Schouderbandjes die in je vlees snijden, een rugpand dat omhoog kruipt, beugels als marteltuigen… Maar liefst acht op de tien vrouwen dragen de verkeerde behamaat. Werk aan de winkel voor de lingeriestyliste, de steun en toeverlaat van de boezem in nood.

Wat doet je vijf kilo slanker en evenveel jaren jonger lijken, geeft je de welvingen én het zelfvertrouwen van Scarlett Johansson ? Nee, niet het zoveelste wonderdieet of hypno-, hydro- of andere zeewiertherapie, maar de juiste beha. Althans volgens Van de Velde, het moederhuis van de lingeriemerken Marie Jo, Marie Jo L’Aventure en PrimaDonna. En het is waar, de ene boezem is de andere niet. Groot of klein, appel-, peer- of ballonvormig, hoog of laag ingeplant, dicht bij elkaar of wijd uiteen, borsten zijn eigenzinnige levensvormen. Al even eigenzinnig als hun eigenares, een vrouw met atletische of juist smalle schouders, een al dan niet brede rug, een wespentaille of net dat ietsje meer. Allemaal factoren die van het uitkiezen van lingerie méér maken dan een kwestie van een modelletje of een stofje kiezen. Daar sta je dan in dat vaak veel te kleine en warme pashokje onder een gruwelijke belichting die van elk vetrolletje een depressie in wording maakt. In je onderbroek en een beha die op de hanger heel leuk leek, maar die áán je boezem heel onflatteus platdrukt. Of net iets te assertief opstuwt. En wil de man van de mevrouw in het belendende hokje de andere kant opkijken misschien ? Waar is de verkoopster als je haar nodig hebt ?

Tja, die maat. In mijn geval 90B. Dacht ik, tot bleek dat een 95C inmiddels een stuk beter zat. Want ja, borsten willen ook wel eens veranderen. Ten gevolge van leeftijd, zwangerschap of een latente chocoladeverslaving, om maar iets te noemen. Om het allemaal nog wat ingewikkelder te maken heet een 95C (een Franse maat) bij andere merken 80C (een Europese maat). Een mens zou voor minder naar bijstand hunkeren, bij voorkeur van een even vriendelijke als deskundige dame die in één oogopslag ziet welke ondersteuning je borstwering nodig heeft en het antwoord kent op diepe existentiële vragen over het verschil tussen een 80C en een 85B.

Een dame als Christa Van Vooren bijvoorbeeld, lingerieconsulente bij Van de Velde NV, die op haar beurt het personeel van de betere speciaalzaken opleidt tot volwaardige lingeriestylisten, die de consument helpen bij het uitkiezen van foundation die hen op het lijf geschreven is. Een elegante verschijning, dat geeft vertrouwen. En ja, ik leer hier van alles bij. De juiste manier om een beha aan te trekken, bijvoorbeeld : je buigt een beetje voorover en laat je borsten in de cups glijden, ‘als twee druppels water’. Pure poëzie, wat. Het belangrijkste onderdeel van een beha ? Het rugpand, dat de nodige steun geeft en niet hoger mag komen dan de beugels aan de voorkant. Die beugels én het middenvoorstukje moeten mooi vlak op de borstkas rusten, niét op het borstweefsel. En nee, de ene C-cup is de andere niet ; in verhouding tot de rugomtrek wordt ook de cup breder. De schouderbandjes geven maar 10 procent van de steun. Ze lekker strak aanspannen om je boezem een extra lift te geven heeft geen zin, je krijgt er alleen pijnlijke striemen van.

Blijft de keuze van het model en de stof. Een zogenaamde balconet geeft een niet te versmaden push-upeffect, dicht bij elkaar staande beugels zorgen voor extra cleavage. Kanten frutsels zijn heel vrouwelijk, maar onder een strak T-shirt zijn die hobbels en bobbels geen gezicht. Met de hulp van Christa is dé beha snel gevonden. Een weldaad voor lichaam en geest, als je haar mag geloven. Nu ja, om mijn geest te stylen is er meer nodig, maar het is een begin. Als het van Van de Velde NV afhangt, heeft straks elk verkooppunt zijn eigen Christa, die je in een comfortabele omgeving met raad en daad bijstaat. Leve de boezemvriendinnen, zou ik zeggen !

Meer info : www.mariejo.com, www.primadonna.eu

Door Linda Asselbergs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content