Voor wie van water houdt, is Zeeland een begrip, want nergens gaan water, land en wolken mooier in elkaar op dan daar. Wereldreizigers Jan te Lintelo en Lars Nikolajsen gooien er in het weekend hun anker uit in een hedendaags boothuis op de oever van het Veerse Meer.

Als je even op het houten ponton voor het huis staat en met de wind in het gezicht de zeilboten gadeslaat en in de verte een glimp opvangt van Veere, dan is het echt alsof je in zo’n prachtig zeventiende-eeuws schilderij vertoeft. Niemand heeft deze levende waterlandschappen mooier met olieverf vereeuwigd dan Jan van Goyen. Het is een wonder dat dit soort onaangeroerde vergezichten in Nederland bewaard zijn gebleven. Niets, maar dan ook niets verstoort dit waterlandschap.

Het is dan ook een plek waar je helemaal tot rust komt, zegt Jan te Lintelo, die samen met Lars Nikolajsen het befaamde Nederlandse meubelmerk Linteloo runt. Jan komt al jaren naar het Veerse Meer en Lars groeide op in Denemarken aan de zee. Dat verklaart hun nauwe band met het water. Voor hen is de ankerplek aan het Veerse Meer ‘levensnoodzakelijk’, het liefst elk weekend, want ze leiden een bijzonder druk leven. Dagelijks pendelen ze al tussen Antwerpen, waar ze wonen, en Zeist, het hoofdkantoor van Linteloo. Maar ze hebben ook showrooms in Keulen, Milaan en Kaapstad, waar ze overigens een vakantiehuis hebben.

Een huis ‘op zee’

Daarom is dit boothuis aan het meer de plek waar ze op adem komen. Jan te Lintelo werd altijd al gefascineerd door het waterrijke Zeeland, waarvan het Veerse Meer, ontstaan na de afdamming voor de Deltawerken, ongetwijfeld het meest idyllische deel vormt. Het boothuis werd in 2012 afgewerkt. Het ontwerp werd toevertrouwd aan de bevriende architect Bart Vos, telg uit een beroemd designgeslacht. Hij is de zoon van Henk Vos, die een meubelzaak oprichtte en voor wie gold : “Liever leeg dan lelijk”. Roderick Vos, de broer van Bart, tekende heel wat meubelen voor Linteloo. Bart ontwierp de woning samen met Jan te Lintelo en Lars Nikolajsen. Het idee was om een huis te bouwen dat zowel de wolken als het water binnenhaalt en waar je je bijna ‘op zee’ voelt. De architect bedacht een shelter die aan de waterzijde quasi volledig open is. Bart Vos woonde trouwens een tijd in Japan, waar je zeker in de traditionele architectuur woningen bewondert zonder begrenzing van het interieur, binnen en buiten gaan in elkaar over.

Bij mooi weer zetten de bewoners meteen de meubelen buiten. Uiteraard komt veel van het meubilair uit de eigen collectie. Ze vinden het heerlijk om te midden van hun eigen collectie te leven. De woonruimte lijkt op een loft, met een gietvloer, waarvan de zitruimte, eethoek en keuken in elkaar overlopen. Het gebouw is vrij strak van lijn, maar warm en natuurlijk qua kleuren en materialen. Het vele hout en beton en de bijbehorende zachte noordzeetinten schenken het boothuis extra rust.

Van alle ruimten is de keuken ongetwijfeld een belangrijke plek, de bewoners zijn fervente koks. Ze ontvangen ook veel vrienden, onder wie tal van designers zoals Paola Navone of Piet Boon. Het hoeft ook geen betoog dat deze pleisterplek een openbaring is voor iedereen die hier over de vloer komt, en zeker voor wie Zeeland niet of nauwelijks kent. “Hier is het leven heerlijk makkelijk,” aldus Jan en Lars, “want we vissen de kreeften en oester zo op uit het water en vinden het ook heerlijk om met vrienden, op de boot te dineren.” Zo pluk je de dag aan het Veerse Meer.

Tekst Piet Swimberghe & foto’s Arjan Benning & styling Kamer 465

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content