweg de top-40 van populaire operatunes. Massamuziek, allicht, maar dan door geschoolde, echte operastemmen (Polygram). Vergeet ook Schubert niet in uw eindejaarskoopwoede. Een reeks van 7 cd’s omvat de ?Secular Choral Works? (profane koorwerken) met als solisten o.a. Christoph PrĆ©gardien, Angelika Kirchschlager, pianisten AndrĆ”s Schiff, Andreas Staier, Barbara Moser en het Arnold Schoenberg Choir o.l.v. Erwin Ortner. Vooral de onbekende bladzijden voor koor a capella bewijzen nog maar eens hoe veelzijdig de onvolprezen Schubert wel was (Warner).

Pianoliefhebbers hebben het hele jaar keuze te over. Recent is een heruitgave van de pianosonates van Scriabin door Ruth Laredo (Warner) of een prima versie van preludes en sonates van dezelfde componist door Mikhail Pletnev (EMI). HĆ©lĆØne Grimaud brengt twee schitterende pianoconcerti samen op Ć©Ć©n cd : Gershwin en Ravel, met telkens nauwelijks verholen invloeden van de jazz (Warner). Het pianoconcerto in a (opus 54), introductie & allegro appassionato (opus 82) en introductie & allegro (opus 134), ofte de ?Complete Works for piano & orchestra? van Schumann op Ć©Ć©n cd. Puntgave en bewogen, zij het ietwat brave uitvoering door grote meneren Murray Perahia en Claudio Abbado ( Berliner Philharmoniker) (Sony). Puik plaatje met zelden gehoorde pianomuziek van Rossini : in de reeks Pianoworks werd volume 1 gewijd aan (een selectie uit) ?PĆ©chĆ©s de Vieillesse? (ouderdomszonden). Een tiental pareltjes van iemand die op zijn 37ste (na 39 opera’s) zogezegd uitgeschreven was. Niets was minder waar, zo blijkt (Coda).

Het supercadeau dit jaar is de ?Complete Beethoven Edition? (DG/Polygram, zie Weekend Knack nr. 42), waarvan de 21 volumes ook afzonderlijk verkrijgbaar zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content