Het is zeker niet de eerste keer dat twee Hollywoodstudio’s op hetzelfde moment een film maken over precies hetzelfde onderwerp. Het komt er dan vaak op aan wie als eerste de eindstreep haalt: de eerste asteroïde-film, “Deep Impact”, waarvoor Paramount en DreamWorks hun krachten (en vooral het 75 miljoen dollar budget) bundelden, loopt vanaf deze week in de zalen; terwijl net vorige week in Cannes, “Armageddon”, de rivaliserende komeet-film van Disney met veel poeha werd gepromoot. De reden waarom Hollywood plotseling zo komeet-geil is, valt niet moeilijk te raden: films over botsingen met kometen passen zeer goed in de einde-millenniumsfeer; en de uitbeelding van zo’n rampenscenario stuit ook minder op onoverkomelijke problemen, nu dankzij state-of-the-art speciale effecten letterlijk alles kan.

Komeet-films zijn namelijk het neusje van de zalm inzake rampenfilm: het gaat hier immers niet om bagatellen als schepen die vergaan, gebouwen die in vlammen opgaan, of steden die van de kaart geveegd worden. Nee, niet meer en niet minder dan de hele menselijke beschaving staat hier op het spel.

Met zo’n supra-climax in het vooruitzicht, is het dan ook jammer dat Mimi Leder (“The Peacemaker”) in de veel te lange aanloop van “Deep Impact” rustig heen en weer snijdt tussen drie verhaallijnen die gaan van vervelend, over banaal tot matig boeiend: de liefdesperikelen van een jongen van veertien; een tv-journaliste die met de aangekondigde ramp de scoop van haar leven krijgt; een astronautenteam (geleid door Robert Duvall) dat zijn hachje waagt om de aarde te redden. We hadden wat meer over de komeet willen weten en wat minder bijvoorbeeld over de verzoening tussen de heldin en de vader van wie ze vervreemd is. Morgan Freeman is de president, die paniek wil vermijden terwijl Nasa-experten de aanstormende komeet proberen om te leiden. Naarmate de globale dreiging toeneemt, wordt de schaamteloze sentimentaliteit naar het kookpunt gestuwd.

Probleem is niet alleen dat de catastrofe veel te lang op zich laat wachten, maar dat ook als ze er dan eindelijk aankomt, het total loss-spektakel niet bijster impressionant is.

“Deep Impact”van Mimi Leder, met Robert Duvall, Tea Leoni, Elijah Wood, Vanessa Redgrave, Maximilian Shell, Morgan Freeman.

PATRICK DUYNSLAEGHER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content