Uitgeverij Roularta Books brengt voor de eerste keer het Weekend Knack Kookboek uit. Voor dit luxueus uitgevoerd kijk- en kokkerelboek verzamelde culinair journalist en Weekend Knack-medewerker Pieter van Doveren de beste recepten van chef-koks en traiteurs uit de top van België en Nederland. Het boek bundelt de mooiste foto's die verschenen zijn in Weekend Knack en niet eerder gepubliceerde recepten afkomstig uit de door Weekend Knack georganiseerde kooklessen, waarbij groepjes geprivilegieerde lezers de kans krijgen om in de keukens van bekende koks exclusieve kooklessen en demonstraties te volgen. Bij de topkoks uit de Benelux die hun recepten vrijgaven, treft men klinkende namen, zoals Pierre Wynants (Comme chez Soi), de broers Boxy (traiteur Boxy's), Frank Fol (Sire Pynnock), Sergio Herman (Oud Sluis, Nederland), Paul Mariën (Truffeltje), Frank Nuijens (traiteur Lucullus), Lucas Rive (De Bokkedoorns, Nederland), Guy Vercauteren ('t Laurierblad) en Jonnie Boer (De Librije, Nederland). De flitsende, moderne vormgeving van het Weekend K...

Uitgeverij Roularta Books brengt voor de eerste keer het Weekend Knack Kookboek uit. Voor dit luxueus uitgevoerd kijk- en kokkerelboek verzamelde culinair journalist en Weekend Knack-medewerker Pieter van Doveren de beste recepten van chef-koks en traiteurs uit de top van België en Nederland. Het boek bundelt de mooiste foto's die verschenen zijn in Weekend Knack en niet eerder gepubliceerde recepten afkomstig uit de door Weekend Knack georganiseerde kooklessen, waarbij groepjes geprivilegieerde lezers de kans krijgen om in de keukens van bekende koks exclusieve kooklessen en demonstraties te volgen. Bij de topkoks uit de Benelux die hun recepten vrijgaven, treft men klinkende namen, zoals Pierre Wynants (Comme chez Soi), de broers Boxy (traiteur Boxy's), Frank Fol (Sire Pynnock), Sergio Herman (Oud Sluis, Nederland), Paul Mariën (Truffeltje), Frank Nuijens (traiteur Lucullus), Lucas Rive (De Bokkedoorns, Nederland), Guy Vercauteren ('t Laurierblad) en Jonnie Boer (De Librije, Nederland). De flitsende, moderne vormgeving van het Weekend Knack Kookboek is het werk van Katleen Miller, art director bij Weekend Knack. Voor het adembenemend mooie fotowerk zorgde Tony Le Duc, bij lezers van Weekend Knack bekend vanwege zijn vaste bijdragen aan de culinaire rubrieken. Het Weekend Knack Kookboek geeft een geactualiseerd beeld van de hedendaagse gastronomie in onze contreien. Het telt 152 pagina's, werd in groot formaat uitgegeven (21 op 27 cm), is te koop via de Media Club (070/233003) of via de betere boekhandel en kost 1450 fr. Het Grand Dessert kookboek voor fijnproevers bundelt meer dan 200 zorgvuldig uitgeteste recepten van taarten, puddings, nagerechten en ijsbereidingen afkomstig uit de smakelijke tijdschriften BBC Good Food en BBC Vegetarian. Het aantrekkelijke kookboek is samengesteld uit gevarieerde zoete recepten, uitleg over basistechnieken en foto's die het water in de mond doen lopen. Wie bij de aanblik van vijgen-marsalatrifle, kerstboom van schuimgebak, gestooomde peren- en amandelpudding en wafels met dadel- en sinaasappelcompote ongevoelig blijft, moet dringend naar de dokter. (Tirion, 995 fr.) PvD Château De Neef A.C. Twee wijnstokken in de tuin De druif van de Merlot Naast de Cabernet-Sauvignon De rest is groeipijn Zorg om zuurte en zon Welsprekend speeksel van regen En vooral de kracht en klaarte Van de grond, van vuur en van gist Om te proeven wat we al zijn: Jij in mij de wijn.Uit "De kou van liefde", gedichten van Roger M.J. De Neef, Poëziecentrum, 598 fr.Dat je met bloemen sfeer kan creëren, is geen nieuws meer. Dat je met fruit en groente evengoed een adembenemend effect kan bekomen... dat is iets waar weinigen zich écht aan wagen. Een tafelstuk van savooikool en limoenen; een nestje van mos gevuld met knoflookschillen, aardappelen en Helleborus; een ijzig schoentje van witte bessen; twee vaasjes gevuld met witte bougainvillea en groene aardbeien... het zijn maar enkele voorbeelden van de suggesties die je vindt in het boek Creatief schikken met groenten en fruit van bloemsierkunstenares Rita Gijbels. Naast de paginagrote foto serveert zij telkens de ingrediënten en aanwijzingen om zelf een dergelijke creatie tot stand te brengen. Voor wie verder wil kijken dan alleen bloemschikken. (Stichting Kunstboek, 995 fr.) HV In het eerste luik van Wonen en leven in Gent neemt Nic Balthazar je mee op een stadswandeling, en hij bewijst dat hij de talloze keren dat hij als kleine jongen aan de hand van zijn vader-historicus de stad doorkruiste goed geluisterd heeft. Goed luisteren doet hij trouwens nog, dat merk je als hij beschrijft hoe twee franstalige dames elkaar begroeten bij patisserie Bloch en al vlug de taal van Molière mixen met sappig Gents: "Ah madam, j'ai dit zut alors: wa moe ne mens hier al betoale veur een harte mastelle!" In het tweede, lijviger deel, brengen Hilde Bouchez en fotograaf Bart Van Leuven een twintigtal heel gevarieerde woonreportages. Van een minimalistisch modern huis, over een schitterend art deco-interieur, tot een huisje in het begijnhof. Een adressenlijst achteraan signaleert restaurants, cafés en winkeltjes. Eerder verschenen in dezelfde reeks Wonen en leven in Vlaanderen en Wonen en leven in Brussel, van Piet Swimberghe en fotograaf Jan Verlinde. (Lannoo, 1650 fr.) "Het gebeurde op een middag in de herfst van 1950 in Venetië. De hele stad was met rode en witte vlaggen versierd ter ere van de renaissanceschilder Vittorio Carpaccio, van wie in het dogenpaleis een retrospectieve liep." De eerste lijnen van een roman? Van een thriller? Toch niet. Zo begint Marcel Grauls, hoofdredacteur van Het Belang van Limburg, zijn culinaire eponiemenboek: Weet wie je eet. Hoe beroemde figuren op de menukaart belandden. Bloody Mary, Bismarckharing, Sandwich... Geïntrigeerd door de namen die van in de oudheid aan gerechten worden verbonden, ging hij graven naar het levensverhaal dat erachter steekt. Zo vertelt het hoofdstukje Agnès Sorel-soep "hoe een meisje met duizelingwekkende borsten de eerste maîtresse uit de Franse geschiedenis werd", hoe het gebakje Tompoes zijn naam ontleent aan een Amerikaanse dwerg-acteur die vorige eeuw razend populair was of waarom de Pruisische prins-landschapsarchitect Pückler geassocieerd is met het bekendste Duitse ijsgerecht. Uiteraard ontbreken grote namen als Rossini, Savarin, Escoffier, Chateaubriand... niet. Na elk van de 16 portretten volgt het recept. Als toetje geeft het boek nog een overzicht van 50 personages (25 vrouwen, 25 mannen) die met gerechten werden vereerd. Een meeslepende combinatie van culinaire en historische wetenswaardigheden, en altijd leuk om mee uit te pakken aan tafel. (Van Halewyck/Balans,798 fr.) SL Redactie Pol Moyaert