België doet het zeer goed in de wereld van de verlichting. Drie toonaangevers in telkens drie modellen.

Hanne Vlogaert

1. Modular

Els Kerckhof, marketing manager

Paradepaardje “Op dit moment is dat Spock. Dankzij de integratie van een schijf met ledlampjes zijn we er voor het eerst in geslaagd een aangenaam en kwaliteitsvol licht te creëren dat vergelijkbaar is met de huiselijke halogeenlamp. Door een subtiele plaatsing van de leds zijn de diodes zelf onzichtbaar. Wanneer we verder terugkijken in het verleden moeten we ook Nomad en Izar noemen : twee eigenzinnige ontwerpen die via hun architecturale aspecten ruimtes en kamers verbreden.”

Bestseller “Het meest gesmaakte model is Lotis. Het is een armatuur die zowel verkrijgbaar is in wand- als inbouwmodellen. De uitgebreidheid van het gamma, het functionele aspect van de reeks, de kleurencombinaties en de mogelijkheid tot gebruik van verschillende lichtbronnen maken het een populaire serie.”

Meest toekomstgerichte model “Lotis en Cake, onze ‘dynamische’ modellen. Afhankelijk van de activiteit, stemming of moment van de dag kan de gebruiker zelf de aard en het type van het licht aanpassen.”

www.supermodular.com

2. Dark

Griet Brantegem, marketing manager

Paradepaardjes “Apollo en Spacewalker. De armatuur van Apollo bestaat uit een patchwork van metalen driehoeken die bij elkaar worden gehouden door schroeven en bouten. De witte structuur binnenin reflecteert een zacht, wit licht en laat een fluwelen indruk na. Het is de mix van industriële ruwheid en zacht, wit licht die van de Apollo een unieke armatuur maakt. De Spacewalker toont het belang van humor en creativiteit bij ons label aan.”

Best verkocht “De Crosslight en de 12-15, door hun relatief sobere vormgeving, flexibiliteit en functionaliteit. Dit laatste geldt vooral voor de 12-15, die in elk interieurtype kan passen, door het brede kleurenspectrum waarin het model verkrijgbaar is.”

Meest toekomstgericht “We hebben geprobeerd om de behoefte aan energiezuinige armaturen te combineren met mooi design en warm sfeerlicht. Met de LGTM-X01 zijn we daarin geslaagd. Deze armatuur krijgt een spaarlamp, die normaal een koud licht produceert. Door de gouden reflectoren, in de armatuur, verzacht het licht en krijg je alsnog een huiselijk warme sfeer.”

www.dark.be

3. Delta Light

Reggy van Den Branden, marketing manager

Paradepaardje “Al onze lampen worden gecreëerd om deel uit te maken van een groter architecturaal geheel, waarbij de dynamiek tussen licht en ruimte het laatste woord heeft. De Link symboliseert dit evenwicht. De Link is architecturaal zeer flexibel, waardoor hij altijd een optimale verlichting kan bieden aan elke ruimte.”

Best verkocht “We staan bekend voor onze minimalistische inbouwspots. De best verkochte ontwerpen zijn dan ook de Minigrid in Reo LED en Rodi Reo LED met dimbare, maar krachtige leds, vergelijkbaar met 35-50 watt halogeenlampen.”

Meest toekomstgericht “Spiteline. De vraag naar flexibiliteit, uniciteit en functionaliteit klinkt luider dan ooit. Mensen willen een ruimte die uniek is en aansluit bij de veranderende noden van hun dagelijks leven. Splitline’s smalle of brede straten trekken zwarte lijnen door de ruimte en vormen zo letterlijk een ‘lichtend pad’ dat aan de architectuur kan worden aangepast.”

Hanne Vlogaert

www.deltalight.be

Kort nieuws

De eenvoud zelve, deze Twist van Alain Berteau voor het Belgische Aluci. Te koop als bouwpakket en dus zelf ineen te steken. Verkrijgbaar in Corian of in hout.

www.aluci.be

Het Belgische Niko introduceert de eerste schakelaar met wuifbediening. Zichtbaar is enkel een discrete cirkel van zacht, warm licht in de muurwand. Wuiven van op 10 cm volstaat om de verlichting aan te steken.

www.niko.be

Gert Van Dessel lanceerde enkele weken geleden het interieurmerk Matasdetee, waarin hij lampen op maat zal maken, zoals deze Bonny & Clyde, waarin hij polyester peertjes rond een halogeenlamp maakt.

www.matasdetee.be

Nathalie Dewez won dit najaar de Best New Product Award op de 100 % Design beurs in Londen. Proficiat.

www.n-D.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content