No-nonsense

Michael Van Opstal nam vorig jaar het restaurant Baron van Zon over en veranderde de naam in Bistrot Achilles. Michael Van Opstal won in 2011 de titel 'Beste Juniorkok van België' met zijn 'Gekonfijte zeeduivelwangen in citroenolie'. De kok deed ervaring op bij Moo en Abac in Barcelona en ging aan de slag in betere Belgische kustrestaurants, zoals Jardin Tropical en Sel Gris. Door een oogblessure moest hij aan de kant gaan staan, weg van de keukendampen. Sergio Herman was de barmhartige samaritaan, die hem vroeg om in de eetzaal van Oud Slu...

Michael Van Opstal nam vorig jaar het restaurant Baron van Zon over en veranderde de naam in Bistrot Achilles. Michael Van Opstal won in 2011 de titel 'Beste Juniorkok van België' met zijn 'Gekonfijte zeeduivelwangen in citroenolie'. De kok deed ervaring op bij Moo en Abac in Barcelona en ging aan de slag in betere Belgische kustrestaurants, zoals Jardin Tropical en Sel Gris. Door een oogblessure moest hij aan de kant gaan staan, weg van de keukendampen. Sergio Herman was de barmhartige samaritaan, die hem vroeg om in de eetzaal van Oud Sluis te komen klussen. De 'Beste Juniorkok van België' was in dienst van Baron van Zon tot de zaak sloot. Toen klopte de huisbaas bij Michael aan om te vragen of hij niet geïnteresseerd was om het restaurant verder uit te baten. Die uitdaging heeft Michael aangenomen. Om personeel te sparen, verdeelt de juniorkampioen zijn tijd tussen eetzaal en keuken: hij begint de dag aan het fornuis. Wanneer de gasten arriveren geeft hij de garde over aan zijn souschef en verhuist naar de eetzaal om te ontvangen en bedienen. Op de borden komen verzorgde, royale bereidingen, die Michael eigenhandig opdient zonder stijfheid. Terugkomende specialiteiten zijn garnalenkroketten, ravioli met ganzenlever in truffelbouillon en krokant gebakken zwezerik. Er is een voorbeeldig opgestelde, internationale wijnkaart met uitleg over iedere fles. De selectie gebeurde door vader Van Opstal, een gepassioneerd wijnliefhebber, in samenwerking met de bevriende wijnhandelaar Bart Rogiers van Châteaux Vini. Wij hielden het bij de huiswijnen en die waren van kwaliteit. Lekkere miniolijfjes en smeuïge rillette van tonijn zetten de toon als hapjes. Carpaccio van licht gemarineerd en gepekeld Holsteinrund was van topkwaliteit en lag in het bord met ganzenlever, plakjes smakeloze truffel en raketsla (21 euro). Twee garnalenkroketten waren onhandig van vorm, maar de korst was bros en de vulling was smakelijk (18 euro). Bij de kroketten kwamen, zoals het hoort, gefrituurde peterselie en een fris slaatje. Roodbaars lag in het bord met een romige risotto met groene asperges, tuinbonen, venusschelpen en daarbij kwam een blankebotersaus met het parfum van citroengras (29 euro). Pladijs was van goede kwaliteit en kreeg het gezelschap van puree van venkel, knolselder en dille en een salsa van tomaat en dragon (27 euro). Al wat wij die avond voorgeschoteld kregen, was niet alleen verzorgd, maar had ook smaak. Het repertoire nagerechten wist niet te inspireren en wij waren eigenlijk voldaan. Driegangenmenu 50 euro (68 euro met aangepaste wijn). Maandag, zaterdagmiddag en zondag gesloten. Bistrot Achilles *** Mechelsesteenweg 21, 2811 Hombeek, 015 26 28 26, bistrotachilles.be TEKST PIETER VAN DOVEREN