Aan vier bloemisten stelden we dezelfde vraag : aan welk van uw idolen zou u een zelfgemaakt kerstboeket willen schenken ? Creaties vol verrassingen, Weekend Knack geeft er 5 keer 4 weg.

:: Tom de Houwer (Ambrosia), Pastoriestraat 1, 2340 Beerse, 014 61 96 00.

:: Pieter Vaneste (Artistic), Gentiel Antheunisplein 4, 9700 Oudenaarde, 055 31 51 81.

:: Lieve Buysse, Knokkestraat 31, 9160 Lokeren, 09 349 08 92.

:: Nico Canters, Manebruggestraat 257,

2100 Deurne, 03 321 34 20.

Om een van deze vier boeketten te winnen en tegen Kerstmis bij u thuis bezorgd te krijgen, hoeft u enkel een briefkaart te sturen naar Weekend Knack, Raketstraat 50/3, 1130 Brussel. Eén inzending per gezin dat onder hetzelfde dak woont. Op de briefkaart schrijft u de naam van uw favoriete boeket : Nelson Mandela, An Pierlé, Axelle Red of Tom Waits. Vermeld uw eigen naam, adres en telefoonnummer, zodat wij u kunnen bereiken om het tijdstip van de levering af te spreken. Het boeket dat u ontvangt, is een zo getrouw mogelijke kopie van dat op de foto. Het wordt geleverd zonder vaas of schaal.

De uiterste datum waarop uw kaartje ons moeten bereiken, is vrijdag 12 december om middernacht. De poststempel geldt als bewijs.

Er zijn niet veel mensen die ik echt bewonder”, zegt Tom de Houwer. Zijn keuze viel op Nelson Mandela, omwille van alles wat het leven van deze Zuid-Afrikaanse leider symboliseert. Hij bracht het van gevangene tot president van zijn land. “Ik denk dat het nieuwe leven dat Mandela in zijn land heeft doen ontluiken, beschouwd kan worden als een kerstboodschap, een symbool voor de hoop.”

Je hoeft niet ver te zoeken naar de Zuid-Afrikaanse toets in deze compositie : de Protea is de nationale bloem van het land, en ook de compacte compositie met donkere bloemen en de twijgen als totems doen denken aan de Afrikaanse cultuur.

“Een van de tendensen in het bloemschikken voor deze winter is die sterke aanwezigheid van contrasten, van betoverende magie. En Afrika doet me altijd denken aan magie en mysterie.”

De gebruikte bloemen, waaronder de rozen, worden door andere bloemisten anders geïnterpreteerd. Grand Prix, Black Baccara of Black Magic, drie bloemen met intense kleuren, vormen de essentie van het boeket van Pieter Vaneste. De 24-jarige Pieter studeerde eerst in Melle en nadien in Vught. Hij koos Axelle Red als muze. “Omdat ze mooi is. En de manier waarop ze haar vak uitoefent en carrière maakt, dwingt respect af. Wat ik duidelijk heb willen maken in mijn boeket, dat een compact en een minder compact gedeelte heeft, is het contrast tussen het ingehouden temperament van Red en haar vuurwerk op het podium. Die explosie zit in Anthurium Red Magic.”

Het boeket van Lieve Buysse heeft dezelfde tinten als dat van Pieter Vaneste. Het vormt ook een contrast : enerzijds een compacte schikking van de bloemen en anderzijds een wat wilde toef lange peulen, de vruchten van een tropische boom. Zij liet zich inspireren door Tom Waits en de herinneringen aan haar jeugdjaren op kostschool, waar ’s avonds weinig ontspanningsmogelijkheden waren. “Stiekem na tien uur met de hoofdtelefoon naar muziek liggen luisteren was een noodzaak om aan het dagelijkse leven tussen de nonnetjes te ontsnappen. Het is toen dat ik voor het eerst, op Studio Brussel, Toms hese stem heb gehoord tegen de achtergrond van mooie piano- en trompetklanken.”

Lieve houdt ontzettend veel van zijn eerste plaat Closing Time. Als teken van bewondering en waardering heeft ze de rode Grand Prix-roos omwikkeld met takken, die symbool staan voor zijn warme teksten en muziek. Als contrast gebruikte ze de Black Magic orchidee, en die staat dan voor de experimentele muziek van zijn laatste albums.

Voor Nico Canters zijn er maar weinig vedetten die hij echt bewondert. Nadat hij twee keer een optreden van An Pierlé had gezien, kreeg hij het idee voor dit boeket. Zij is zo één met haar piano dat zij erin slaagt haar instrument tot leven te wekken. Hij wilde dus een boeket dat het ritme van haar muziek weerspiegelt. De horizontale structuur is luchtig en elegant. Nico heeft een notenbalk nagebouwd met takken van Cornus. Daaraan zijn opgerolde herfstbladeren vastgemaakt die de muzieknoten verbeelden. Daarbovenop ligt een licht tapijtje van gesofisticeerde bloemen als rode rozen Ruby Red en oudroze Calla’s Captain Romance samen met enkele Hydrangea’s. Hier en daar zorgt groen voor het contrast in de vorm van de lange, vlezige vruchten van een exotische plant.

Tekst Jean-Pierre Gabriel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content