Katia Ruebens beleeft haar comeback en pakt uit met Viva M’Boma, een tof eethuisje met smakelijke nostalgische Brusselse gerechten op de spijskaart.

:: Restaurant Viva M’Boma : Vlaanderenstraat

17, 1000 Brussel. 02 512 15 93. Van maan- dag tot zaterdagmiddag van 12 tot 15 u. en ook donderdag- en vrijdagavond van 19 tot 22.30 u. Reserveren is aangeraden !

De tijd dat je in de Brusselse Vlaanderenstraat de ene triperie na de andere tegenkwam, is lang voorbij. Orgaanvlees, zoals maag, nieren, lever, pancreas, ligt niet meer zo goed in de markt of is zelfs verboden bij Europees besluit. De laatste triperie van de Vlaanderenstraat werd recentelijk overgenomen door Katia Ruebens en verbouwd tot broodjeswinkel met in het achterhuis een bijzonder eethuis. Katia Ruebens is een Vlaamse Brusselaar die van wanten weet. Zij was vier jaar lang de drijvende kracht achter L’Achepot, een vermaarde ’tafel van de vriendschap’ aan het Sint-Katelijneplein. Nu is zij terug met Viva M’Boma, waar de tafels vanaf de eerste dag druk bezet zijn. De bonte clientèle die er ten tonele verschijnt, is hoofdzakelijk Nederlandstalig.

Katia Ruebens vond dat de tijd rijp was om de Brusselse keuken af te stoffen en toen de mogelijkheid ontstond om de laatste triperie over te nemen, heeft zij niet gedraald. De Vlaanderenstraat beleeft momenteel een ware revival. Omdat je een beroepscertificaat nodig hebt om rauw vlees te verkopen, verkoopt Katia vanuit de winkel op maat gemaakte broodjes, vleeswaren, kazen en bereide gerechten. Loop je door naar achter, dan kom je in het restaurant. De eetzaal is tot het plafond bekleed met witte metrotegels en geeft uit op een open keuken. De tafels staan dicht op elkaar, voor intimiteit ben je hier dus op het verkeerde adres. Het gekletter van de pannen mengt zich met het gejoel van de massa, want Viva M’Boma is één grote tafel van de vriendschap. Orgaanvlees en stoofpotjes zijn troef en, op paling in ’t groen na, is er geen enkel visgerecht. Het is dan ook nauwelijks verwonderlijk dat mannen er in de meerderheid zijn.

Kaakske en stoemp

Wij kwamen met twee en werden ontvangen op de pinnige en stroeve manier waarop Katia vreemdelingen gewoonlijk trakteert. Wij lieten ons niet doen en dat had zijn uitwerking, want wij werden in de loop van de avond zelfs goede vriendjes. Bij het lezen van de spijskaart loopt het water in de mond : kaakske, stoofvlees, stoemp, ballekes in tomatensaus en nog veel meer Brussels lekkers. De wijnkaart vertelt dat men hier gelooft in niet-Franse wijnen. Het werd een Willandra Shiraz, Big Rivers (25 euro), een warm gekruide Australische wijn, gemaakt om zo veel mogelijk mensen te behagen. Als voorgerecht viel de keuze op kalfshersens, romig zacht en opgediend met huisgemaakte tartaarsaus en salade (7 euro) en krokant gebakken champignons op met boter geïmpregneerde toast (15 euro). Hoofdgerechten waren : correct schoongemaakte en vervolgens gebakken kalfsniertjes, die een beetje taai tussen de tanden aanvoelden, opgediend met champignons, smakelijke room- en mosterdsaus en van die heerlijke dikke frieten in krokant gebakken jasje met fondant gegaarde kern (12 euro) en pot-au-feu met beetgare groenten en geduldig zacht gegaard vlees van een hammetje (10 euro).

Op aanraden van de bazin was er tiramisu met speculaas als machtige en massieve afsluiter (4,25 euro).

Tafel van de vriendschap

Keuken 7/10

Decor 7/10

Comfort 5/10

Bediening 6/10

Prijs/kwaliteit 7,5/10

www: meer culinaire informatie op het.gastronomen.net

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content