BRASSERIE AAN DE DAGERAADPLAATS

Serge Frank, manager van Brasserie Van Loock. © Michel Vaerewijck

categorie : brasserie

keuken : 7

decor : 7

comfort : 6

service : 6

prijs/kwaliteit : 7

Het begrip brasserie is door de explosie van inventieve horecaformules verwaterd. De grens tussen taverne, bistro en andere laagdrempelige concepten is moeilijk te onderscheiden. In de oerbrasserie refereert de inrichting aan de eeuwenoude Duitse Brauhäuser (brouwerijen) en serveert men versgetapt bier en typische gerechten, zoals zuurkool met vleeswaren en hammetje met mosterd. Het succes van het Brauhaus bereikte de Elzas, waar de naam verfranste tot brasserie om vervolgens Parijs te veroveren. Een Parijse brasserie die iedereen kent is La Coupole aan de Boulevard du Montparnasse. Bij lesMontparnos hoorden heel wat artiesten en verbannen politici. Even mythisch zijn Brasserie Lipp en Café Flore, die zich beide bevinden aan de Boulevard Saint-Germain en in de eerste helft van vorige eeuw veel klanten hadden uit de wereld van de literatuur.

De Parijse brasserie kreeg een kwarteeuw terug ook vaste grond in Brussel. Bekende zaken zijn Les Brasseries Georges, Brasserie La Paix, Brasserie Toucan en Brasserie de la Gare. Van recentere datum zijn Brasserie Jaloa (zie KW van 10 november 2010) en La Brasserie de Bruxelles. Het zijn allemaal goede adressen om ongecompliceerd te eten.

In Antwerpen ligt het moeilijker om echte brasserieën naar voren te halen. Bernardin, La Luna en Pomphuis hebben hun drempel wat te hoog gelegd en Dock’s Café en Lux zijn te modieus. Gustav is wel een brasserie pur sang en is te vinden onder het schermenmagazijn van de Antwerpse opera.

Het dertien jaar oude Van Loock is ook een brasserie en ligt aan de levendige en multiculturele Dageraadplaats. De zaak werd drie jaar terug overgenomen door Jo Peeters en heeft een moeilijke periode achter de rug. Manager is Serge Frank en de 23-jarige Nick Van Linden is er de piepjonge chef-kok. Er is geen menu, wel een dagschotel (11 euro), die tot 18 uur wordt geserveerd. De spijskaart vermeldt culinaire evergreens als : stoofvlees (15 euro), vol-au-vent (14 euro), ribbekes (17 euro) en lasagne (13 euro). In de namiddag blijft de deur open en is er een kleine kaart met broodjes, salades en pastagerechten.

www.knackweekend.be/knackresto

Info : BRASSERIE VAN LOOCK

DAGERAADPLAATS 10-11

2018 ANTWERPEN

03 235 01 58

WWW.BRASSERIEVANLOOCK.BE

Open van 12 tot 22 uur. Zaterdag vanaf 17 uur.

’s Winters op zondag gesloten.

Door Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content