Trui Moerkerke

Clichés over landen en steden zijn hardnekkig, maar in onze reeks ‘Bruisende steden’ maakt het duo Ben Van Alboom en Wouter VanVaerenbergh graag komaf met hardnekkige en onterechte opvattingen. Wenen als synoniem voor Sachertorte en het klassieke nieuwjaarsconcert ? Mooi niet, als je de stad verkent met het überhippe producersduo Kruder & Dorfmeister – de grondleggers van de lounge. Het is ondertussen hun handelsmerk geworden om in het gezelschap van kunstenaars en muzikanten de andere kant van een stad te belichten.

Onlangs was ik met een groep lezers in Istanbul. Daar hebben we ‘live’ kunnen zien hoe kunstenaars, designers, modemensen en ook chefs en foodies de motor zijn voor verandering in een stad.

Ik begreep dan ook best dat er in Turkse modekringen commentaar was op de Eurosongoutfit van ‘onze’ Hadise. “Wat een cliché, dat buikdanseressenpakje,” klonk het ontgoocheld. De mooie zangeres uit Mol staat met alles wat ze aantrekt, maar de actuele Turkse modescene wil natuurlijk van de clichés af.

“Kijk, we kregen een vermelding op de Hot List Tables 2009.” De eige-naar van restaurant Abracadabra toont trots een recente uitgave van de internationale reisbijbel Condé Nast Traveller. Zijn restaurant, dat uitkijkt over de Bosporus, heeft een hip mix&match interieur dat niet zou misstaan op het Eilandje in Antwerpen. De keuken combineert Turkse tradities met Aziatische invloeden en focust op gezonde voeding.

Istanbul voert tegenwoordig allerlei hiplijstjes aan en maakt zich op – met veel bouwsteigers in historische gebouwen – om volgend jaar Europese Culturele Hoofdstad te worden. De bruisende stad, waaraan de talrijke moskeeën met hun ranke minaretten een onnavolgbare skyline geven, blijkt veel meer te zijn dan de Blauwe moskee, het Topkapipaleis en de Aya Sofia, hoe groots dat historisch erfgoed ook is.

Met de hele groep zijn we onder de indruk als onze gids, Turkije-correspondent Dirk Vermeiren, ons alweer voorbij platgetreden paden loodst. Neem nu Sentralistanbul, een kunstencomplex in een oude, knap gerenoveerde elektriciteitscentrale. De campus moet de achterstandswijk waarin die zich bevindt een nieuwe boost geven.

Verspreid over de stad zie je trendy dakterrassen, loungecafés en restaurants met een designinterieur. Ze worden bevolkt door modieuze jonge mensen. We zien vriendinnen lachend door de winkelstraten struinen, de een met mèches in het haar, full make-up en een uitgesneden zomertopje, de ander met een hoofddoek en een lange jas.

In de pas geopende en indrukwekkende Sakirimoskee wordt alweer een cliché doorprikt : dit is de eerste moskee ooit die ontworpen werd door een vrouw. Architecte Zeynep Fadillioglu zette een bouwwerk neer waarin traditie en design verweven werden in een strakke, maar warme moskee. Vrouwen kregen een mooie bidruimte. Enkele modieuze moslima’s nemen verrukt foto’s met hun smartphone.

Een stadsbezoek aan de hand – letterlijk – van insiders, bewijst vooral dat geen boek of andere lectuur het kan winnen van een live bezoek. Waarbij het cliché dat we reizen om te leren, wel overeind blijft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content