Opa Kula ruikt naar vleermuizenpoep en rattenkeutels, de enige echte Kula-geur. Opa is een echte vampier. Helaas, vinden Gert en Gisi. Familie, dat betekent niets dan ellende, meent hun moeder. Maar nu hebben opa en de rest van de familie de hulp van Gert en Gisi nodig… Hokus Pokus is het tweede boek van Karel Verleyen over de excentrieke Kula-familie. Een avonturenboek, spannend en grappig, want een familie van heksen, vampieren en geesten, dat kan niet anders dan voor verrassingen zorgen. (Infodok/Davidsfonds, 495 fr.) HV

Het boek heet Dingen en dat is ook wat je er kan in vinden: 75 dingen. De verzamelde kunstnijverheidsvoorwerpen – een pan, een telefoon, een schaar, een strijkbout, een stoel, een gloeilamp… – komen uit de collectie van het Rotterdamse museum Boijmans Van Beuningen. De meeste objecten zijn van anonieme of onbekende ontwerpers, maar er zitten ook creaties van bekende namen tussen.

Zo is de afgebeelde jurk van Martin Margiela, het tv-toestel van Philippe Starck en het bord van Henry van de Velde. Op de linkerpagina wordt het ding telkens in tien talen bij zijn naam genoemd: in het Nederlands, Fries, Duits, Frans, Engels, Italiaans, Spaans, Turks, Marokkaans en Japans. Zo leer je dat een stopcontact in het Turks een priz is, en een vergiet in het Fries een gatsjepanne. (Thoth, 990 fr.)

De foto links werd gemaakt door Herb Ritts in 1987; rechts een door Keith Haring versierde Grace Jones gefotografeerd door Robert Mapplethorpe in 1984. Een willekeurige bladzijde uit het schitterende fotoboek Leg, dat verscheen met een enigszins overbodig voorwoord van Donna Karan. De meeste benen in dit boek zijn bloot en van vrouwen. Ze brengen mannen in verwarring – het beeld van de starende jonge Dustin Hoffman in The Graduate illustreert dat mooi -, ze verleiden, ze fascineren. Vele adembenemende, sexy benen staan er in dit boek, maar als er een winnaar aangeduid moet worden dan mag dat voor ons Fred Astaire zijn. Verpakt in een brede wapperende broek, maar je ziet hem zo met die benen wegvliegen. Als een pluimpje, zo hoog dat menig topmodel er niet bijkan. (Thames and Hudson, 2045 fr.)

Karin, het vriendinnetje van de tienjarige Suze, volgt balletles. Suze blijft zeuren dat ze mee wil. Koop dus al maar balletschoenen, oefenpakje en tutu. Ze wil het toch zo graag. Nochtans heeft ze niet bepaald het balletfiguurtje van haar vriendin en ze vindt gymnastiek vreselijk. Hoe moet je reageren? Behoedzame, opbouwende kritiek is het sleutelwoord.

Maar ook neen durven zeggen hoort er weer helemaal bij. Daarvoor pleiten de Nederlandse orthopedagoge en gezinstherapeute Gitty Feddema en Aletta Wagenaar. Met En als we nou weer eens gewoon gingen opvoeden willen ze ouders een richtsnoer bij de opvoeding van kinderen (tot 12 jaar) geven. Nederlanders die pleiten voor het bijbrengen van normen, waarden en het trekken van grenzen? Waaide er ooit geen andere wind van boven de Moerdijk? (Van Holkema & Warendorf, 595 fr.) LDD

Bijzondere groenten, telen en experimenteren in eigen tuin en keuken is een kookboek vol productinformatie, wetenswaardigheden en interessante recepten. De lezer wordt aangezet om met een moestuin ‘nieuwe stijl’ te beginnen en krijgt advies over de aanleg en de teelt van groenten en kruiden. De verschillende groentefamilies komen vervolgens afzonderlijk aan bod. Ieder hoofdstuk is geïllustreerd met minder alledaagse recepten. Zin in hertshoornweegbree met appel-koolrabiblokjes en dillevinaigrette of in tempura van broccoletto en koolknoppen met limoen-shoyudip: dit boek geeft de recepten. (Katholiek Vormingswerk van Landelijke Vrouwen, 1250 fr.) PvD.

Uitzicht

Zoals wijd bijna

in weiland past,

de koe woont in

zijn koele manieren

van grazen, breekt

uit de taal de haas:

frontaal, waarna

het staartje t

zich uit het zicht

dat dit gedicht is

haast.

(Uit: “Hier is de tijd” van Esther Jansma, De Arbeiderspers, 599 fr.)

ONDER REDACTIE VAN POL MOYAERT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content