REDACTIE LODEWIJK DELEU

MANNIGE MAL

De man kleedt zich uit,

zet zich op een rots,

stut het volle hoofd,

vuist onder kin, en versteent

zijn wereldomvattende gedachte.

Hij zit, hij zat met iets, met wat?

Een ei in de kip in het ei,

een kei rond de fossiel

van het idee waarop een man,

bloot en broos, mossel en mal,

zit en broedt en broedt en broedt.

Hij kwam, nee, we komen er niet uit.

Kom, laten we ons uitkleden,

de gedachte afmaken,

de kilte van de rots splijten

met blozende billen, ons inbeelden

dat Rodin ons ziet, smelt en giet

tot een haast tastbare ingeving.

Kurt De Boodt (°1969)

uit Moules belges, Lannoo, 14,95 euro.

RUIMTE VOOR FANTASIE

Gerda Dendooven heeft met Samen in bed ( Querido, 12,50 euro) een pareltje gemaakt. Als voorlees-, lees- en zelfs amusant grotemensenboek vertelt het over een piepklein dorp met toch alles wat een mens nodig heeft: brood, porseleinen beeldjes, groene drank, mannen en vrouwen. Het is daar dat Vrouwtje leeft. Ze zegt alles twee of drie keer, en is vriendelijk voor iedereen. En op haar verjaardag nodigt ze de bakker, de melkboer en de postbode uit in haar bed. Ze fantaseren over allerlei lekkers dat terstond de kamer komt binnengevlogen. Afspreken in bed wordt een vaste dorpsgewoonte, en als Vrouwtje een slechte bui heeft, voelt iedereen zich alleen.

Het is een verhaal dat wat flirt met ongehoordheden, zoals wanneer de bakker het zo warm heeft dat hij besluit een jurk te dragen. Maar net deze elementen maken het boek zo bijzonder. De tekeningen zijn van de bekende stijl van Dendooven: grappig suggestief, maar met genoeg ruimte voor fantasie. ( GVdB)

NIET VERGETEN

Een tweede boek van Regina Louf, alias X1-getuige rond de kinderprostitutienetwerken, dat wekt natuurlijk aandacht. Vergeten ( Manteau, 16,95 euro) is een roman waarin een schrijfster op zoek gaat naar de doodsoorzaak van een jeugdvriendin. Hoewel ze haar vriendin eigenlijk allang vergeten was, duwen enkele onthutsende feiten haar opnieuw met de neus op het verleden. “We hebben het niet geweten”, is de onderliggende teneur en meteen ook de aanklacht van dit boek. Want waar ze het nooit vermoedde, vindt de schrijfster kinderprostitutie, kindermishandeling, pedofilienetwerken en zelfs kindermoord.

Regina Louf heeft geen literair hoogstandje gemaakt, maar dat is ook niet nodig. Je voelt in elke zin hoe vertrouwd zij is met de materie, hoeveel inzicht ze heeft in de psychologie van meisjes die nooit geloofd zijn en hoe geloofwaardig ze de levenslange opdringerigheid van een jeugdtrauma kan weergeven. Met Vergeten zal Louf ongetwijfeld meer mensenharten raken dan ze ooit met haar X1-onthullingen heeft kunnen doen. (GVdB)

VINCKE EN VERSTUYFT TERUG

Het was een jaar of tien geleden dat we nog iets gehoord hadden over Vincke en Verstuyft, de Antwerpse politiemannen waarrond Jef Geeraerts zeven misdaadromans heeft geschreven. Dat ze opnieuw zijn komen opdagen, is dus wel een verrassing, vooral omdat Vincke ontslag had genomen om in de Provence rustig te genieten van alle goede dingen des levens. Het duo is nu terug in Dossier K. ( Prometheus, 17,50 euro). De roman speelt zowel in Antwerpen als Albanië en sluit min of meer aan bij De PG. De procureur-generaal werd vermoord door een lid van de Albanese misdaadclan en de moordenaar is kunnen vluchten naar zijn vaderland. Een paar jaar later duikt Nazim Tahir opnieuw op in Antwerpen. Hij moet de moord op twee leden van de clan wreken. Tahir wordt vrij snel herkend door mannen van een rivaliserende bende en bij de politie komt men tot de conclusie dat Tahir de moordenaar van de PG zou kunnen zijn. Geeraerts verzon een vrij eenvoudige plot en concentreerde zich vooral op het karakter van de jonge Albanese moordenaar. Die is in de eerste plaats het slachtoffer van het eeuwenoude gewoonterecht zoals dat is vastgelegd in de kanun, de codex van dat recht. Daarnaast een paar typische ingrediënten van Geeraerts: de duistere bedoelingen van Opus Dei, de corruptie in België, de fascinatie voor bloedmooie jonge vrouwen. Genoeg stof dus voor een spannend misdaadverhaal. (FB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content