Of de Sint het door de schoorsteen laat vallen of het ligt met een strik rond onder de kerstboom, een boek is altijd welkom. Een gevarieerde selectie voor leunstoelreizigers, lekkerbekken, stripliefhebbers, cocooners en dichterlijke lieden.

De moderne consument drinkt wat hem bevalt. Dat kan vandaag een Franse topwijn zijn en morgen een Chileens slobberwijntje. Een van de dingen die de Duitse wijnkenner Jens Priewe wil uitleggen in zijn lijvige Wijn, van rank tot drank is waarom de ene veel geld kost en de andere weinig. Jens gaat heel pedagogisch te werk: hij vertelt over tannines en fenolen, over klimaatypes, over de rol die de helling van de wijngaard speelt, hij beschrijft systematisch de verschillende druivensoorten, en legt uit waarom ook een jonge wijn soms gedecanteerd moet worden. Hij bespreekt wijnen vanuit de hele wereld en geeft tenslotte suggesties voor de combinatie van voedsel en drank. Zijn advies daarbij is duidelijk: “Bespaar liever op het eten dan op de wijn”. (Lannoo, 1495 fr.)

De Feniciërs leefden in onafhankelijke stadstaten als Byblos, Tyr en Sidon – ongeveer het gebied van het huidige Libanon. Een politieke eenheid was er niet, maar wel een gemeenschappelijke taal verwant aan het Hebreeuws en het Arabisch. Rond duizend voor onze tijdrekening bereikten deze stadstaten een hoogtepunt wat welvaart en cultuur betreft. In 800 v. Chr. stichtten ze aan de Noord-Afrikaanse kust Carthago. De Feniciërs worden steevast als koene zeevaarders omschreven, maar ze hadden nog andere verdiensten, waaronder de uitvinding van het alfabet zeker niet de geringste was. In de reeks Découvertes Gallimard verscheen het knap geïllustreerde Les Phéniciens, aux origines du Liban. Samengesteld door historica Françoise Briquel-Chatonnet en de Belgische archeoloog Eric Gubel. (Gallimard, ong. 540 fr.)

Oosters koken in westerse stijl is een actueel kookboek met actiefoto’s van avontuurlijke, jonge koks uit Londen, Melbourne en San Francisco. Hun wereldkeuken is een versmelting van kooktechnieken en aroma’s van de westerse en de oosterse wereld. Michael Lee-Richard is een van de koks die een zoektocht maakt naar onbekende gerechten waarin je eigenlijk een beetje van overal proeft. Hij vindt dat de samensmelting van verschillende soorten spijzen een logisch gevolg is van de uitvinding van straalvliegtuigen en de daarmee gepaard gaande verplaatsing van mensen. In de populaire fusion-kitchen staan elementen als wok, noedels, chilipepers, rijst, citrusvruchten, kruiden en specerijen centraal. Oosters koken in westerse stijl is een aanrader voor alle lekkerbekken die openstaan voor nieuwe kleuren, geuren en smaken. (Bosch & Keuning, 1190 fr.) PvD

Toen de aarde in tweeën spleet en gezinnen en geliefden uit elkaar rukte, werd alles stil. Even maar, want het medeleven was van korte duur. De haat en het kille egoïsme dat er op volgde, dreef de mensen op de bodem van de kloof en de rijke achterblijvers in de binnenstad uit elkaar. De jonge snaak Basiel krijgt de eer de brokken te lijmen. Maar niet iedereen is met vrede gebaat… Met Basiel M. sluit de trilogie De Bodem van de Wereld af. Subtiele knipoogjes naar onze maatschappij, figuranten Mulder en Scully die het algemeen wantrouwen extra in de verf zetten, en blind geweld dat voortspruit uit onzekerheid. Het lijkt verdorie wel 1998! (Casterman, 250 fr.) GDW

De Nederlandse markt wordt overspoeld met uit het Engels vertaalde kookboeken. Dat illustreert goed dat men vandaag meer met koken bezig is in Engeland dan in Frankrijk. Brood van Linda Collister snijdt een plakje sociale geschiedenis, legt de basisprincipes van het bakken uit en geeft recepten van gewone broden, typisch Engelse broden en gevarieerde internationale baksels, zoals chapati’s, pittabrood, lavash, muffins, donuts, focaccia, enz. (J.H. Gottmer/Becht, 1100 fr.) PvD

ONDER REDACTIE VAN POL MOYAERT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content