De grote hoeveelheid erotische voorstellingen die men in de 18de eeuw aantrof bij de herontdekking van de verloren gegane steden Pompeji en Herculaneum, creëerde een probleem: wat moesten de toenmalige schoolmeesters, die hun leerlingen behendig langs de erotische passages in Catullus hadden geleid, aanvangen met deze beelden? Edward Lucie-Smith schreef met zijn Ars Erotica een erudiete en ook wel opwindende geschiedenis van de erotische kunst. Rijk geïllustreerd met oude en recente tekeningen, schilderijen en foto’s. Van kuise naakten tot artistiek verantwoorde porno. Met vele citaten, van Ovidius, over Verlaine tot Anaïs Nin. Een opvallend mooie uitgave voor weinig geld. (Librero/Diogenes, 799 fr.)

Twee extreem-rechtse klaplopers winnen de hoofdprijs van de lotto. Een aanzienlijk bedrag, maar het idee dat er nog een winnaar is waarmee ze de prijs moeten delen, vinden deze racistische mafkezen, die dromen van een eigen gewapende militie, onverdraaglijk. Misschien is die andere wel een neger! Hun jacht op het tweede winnende biljet leidt naar een bedevaartsoord in Florida waar men een madonna gekleurde tranen laat wenen en schildpadjes beschildert met de gezichten van de apostelen. Met Jackpot schreef Carl Hiaasen opnieuw een buitengewoon grappige thriller vol hilarische situaties. De geflipte eindredacteur van de krant die de lotto-affaire op de voet volgt, is goddelijk geestig. (Luitingh-Sijthoff, 750 Fr.)

Van de oevers van het Michigan-meer in Chicago tot de schuimende branding van de Grote Oceaan in Los Angeles loopt de legendarische highway Route 66. Correctie: liep. Het oude bochtige traject werd vervangen door gestroomlijnde superhighways. Nostalgie kruipt evenwel waar ze niet gaan kan. Als een kostbaar relikwie van de Amerikaanse autocultuur blijft de oude route liefhebbers aantrekken. Het wordt dan wel even kaartlezen en de weg uitstippelen. Dat kan nu ook thuis vanuit de zetel met een nieuwe loot in de serie Lannoo’s reisgids. Degelijk en voldoende praktisch om straks het gaspedaal van de huurwagen in te drukken. (Lannoo, 995 fr.) LDD

In Dr. Freud heeft hier gewoond vertelt Jean Schalekamp zijn herinneringen aan Parijs. Een oude man met een witte baard zoekt naar de sporen van de stad waarin hij jong was. Ongelukkige liefdes, seks bij de hoeren en existentialisme bij de filosofen, beleefd door een Hollander in het Quartier Latin. (Arbeiderspers, 799 fr.)

En nog in de Lichtstad: Corrida op de Champs-Elysées, geschreven in 1956, is een detective van Léo Malets meesterhand. Het is een deel uit de reeks waarin inspecteur Nestor Burma telkens optreedt in een ander arrondissement van Parijs, zodat de Franse hoofdstad de eigenlijke hoofdrolspeler is. In het achtste arrondissement, dat van de sjieke Champs-Elysées, voelt Burma zich duidelijk niet in zijn sas. Verhaal over een oudere actrice die zelfmoord pleegt omdat ze niet in haar comeback gelooft, al bewijst het succes van de film haar postume ongelijk. (Signature/Manteau, 650 fr.) PdM

Je krijgt zin om je koffers te pakken en naar Toscane af te reizen. Frances Mayes, een Amerikaanse dichteres, kocht er een prachtig buitenhuis: Bramasole (van ‘bramare’, verlangen, en ‘sole’, zon). Samen met haar vriend knapt ze het helemaal op. In Een huis in Toscane beschrijft ze haar liefde voor haar nieuwe, tweede woning. Tegelijk is het ook een prachtig kookboek voor winter en zomer. Je likkebaardt als je Mayes de paprika’s tot smeuïg beleg hoort stoven.(Prometheus, 695 fr.)

(kader)

VLAG

Een vlaggenmast houdt

vlaggen vast.

Een windvlaag vindt dat

ongepast.

Maar als de vlag

gestreken wordt,

is er geen windvlaag meer

die mort.

Dan wappert fier en vrij

de wind:

er is geen vlag die hem

nog bindt.

(Gedicht van Wiel Kusters uit “De 100 beste gedichten van 1997” gekozen door T. van Deel, De Arbeiderspers, 399 fr.)

ONDER REDACTIE VAN POL MOYAERT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content