VOOR 4

240 g verse ricotta

2 el witte miso (shiro)

1 el fijngeraspte verse gember

400 g gare zilvervliesrijst

200 g broccoli, fijngesneden

2 lente-uitjes, fijngesneden

Grof zeezout

100 g sesamzaad

Olijfolie extra vergine, om te bestrijken

miso-wortelsalade

1 el witte miso (shiro)

2 el mirin (Japanse rijstwijn)

1 el honing

300 g regenboogwortels, geschrobd, bijgesneden, in de lengte in vieren

50 g roodgeaderde zuring of jonge spinazie

Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed een grote bakplaat met bakpapier.

Roer de ricotta, miso en gember in een grote kom door elkaar. Schep de rijst, broccoli, lente-uitjes en het zout erdoor.

Leg het sesamzaad op een bordje. Vorm balletjes van elk 4 eetlepels van het broccolimengsel en rol ze door het sesamzaad tot ze er rondom mee bedekt zijn. Leg ze op de bakplaat en bestrijk ze ruim met olie. Bak 25 minuten in de oven of tot ze goudbruin zijn.

Maak intussen de miso-wortelsalade. Roer de miso, mirin en honing in een kom door elkaar. Voeg de wortels en roodgeaderde zuring toe en schep erdoor. Verdeel de salade over kommen, leg de broccoliballetjes erop en dien op.