In 1921 opende de Portugese botanist Antonio Moreira da Silva zijn Casa Hortícola in Porto. Geen planten en bloemen die over de bijna honderdjarige toonbank gaan, maar zaden en bollen. Huidig eigenaar Antonio Ferreira de Souza (86) vertelt met trots over zijn kleurrijke winkel.

In het hart van het bruisende Porto in Portugal, in een prachtig rond pand op het eind van de markt van Bolhão, bevindt zich de Casa Hortícola. In het gebouw, dat al bijna een eeuw een vaste waarde is in de Portugese cultuurstad, vind je alle mogelijke zaden en bollen van planten en bloemen. De oprichter, Antonio Moreira da Silva, startte Casa Hortícola in 1921 op en gaf zijn vergaarde kennis door aan Antonio Ferreira de Souza, die later ook zaakvoerder zou worden. “Mijn eerste werkdag hier is ondertussen al 66 jaar geleden”, herinnert Antonio zich aan de telefoon, “ik was altijd al gepassioneerd door bloemen en planten. Hier werken heeft die passie alleen maar versterkt.”

SUPERMARKTZADEN

Op dit adres vond je honderd jaar geleden de Salsicharia Internacional, een slagerszaak die gespecialiseerd was in worsten, maar niet lang succesvol bleef. De typisch Portugese blauwwitte tegeltjes (de azulejo’s) die een everzwijnenjacht afbeeldden, werden overplakt met plantenplaatjes en de muren kregen – meer dan eens – een likje verf. Maar verder bleef de winkel onveranderd. In een ovale gouden frame, contrasterend tegen de felle turkooizen muren, hangt nu het portret van de oprichter. Antonio Moreira da Silva was een ervaren botanist met eigen kassen en kwekerijen, die planten, zaden en bollen verkochten aan boeren.

Hoewel de kassen en kwekerijen niet meer in rechtstreekse verbinding staan met de zadenwinkel, werkt Casa Hortícola wel nog met vaste plaatselijke kwekers. “We houden alles lokaal, er wordt ook niets geëxporteerd naar het buitenland. Door samen te blijven werken met die vaste kwekerijen, garanderen we een bepaalde kwaliteit”, vertelt huidig zaakvoerder Antonio Ferreira de Souza. “We zijn de oudste van dit type winkels in Porto en dat kan alleen door kwaliteit te bieden. Tegenwoordig kun je ook zaden en bollen kopen in supermarkten. Hoewel die opvallend minder mooie bloemen en planten voortbrengen, verliezen we daardoor toch klanten.”

Omdat Casa Hortícola enkel zaden en bollen verkoopt, en dus geen vaste planten of bloemen, is er geen typische drukkere periode. “Uiteraard heb je tijdens het zaaiseizoen enkele pieken. Moesten we ook planten verkopen, zouden we feestdagen zoals moederdag of Allerheiligen wel harder voelen, maar zaden geven om zelf je boeketje te laten groeien is misschien wat vreemd”, lacht Antonio. Vroeger had hij tijdens het weekend wel de sporadische klanten, die gewoon binnensprongen en veeleer impulsief kochten, maar die kiezen nu volgens de Portugese plantenfan voor die supermarktzaden.

GEK OP ERWTENSOEP

Klanten worden door Antonio wegwijs gemaakt in de wereld van de planten, of het nu leken zijn of niet. De aankopen worden door Antonio of zijn assistent afgewogen of geteld aan de kassa en verpakt in bruine papieren zakken, waarop met de hand de inhoud wordt geschreven. Zoals apothekers en herboristen vroeger deden. “Die traditionele manier gaan we hier ook blijven hanteren. We hebben voornamelijk lokale klanten, particulier of professioneel, en die zijn het zo gewoon. Als iets goed werkt, moet je er niets aan veranderen. De laatste tijd zien we ook vaker toeristen langskomen, die over de zaak gelezen hebben en ons heel graag eens wilden bezoeken. Ook die vinden het leuk dat we onze authenticiteit bewaren”, zegt eigenaar Antonio.

“Er is te veel keuze.” Lang denkt Antonio na als ik hem vraag wat zijn favoriete plant is. “Ik denk dat het vooral afhankelijk is van het seizoen waarin je die vraag stelt. Momenteel ben ik gek op de erwtenplant. Niet alleen omdat die goed verkoopt, maar ik vind het gewoon een heel interessante plant. En ik ben gek op erwtensoep. Bij bloemen is het makkelijker, dan kies ik de gladiool. Ik hou van felle kleuren, maar dat was je misschien al opgevallen als je ons pand ziet.”

DOOR LEEN CREVE EN NUNO FILIPE MENDES & FOTO’S RICARDO LABOUGLE / THE WORLD OF INTERIORS

“Zaden geven op feestdagen om zelf een boeket te laten groeien is misschien wat vreemd”

“Als iets goed werkt, moet je er niets aan veranderen”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content