REDACTIE LODEWIJK DELEU

UITGESTREKT

Je schiet mij steeds opnieuw te binnen

als pijn, honger, als herinnering.

Ik ga mij weer aan jou te buiten

mijn binnenpret, mijn duizendpoot

mijn buitensporig lief. Waar zal

ik aan beginnen – je bent

zo uitgestrekt. Na jou

kom jij opnieuw.

Patricia de Martelaere

uit Niets dat zegt– Gedichten

Meulenhoff, 13,50 euro

WILD EN LEKKER

De populariteit van de Italiaanse keuken overstijgt momenteel die van de Franse. En daar zit de Italiaanse Engelsman Antonio Carluccio wel voor iets tussen. De enthousiaste levensgenieter is eigenaar van een restaurant in Neal Street in Londens Covent Garden en werd internationaal bekend door zijn televisieverschijningen en zijn boeken. In de eerder verschenen bestseller Eten in Italië ging hij op zoek naar de producten van de traditionele landbouw, veeteelt en visserij. De opvolger heet Antonio Carluccio goes wild ( Tirion / Veen Bosch & Keuning Uitgevers, 35 euro), die binnenkort bij ons onder dezelfde titel in vertaling zal verschijnen. Deze keer draait alles rond 120 recepten met producten uit de vrije natuur. De kok trekt, uitgerust met een rieten plukmand en een wandelstok, de velden en bossen in en maakt de lezer deelgenoot aan al het lekkers dat voor het rapen ligt, zoals planten, scheuten, bladeren, kruiden, bessen, noten, paddestoelen, vrij groeiend fruit, in het wild levende dieren en vissen die vrij rondzwemmen. Carluccio, die twee derde van zijn leven in de stad woonde, heeft het contact met de natuur blijkbaar niet verloren. Hij beschrijft een zestigtal in het wild voorkomende ingrediënten en vertelt hoe ze geplukt en klaargemaakt moeten worden. Ieder product heeft recht op verzorgd fotowerk en twee verschillende recepten, die overwegend eenvoudig zijn. De ingrediënten die niet in Noord-Europa in de natuur voorkomen, zijn ondergebracht in het hoofdstuk Esotica. (PVD)

HOMO TOURISTICUS

Benno Wauters is een belezen en bereisd man. Een combinatie die interessant kan zijn als je ook nog kunt schrijven. En wellicht omdat het in de genen zit, kán Benno Wauters schrijven. Dat blijkt uit Homo Touristicus ( Houtekiet, 14,95 euro), een eerste bundel stukjes van hem. Ze gaan alle van dicht of van ver over toerisme: zowel over wielrennen als over dichters, touroperators en journalisten, of reisschrijvers in dit geval. Ze zijn mooi doorspekt met woordspelingen die nu eens geslaagd zijn, en dan weer niet ( Shitbelts, vuiligheidsgordels). Geen zwaarwegende stukjes – columns zijn het net niet – meer bedenkingen van iemand met gezond verstand. Vaak heeft hij het ook over zichzelf: de ironie is dan meestal niet ver weg en al te diepgravend wordt het niet. Het blijft luchtig, met hier en daar een beetje kritiek op het met vakantie moéten gaan, de marketing van de touroperators, de verborgen verleiders. Een boekje voor als je terug bent van vakantie en je afvraagt of je reist om te leren of om te lezen. (FB)

GEHEEL VERZONNEN

Een ongewone thriller is het debuut van Chloe Hooper zeker. Het begint al met de titel: Een verzonnen verhaal over een waar gebeurde moord ( Vassallucci, 16,95 euro). Maar er is meer. Zo is niet alleen de locatie bijzonder, het Australische eiland Tasmanië, ooit een Britse strafkolonie, ook het verhaal is ongewoon: op het eerste gezicht een nogal banale passionele liefdesgeschiedenis tussen de beginnende, gedreven lerares Kate en de vader van een van haar meer begaafde leerlingen. Ondertussen krijg je de deconstructie van een waar gebeurde moord: de vrouw van een dierenarts heeft de jonge vriendin van haar man vermoord en daarna zelfmoord gepleegd door van een rots te springen. Kate gaat zich met de jonge vrouw identificeren en vraagt zich af of het wel allemaal is gebeurd zoals de politie denkt. Als toemaatje geeft een paar dieren zoals Kitty Koala en Terence Tiger in een soort kinderverhaal commentaar op de twee verhalen. Een weinig conventionele korte thriller die blijft nazinderen. (FB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content