De vrouwen van Ortega Highway is een van de betere thrillers. Dat komt vooral omdat de Amerikaanse auteur T. Jefferson Parker heel veel aandacht heeft voor zijn personages. Geen marionetten, maar mensen van vlees en bloed die je niet koud laten. In zijn jongste misdaadroman staat naast een psychopathische seriemoordenaar rechercheur Tim Hess in de kijker. Hij is 67, met pensioen en hij heeft longkanker.

Zijn wens: 75 worden. Als het verhaal begint, is hij pas behandeld met chemotherapie. Zijn vroegere chef vraagt hem of hij wil adviseren bij het zoeken naar een gestoorde kerel die een paar vrouwen heeft vermoord. Hess vormt een team met de jonge ambitieuze Merci en die maakt hem al snel duidelijk dat zij de baas is. T. Jefferson Parker schuwt geen gruwel (kijk maar eens in het woordenboek wat ‘ontweien’ is), maar als tegengewicht krijg je ook een mooi en ontroerend liefdesverhaal. (Van Buuren, 735 fr.) FB

Als er iemand niest zeggen we ‘gezondheid’. Maar ook de uitdrukking het is beniesd staat in het woordenboek. Stel: iemand vertelt dat het morgen mooi weer zal worden, waarop iemand uit het gezelschap een niesbui krijgt. De voorspelling wordt daardoor bekrachtigd, ze ‘is beniesd’. Het geloof dat niezen een teken van de goden is, heeft zeer oude wortels. In Mozes, Plato, Jezus, een verzameling korte essays (Prometheus, 920 fr.), wijst Pieter W. van der Horst erop dat het niezen als omen reeds bij Homeros voorkomt. In de Odyssee hoort Penelope dat haar man Odysseus naar zijn vaderland is teruggekeerd. Als zij vraagt ervoor te zorgen dat hij zo snel mogelijk wordt thuisgebracht, niest haar zoon Telemachus hevig. Daarop zegt zij: ‘Hoorde je hoe mijn zoon alles bekrachtigde met zijn nies’?

Wie het hele verhaal over de zwerftocht van Odysseus wil (her)ontdekken, kan terecht bij de nieuwe zeer leesbare vertaling in Nederlandse hexameters van H.J. de Roy van Zuydewijn. (De Arbeiderspers, 599 fr.)

CITAAT

Is het je opgevallen dat niemand in de 19de eeuw anders dan vroom en ernstig keek bij een portret? Alle foto’s van Tsjechov zijn hetzelfde, hij kleedt zich keurig aan, gaat er deftig voor zitten en kijkt zoals hij denkt dat een serieus letterkundige hoort te kijken. Het doet me denken aan Hugo Claus, die bij een tv-uitzending tegen de schminkjuffrouw zei: ‘Maak me bleek en lijdend, want ik ben een dichter’. Dat lukte natuurlijk niet met dat dikke Vlaamse hoofd.

Uit “Brieven over Tsjechov”, een literaire correspondentie tussen Dimitri Frenkel Frank en Karel van het Reve. Aanleiding was de musical die Frenkel Frank schreef over het leven van Tsjechov. Robert Long maakte de liedjes, die ook in dit mooie boekje zijn opgenomen. (de Prom, 595 fr.)

In het midden van de negentiende eeuw trok de jonge Britse weduwe Anna Leonowens naar Siam, het huidige Thailand, om er gouvernante te worden van de kinderen van koning Mongkut. In het reusachtige paleis maakte ze kennis met alle hofintriges, de harem, de godsdienstige plechtigheden, de wreedheden. En er ontstond een vreemde verhouding met de koning die heen en weer geslingerd werd tussen traditie en modernisering. Midden de Tweede Wereldoorlog schreef Margaret Landon dan haar roman Anna en de koning van Siam die een paar keer verfilmd werd (pas nog met Jodie Foster en eerder met Yul Brynner) en ook een mooie musicalbewerking kreeg die vorig jaar door het Koninklijk Ballet van Vlaanderen is gebracht. Landons verhaal is romantisch en eeuwig jong. Ze steunde op een paar boeken die door gouvernante Anna zelf waren geschreven en die vorige eeuw aan het hof van de koning van Siam niet zo erg welkom waren. De roman van Landon werd een onmiddellijke bestseller en beleefde herdruk na herdruk. Romantiek, emotie en wat exotisme. (De Boekerij, 460 fr.) FB

Krijg je wratten als je een pad aanraakt? Nee, dat is louter bijgeloof, maar toch moet je padden alleen oppakken als het echt nodig is, want ogen en mond kunnen erdoor geïrriteerd geraken. Of moet u zich zorgen maken als uw hazelworm zijn staart verliest? Zeker niet, want die groet zo terug aan. Bent u geïnteresseerd in dit soort vragen en antwoorden dan is Reptielen en Amfibieën van Robert en Valerie Davis een praktische gids. Uiterst geschikt voor de beginnende terrariumhouder die zich bijvoorbeeld afvraagt of hij zijn hoornkikker goudvissen mag voeren, of die nog niet zou weten dat je een python beter niet aanraakt vlak voor of na het voederen. (Tirion, 1190 fr.)

Pol Moyaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content