CHEZ HENRI Vissen : X Geldstukken : XX Smile : X
...

CHEZ HENRI Vissen : X Geldstukken : XX Smile : XChez Henri bestaat sinds 1921 en bouwde een schijnbaar onaantastbare reputatie op met vis en schaal- en schelpdieren. Chez Henri is ook de enige frituur die zelf kaviaar invoert. Reserveren kan niet. ?Als u om acht uur komt, is er geen probleem?, zegt de stem aan de telefoon. Maar als wij om acht uur precies de Vlaanderenstraat inwandelen, staat er al een lange rij wachtenden voor de deur. ?Een paar minuutjes?, zegt patron Edouard Parisi flemend, terwijl hij handen schudt en vaste klanten omhelst. In werkelijkheid duurt het aanschuiven langer dan een half uur. Maar niemand ergert zich, want het wachten op het voetpad onder de groene luifel, met een glaasje door het huis aangeboden pinot gris in de hand, behoort tot de tradities. Chez Henri is een echte eetfabriek met verschillende eetzalen, die mooi zijn door hun lelijkheid. Diensters met grote graaiportemonnees moeten acrobatische toeren uithalen om de mensen te bereiken, want veel plaats tussen de met wit papier gedekte minitafels is er niet. Als wij eindelijk zitten, moeten wij nog eens 40 minuten wachten voordat er iets op tafel verschijnt : eerst flinterdunne schelletjes in huis gerookte zalm van middelmatige kwaliteit met achterhaalde garnituur van gehakte ui, citroen en peterselie (450 fr. !) en vervolgens in boter gebakken zeetong (595 fr.), vers, dat wel, maar qua formaat een scharminkel. De vis werd vergezeld van een schijfje citroen (geen salade) en een bordje prima frieten. Andere negatieve punten waren : het ontbreken van brood en boter, en van halve flesjes of karaffen wijn. Chez Henri : Vlaanderenstraat 113, 1000 Brussel. Tel. (02) 219.64.15. In de weekends non-stop geopend.LA MARÉE Vissen : XXX Geldstukken : XX Smile : XSuperchef Eddie Van Maele vertrouwde ons jaren geleden toe dat de beste gebakken zeetong in La Marée wordt gegeten. Dit adresje voor ingewijden ligt achter de vismarkt, heeft een onopvallende buitenkant en een inrichting zonder pretenties. De onberispelijk geklede Marc Alvez staat tussen de houten tafeltjes. Hij bedient in het Frans of Portugees en is een en al zorg en vriendelijkheid. In de witbetegelde achterkamer staat zijn vrouw Thérèse in kokskleding, compleet met torenhoge koksmuts, aan het stalen fornuis. Zij charmeert door bescheidenheid, en haar kookkunst is eenvoudig en oprecht : met vis moet je niet sollen. Vader Alvez was ober bij Chez Henri en opende 15 jaar geleden La Marée. Thérèse was secretaresse bij de Navo en leerde koken van haar schoonvader. Voor advies kan ze bij Eddie Van Maele terecht. Vis wordt twee keer per dag aan huis bezorgd en is zo vers, dat visliefhebbers zelfs van de Belgische kust naar La Marée komen. De leverancier reserveert sinds jaar en dag de grootste en mooiste zeetongen voor La Marée. Wij proefden van garnaalkroketten met smakelijke maar plakkerige vulling (320 fr.). Als garnituur was er bros gefrituurde peterselie en een keurig slaatje. Voor het hoofdgerecht verscheen een monumentale zeetong van meer dan een halve kilo, in de boter gebakken en van onberispelijke kwaliteit (620 fr.). Het vaste, blanke vlees schoof met lichte druk van de graat en werd vergezeld van perfecte frieten. La Marée wordt vooral bezocht door oudere mensen. La Marée : Vlaanderenstraat 99, 1000 Brussel. Tel. (02) 511.00.40. Maandag gesloten. VIMAR Vissen : XXX Geldstukken : XX Smile : XXHet vis- en schaaldierenrestaurant Vimar geniet vooral bekendheid bij functionarissen van de Europese Unie en lobbyisten. De tafeltjes in de pastelkleurig aangeklede eetvertrekken zijn vooral onder het middaguur bezet en de meeste bezoekers kiezen voor het aantrekkelijk geprijsde menu, dat voor 920 fr. een keuze biedt uit tien voor- en hoofdgerechten. 's Avonds is het rustiger en ook dan is het keuzemenu troef. Voor eigenzinnige bezoekers die à la carte willen eten, is er een spijskaart met overwegend klassieke bereidingen. In de keuken staat eigenaar/chef-kok André Vanhaeren. Deze Brusselse Vlaming leerde met vis omgaan bij Marius en Provence. Ruim tien jaar terug opende hij een klein en eenvoudig eethuisje aan het volkse Jourdanplein. Vimar groeide mee met de administratie van de Gemeenschap. André Vanhaeren wordt sinds enkele tijd in keuken en eetzaal bijgestaan door de kordate Sylvie Van de Cruys, die zowel kookt als bedient. Wij namen het menu en kozen een gevarieerde schotel schaal- en schelpdieren (oesters, mossels, langoustines, wulken, garnalen en rivierkreeftjes : alles van onberispelijke versheid) en een correcte bereiding met gebakken scampi's op gemengde salade. De voorgerechten werden gevolgd door drie in de boter gebakken slibtongetjes. Die werden begeleid door een lekker, zuiders vormtaartje opgebouwd uit linzen, artisjokbodem en prinsessenboontjes, afzonderlijk geserveerde kruidenmousseline en uniform gesneden kasteelaardappelen. Het keuzemenu van Vimar maakt het mogelijk om voor minder dan 1000 fr. uitgebreid superverse vis te eten. Vimar : Jourdanplein 70, 1040 Brussel. Tel. (02) 231.09.49. Gesloten op zaterdagmiddag en zondag.