BORDEAUX, NIET AOC

© MICHEL VAEREWIJCK

Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château simple (421), wijn voor beginners die ook kenners wel bevalt.

In Frankrijk, en niet alleen daar, worden wijnen benoemd met de naam van de plaats, streek of stad waar de wijngaarden ervan staan. Zo is de naam bordeaux voor wijnproducten onherroepelijk verbonden met rode wijn, maar Bordeaux is ook de naam van een grote, negentiende-eeuwse havenstad aan de oevers van de Gironde in Zuid-Frankrijk.

Naamkundig gezien is de regio waar bordeauxwijn vandaan mag komen echter veel groter dan het gelijknamige stadsgebied. Het omvat het hele Girondedepartement : ongeveer 120.000 hectare wijngaarden met ca. 12.000 wijnboeren, waarvan meer dan de helft hun eigen wijn bottelen en op de markt brengen. Bordeaux is daarmee de grootste wijngaard van Frankrijk, twee keer zo groot als côtes du Rhône, vijf keer zo groot als beaujolais en even uitgestrekt als de hele wijngaard van Chili.

Ongeveer zestig procent van alle in de regio geproduceerde wijn draagt de ‘nederige’ appellation bordeaux (44.000 ha). Die wijnen hebben het zeer moeilijk op de markt. Toch heeft de naam bordeaux een zeker prestige. Dat is te danken aan de 171 Crus Classés, 3000 hectare in Médoc, 500 hectare in Pessac-Léognan en 860 hectare in Saint-Emilion. Qua volume zijn dat maar enkele percenten, maar als het op prijs aankomt en op aandacht in de pers, halen ze veruit de bovenhand.

Bodemgebonden als ze zijn, spelen de appellations toch in zekere mate in op de markt. Een negatieve bijklank wordt opgeruimd : Sables-Saint-Emilion wordt Saint-Emilion, Bourgogne Grand Ordinaire wordt Bourgogne en Bas-Médoc wordt Médoc. Of nog meer frequent : een prestige-element wordt toegevoegd. Zo kregen alle gemeentelijke benamingen van bourgogne de naam van hun meest beroemde grand cru aangeplakt : Gevrey werd zo Gevrey-Chambertin en Chambolle werd Chambolle-Mussigny. De naam Saint-Emilion werd uitgestrooid over de wijn van de aanpalende gemeenten, zoals in Lussac-Saint-Emilion. Meer recent veranderden de Côtes in Bordeaux, zoals Côtes de Blaye en Côtes de Bourg. Côtes de Castillon en Côtes de Francs werden Côtes de Bordeaux met het streekelement erbij. Vandaag zijn vier flessen van dat type : twee zijn Côtes de Bordeaux Castillon, een is Côtes de Bordeaux Blaye en een is Côtes de Bordeaux Bourg. Marketing met de naam Bordeaux blijft, zeker internationaal, aantrekkelijk.

Château Laborie, Côtes de Bordeaux Castillon 2010

Rode fruitneus van merlot en met nuance. De smaak is stevig met goede structuur en goede lengte. Goede wijn die enkele jaren kan liggen en past bij geroosterd rood vlees.

Delhaize : 5,89 euro.

Château la Caussade, Médoc 2011

Neus met karakter en finesse en ruime diepte na opschudden. De smaak is van goede structuur maar wat stomp in de expressie. Past bij kip uit de oven.

Colruyt : 6,97 euro.

Château Croix de Laborde, Haut-Médoc 2011

Neus van doortimmerde caber-net sauvignon met goede eenheid na opschudden. De smaak is mooi traditioneel houtgedragen en met lengte. Goede wijn voor het grote rode vleeswerk.

Colryut : 6,95 euro.

Château Savoie, Côtes de Bordeaux Castillon 2009

Opspringend rood fijn fruit, ook na opschudden. Soepele aanspraak en stevige lengte met een fris einde. Goede wijn uit een groot, soepel jaar.

Delhaize : 7,65 euro.

Château Plaisance, Côtes de Bourg 2011

Mooi rood merlotfruit en een soepele, aangename lengte. Past bij geroosterde kip.

Carrefour : 6,29 euro.

Côtes de Bordeaux Blaye 2012

Goed stevig rood fruit en een aangename lengte met eenheid en structuur. Moet passen bij rood vlees.

Carrefour : 6,69 euro.

DOOR HERWIG VAN HOVE & FOTO’S MICHEL VAEREWIJCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content