Herwig Van Hove

Marc Chapoutier, die samen met zijn jongere broer verantwoordelijk is voor het grote wijnhuis Chapoutier uit de noordelijke Rhône, kwam enige tijd geleden naar Brussel. Het huis Fourcroy voert hier al meer dan 30 jaar de Chapoutier-wijnen in. Bedoeling van zijn komst was de grote evoluties kenbaar te maken die het familiehuis de laatste jaren heeft doorgemaakt. Het wijngaardbestand van 80 ha werd twee jaar geleden opgevoerd tot meer dan 200 ha. “Het is onze bedoeling om voor elke AOC, denk maar aan Hermitage, Saint-Joseph, Condrieu, Côtes Rôtie… minstens 80 procent van onze verkoop uit eigen wijngaarden te betrekken. Voor de rest zijn we afhankelijk van andere wijnboeren, die echter wel onze biodynamische opvatting over landbouw delen. Maar het wordt moeilijk in de Rhône-streek, de meesten dromen maar van één ding: hun wijnen zelf bottelen en verkopen. Willen we overleven, dan moeten we wel wijngaarden kopen.”

Chapoutier werkt volledig biodynamisch: zonder chemische middelen, wel met compost en natuurlijke evenwichten. Het duurt echter minstens 7 jaar om een wijngaard om te vormen, pas dan is al het gif weg. Langetermijnopties zijn dus noodzakelijk.

Omdat de noordelijke Rhône als wijngebied praktisch volgeplant is, zocht Chapoutier expansie daarbuiten: in de Languedoc-Roussillon, Côteaux d’Aix en Banyuls. Maar ook daar woedt een prijzenslag voor de gronden. Bovendien bracht het succes van de expansie (op twee jaar van 47 naar 80 miljoen FF omzet) voor de Chapoutier-broers veel jaloezie en administratieve boycot mee. Dus gingen ze hun heil ook buiten Frankrijk zoeken: in Californië en Australië.

“Al gauw was duidelijk dat het bijna onmogelijk was om in Amerika ons eigen zuiver biodynamisch Frans plantgoed binnen te brengen. Het kostte 100.000 dollar per wijnstoksoort en er waren uiterst lange quarantaineperiodes. In Australië waren de voorwaarden veel redelijker. We kochten 400 hectaren wijngaard in de streek van Adelaide en Victoria en ook daar werken we, tot grote hilariteit van onze buren, zuiver biodynamisch: 10.000 planten per hectare, lage rendementen, diepe beworteling en geen irrigatie. De wijn komt over twee jaar op de markt.”

Van 600.000 flessen in 1991 brachten de jonge bedrijfsleiders het tot de huidige 4 miljoen per jaar. Voor de volgende tien jaar voorzien ze nog een verdubbeling.

Kennismaken met de biodynamische stijl van Chapoutier kan met de twee volgende wijnen:

Crozes-Hermitage ‘Petite Ruche’, 1996.

Gemaakt van 20 jaar oude syrah-wijnstokken met rendementen van 35 hl/ha en 3 tot 4 maanden vatlagering: het vlaggenschip van Chapoutier. Rijpe volle kleur en een neus van expressieve syrah met diepe rijpheid na walsen. De smaak is zacht en soepel met mooie door frisheid gedragen lengte. Ideale, wat universele wijn voor aan tafel, die ook fris kan gedronken worden. (335 fr.)

Crozes-Hermitage ‘Les Meysonniers’, 1996.

Gemaakt van 25 jaar oude wijnstokken op klei-kalkbodems en met een rendement van 25 hl per ha. De druiven worden nog met de voeten getreden zoals voor vintage port in Portugal. De wijn gaat voor 9 tot 10 maanden op vat. In het glas komt een neus met meer expressie van zachtheid en eigenheid dan de vorige. Uitgesproken karakter en excellente smaakbalans met accenten op fruit. Minder Rhône-toetsen, meer het universele karakter van grote wijn. (365 fr.).

Invoer: Fourcroy in Brussel. Ook verkrijgbaar bij: De Vidts in Sint-Niklaas, Huis Collin in Gent, Bacchus in Knokke, Quality Foods in Oostende, Goyens in Genk en Kwalidra in Merelbeke.

Herwig Van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content