Terug van weggeweest: Roze Bottel. Nadat tekenaar Dany Greg zich jaren verdiepte in rondborstige vrouwen ( Rooie Oortjes) wil hij eindelijk een vervolg breien aan het tien jaar oude, laatste Roze-Botteldeel. Duifje, Meneer Folio, de stofzuigergaai en de drie ijslollies mogen dus opnieuw heerlijke onzin uitkramen. Het nieuwe album verschijnt pas volgend jaar, maar er werd alvast gestart met de heruitgave van Wonderlijke Avonturen en De Luchtbel van de Waarheid. Bij ieder album verschijnt een luxe-editie op 75 exemplaren. Delen drie en vier verschijnen in april. Niet alleen voor uw kinderen! (Info: Wonderland Tel. 011/22.82.00). GDW

Het Montingaccen een beetje beu? Wat uitgekeken op de dieetvoorschriften van dr. Weil? Dan is het misschien tijd om uw heil te zoeken in het Hildegard van Bingen Kookboek. Weliswaar heeft deze Duitse mystica, geboren in 1098, nooit zo’n boek geschreven, maar haar hedendaagse, een tikje new-age-achtige, volgelingen stelden het samen op basis van haar voedingsregels. Om te beginnen moet je veel spelt eten. Speltsoep, speltpannenkoeken, speltbrood, speltkoffie: goed voor alles. Rauwkost eet je volgens Van Bingen beter niet, want deze zal “schadelijke, slecht ruikende darmgassen als een rottende mesthoop door het hele lichaam zenden.” Vermijdt evenzeer aardbeien en pruimen. Je kan er een oorontsteking (!), reuma en depressies van krijgen. Boter en zout mogen dan weer wel. Eitjes alleen als ze op de juiste wijze zijn bereid, dat wil zeggen: gepocheerd in water en wijn. En naast dit alles niet te vergeten: één keer per jaar een aderlating! Bij volle maan. (Fontein, 790 fr.)

Droomhotels in Groot-Brittanië & Ierland is een boek dat je doet watertanden. Van het minimalistische The Hempel in Londen tot het buitengewoon romantische Ardanaiseig House in Schotland: deze zeldzame hotels zien er allemaal even verleidelijk uit. Jammer dat samensteller Luc Quisenaerts verzuimt de prijs van deze prinselijke verblijven te vermelden. De begeleidene teksten zijn redelijk publicitair, zodat het ons een beetje verbaast dat voor een dermate gesponsord boek, toch nog veel geld moet betaald worden. (D-Publications, 1995 fr.)

U heeft een gele muur in de woonkamer en nu moet er een nieuwe vloerbedekking gelegd worden. Mag die blauw zijn? Of beter lichtgroen? Of grijs misschien? En violet in de badkamer, is dat te doen? Met Het Kleuren Combinatie Boek weet u het meteen. Iedere bladzijde van deze kleurengids is horizonaal in drieën gesneden – vloer, muren, plafond – , waardoor meer dan 11.000 kleurencombinaties ontstaan. Een nuttige inspiartiebron die ons aanzet om eens wat gewaagder met de verfborstel om te springen. (Becht, 900 fr.)

Ze eten warme banaan met slayonaise uit de pan. Hun intelligentiequotiënt haalt benijdenswaardige pieken, maar in hun sociale omgang stuntelen en sukkelen ze. Dagen en nachten brengen ze door voor hun pc. Algemeen worden ze computerfreak genoemd, ook wel nerd, geek en zelfs propeller-head (een verwijzing naar de gekke petjes met een propeller die sciencefiction-fanaten wel eens opzetten). De Nederlander Max de Bruijn schetst een geestig portret in Handboek voor de nerd, een boek dat stuitert tussen ernst en hilariteit. Hij houdt het niet bij een actuele snapshot, maar trekt ook op zoek naar de verre voorlopers van de huidige nerd en stuit daarbij op fanatieke techneuten als Archimedes en Leonardo da Vinci. (Prometheus, 295 fr.) LDD

ONDER REDACTIE VAN POL MOYAERT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content