Het huis maakt deel uit van een complex aan de Chileense kust dat bekendstaat als het Rosarioproject. Aan milieuvriendelijkheid laten de woningen niets te wensen over. Op bijna elk perceel staat een houten watertoren en vrijwel alle gebouwen worden voorzien van zonne-energie. Hoewel we slechts twee uur rijden verwijderd zijn van de hoofdstad Santiago, waar een derde van de Chileense bevolking woont, is er nergens een hoogspanningsmast te bekennen. De bewoners hebben bewust afgezien van aansluiting op het elektriciteitsnet, omdat ze elk teken van stadse drukte op grote afstand willen houden. De afgelopen jaren is Rosario uitgegroeid tot een geliefd toevluchtsoord voor filmsterren, kunstenaars en jonge tycoons. Dit selecte gezelschap heeft hier weekend- en vakantiehuizen laten bouwen door vooruitstrevende Chileense architecten.
...

Het huis maakt deel uit van een complex aan de Chileense kust dat bekendstaat als het Rosarioproject. Aan milieuvriendelijkheid laten de woningen niets te wensen over. Op bijna elk perceel staat een houten watertoren en vrijwel alle gebouwen worden voorzien van zonne-energie. Hoewel we slechts twee uur rijden verwijderd zijn van de hoofdstad Santiago, waar een derde van de Chileense bevolking woont, is er nergens een hoogspanningsmast te bekennen. De bewoners hebben bewust afgezien van aansluiting op het elektriciteitsnet, omdat ze elk teken van stadse drukte op grote afstand willen houden. De afgelopen jaren is Rosario uitgegroeid tot een geliefd toevluchtsoord voor filmsterren, kunstenaars en jonge tycoons. Dit selecte gezelschap heeft hier weekend- en vakantiehuizen laten bouwen door vooruitstrevende Chileense architecten. Pijnbomen, de Stille Oceaan, zonlicht dat weerkaatst in de twee smalle ramen boven in de gevel. De woning werd ontworpen door de twee jonge architecten Albert en Ian Tidy. De hele benedenverdieping, met uitzondering van de hal, bestaat uit een stalen geraamte met glas. Het milde klimaat in de provincie Cordillera is vergelijkbaar met dat van Californië, waar dunne glazen gevels op een stalen frame al in de jaren vijftig in zwang kwamen, dankzij het werk van architecten als Richard Neutra. Het bovenste deel van het huis is van buiten bekleed met pijnboomhout en ziet eruit als een tweede verdieping, maar herbergt in feite de dubbele plafondhoogte van de begane grond. De binnenruimte oogt dan ook veel groter dan eigenlijk het geval is. De woning is eigendom van een jong echtpaar met drie kinderen dat na het aftreden van Pinochet van Chili naar Frankrijk is verhuisd. Ze kozen voor de gebroeders Tidy omdat ze bijzonder onder de indruk waren van een ander huis dat de architecten hier in de buurt hadden gebouwd. Dankzij de vlotte samenwerking met alle betrokkenen en door het gebruik van eenvoudige materialen (glas, staal en beton) kon de bouw in een recordtijd van slechts vijf maanden worden afgerond. "De klanten wisten precies wat ze wilden", vertelt Albert. "Wij zeggen altijd dat het karakter van de eigenaars afstraalt op hun huis." Het grondplan is symmetrisch : twee helften aan weerszijden van een centrale open keuken en eetruimte. Rechts achter de keuken ligt het deel van de ouders, bestaande uit een slaapkamer, een badkamer en, apart, een woonkamer. De linkerzijde van het huis, duidelijk gescheiden van het oudergedeelte, is volledig aan de kinderen gewijd. Zij wilden, net als hun speelgenootjes in het huis ernaast, graag kijkgaten in de gevel om uitzicht te hebben op de oceaan. "Elk kind heeft zijn eigen kamer", zeg de vrouw des huizes. "En we hebben geprofiteerd van de hoge plafonds voor een tussenverdieping met stapelbedden. Zo is er altijd plaats voor de vele logés die we krijgen." Alle kamers zijn vanuit de hal door een gang met elkaar verbonden. Dankzij haar jarenlange ervaring als inte-rieurontwerpster in Parijs bruist de eigenares zelf ook van de ideeën. Zo heeft ze de abstracte architectuur van de gebroeders Tidy van een passend en al even onalledaags interieur voorzien. De bruine biezen banken met grijze kasjmieren zitting zijn gecombineerd met kussens en tapijten van zwarte schapenvacht. De houten eettafel is een erfenis van haar grootmoeder. In de badkamer hangen witte porseleinen spiegels, terwijl het toilet wordt gesierd door opvallend zwart-witbehang en een kroonluchter met zwarte glazen druppels. De verzonken badkuip is ontworpen door de architecten. In de zomer wordt hier vooral buiten geleefd. De glazen gevel van de gemeenschappelijke woonkamer aan de zeekant bestaat dan ook uit schuifdeuren die in beide richtingen volledig open kunnen. Het terras is bedekt met hetzelfde soort hout als de buitengevel. Door zijn ligging op de heuveltop krijgt het huis verkoeling van de sterke zeebries. Om bij het barbecueën geen last te hebben van deze wind, hebben de eigenaars later nog een tweede woonruimte laten aanbouwen aan de achterzijde van het huis. Het zwembad, met uitzicht op de oceaan, is gevuld met chloorvrij water. "Dankzij een speciale pomp kunnen we het water gebruiken voor in de tuin wanneer het moet worden ververst. Het milieu is erg belangrijk voor ons", aldus de vrouw des huizes. Door Oliver Ike Foto's Grazia Branco