Mademoiselle François wil haar voeten in pure elegantie hullen. “Ik draag steeds een hak en liefst zo hoog mogelijk.” Schoenen ontwerpen is haar passie, inspiratie vindt ze in de swinging fifties. Welkom in haar meisjesachtige universum, met tatoeages als weerhaakjes.

Ik ben altijd al creatief geweest”, zegt de Frans-Italiaanse Mademoiselle François, eigenares van de schoenwinkel Belles Chaussures in Brussel. “Na mijn studies illustratie en beeldende kunst was ik onzeker over mijn beroepskeuze. Tot ik op een dag een jurk kocht van Jean-Paul Gaultier. Ik volgde mijn gevoel en ging styling studeren.” Intussen heeft ze haar eigen boetiek, waar ze zelfontworpen, ambachtelijk geproduceerde schoenen en accessoires verkoopt met een hoog pin-upgehalte.

U bent erg geïnteresseerd in de jaren veertig en vijftig, en meer bepaald in de pin-upstijl.

Absoluut. Ik ben fan van de romantiek en vrouwelijkheid uit die periode. Begrijp me niet verkeerd, ik ben tevreden met de tijd waarin ik nu leef. Ik pik de goede, inspirerende dingen uit het verleden op om er mijn heden mee te verrijken. Dagelijks kleed ik me in de stijl van de jaren vijftig. Het is een gewoonte geworden. Bovendien passen die kleren, met hun aandacht voor kleine details en een mooie afwerking, goed bij mijn fysiek. Audrey Hepburn, Betty Page en Marilyn Monroe, ik vind ze alle drie fantastisch. Maar ook Chantal Thomass, de lingerieontwerpster, bewonder ik voor haar oneindige creativiteit. Het interieur van mijn winkel is geïnspireerd op haar ontwerpen, ingericht als boudoir met heel wat roze elementen en een knusse poef in het midden. Ik houd enorm van interieur en mode, maar een andere grote passie zijn tatoeages.

Vanwaar uw liefde voor tatoeages ?

Toen ik veertien was, heb ik de eerste laten aanbrengen. Het was een sterretje op mijn rug. Na een tijdje werd het een noodzaak, ik raakte verslingerd aan het gevoel. Net zoals een roker verslaafd is aan nicotine. Ondertussen heb ik er op mijn armen, rug, voeten en binnenkort ook op mijn benen Ik houd enorm van traditionele tatoeages uit de jaren vijftig en de manier waarop ze geplaatst worden. Ze zijn heel romantisch, met simpele en pure lijnen. Een tatoeage laten plaatsen heeft te maken met esthetiek, maar ook met je persoonlijkheid. Een belangrijk moment uit mijn leven wil ik laten vereeuwigen op mijn lichaam. Aan één kant laat ik alle moeilijke momenten prikken en aan de andere komen de positieve ervaringen. Ik probeer de twee min of meer in evenwicht te houden. De tatoeage die ik heb laten plaatsen na de dood van mijn grootmoeder Madonna, ligt me heel na aan het hart.

U reist de wereld rond om tatoeages te laten plaatsen.

Ik heb me verdiept in de cultuur ervan. Het is heel belangrijk om een tatoeëerder uit te kiezen bij wie ik me goed voel, die ik vertrouw. Alles begint daarmee. Dan is de kans kleiner dat ik later spijt zal hebben. Momenteel zijn Rudy Fritsch uit Trieste en Angelique Houtkamp uit Amsterdam mijn favorieten. Het zijn echte kunstenaars binnen het milieu. Het is fijn om hen te ontmoeten, met hen te praten en uiteindelijk samen een tattoo te creëren.

Welke reacties krijgt u op uw uiterlijk ?

De mensen vergelijken me vaak met Dita Von Teese of Amy Winehouse. De stereotypen zijn nooit veraf. En over tatoeages bestaan er nog steeds een heel aantal vooroordelen. Zeker in België, want in andere landen worden ze al meer aanvaard. Op straat word ik vaak bekeken of becommentarieerd. Sommige mensen reageren geschokt, anderen zijn dan weer nieuwsgierig. Maar ik hou er niet van om vaak aangesproken te worden, dus heb ik mijn handen, hals en gezicht bewust niet laten tatoeëren. Als tiener heb ik het vaak moeilijk gehad met de reacties, maar ondertussen trek ik me daar niets meer van aan. De mensen moeten me nemen zoals ik ben.

Belles Chaussures, Verversstraat 11, 1000 Brussel, 02 511 08 40, www.belles-chaussures.com.

Door Laura Van Roey – Foto Saskia Vanderstichele

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content