Onder de Belgische topkoks zitten opvallend veel motorliefhebbers. Wij vroegen elf grands bonnets om in hun zadeltas een hap voor onderweg mee te nemen en lieten hen vrij in hun keuze.

Koken en motorrijden gaan blijkbaar goed samen. Na hectische uren in de hitte van het fornuis, is er volgens ingewijden weinig dat efficiënter de stress van de service doet wegwaaien dan een tochtje op de motor. Elf motorrijdende topkoks kwamen bijeen in het unieke Motorcycle Loft Hotel in Oudenburg, op enkele kilometers van Oostende. Geluk hadden de arme koks niet, want het weer zat tegen. Het waaide stevig en zonnige periodes werden afgewisseld met hevige stortbuien. Alleen echte bikers wagen zich in dergelijk hondenweer. Toch verschenen de motorrijdende koks allemaal.

Eerste op het appel was Christian Vossen van De Kroon uit O.L.V.-Lombeek. Hij had er, samen met een motorrijdende vriend, een dagje uit van gemaakt en stond ’s ochtends al voor het Motorcycle Loft Hotel. Christian Vossen is duidelijk een echte motard: dat zie je aan zijn pak en aan zijn motor. Hij heeft een BMW 1200 RS, en dat is voor Christian de beste tourmotor die er op de markt is. Een goede zit, mogelijkheid om met z’n tweeën te rijden, bergingsvakken en ABS-rembekrachtiging vooraan en achteraan (de motor stopt beter dan een auto) maken van de BMW een supermachine. Er is maar één probleem: de snelheid is elektronisch begrensd tot 250 km!

Tweede was Felix Alen van het traiteursbedrijf Hof te Rhode uit Schaffen. Ook hij kwam met BMW en nog wel een fonkelende Cruiser van 1200 cc. Felix Alen heeft lang op een Yamaha crossmotor van 600 cc gereden, maar kreeg blauwe schenen van het aantrappen. Hij heeft zich laten verleiden door de schoonheid van de BMW Cruiser en daarmee ging een jongensdroom in vervulling. De Cruiser is baanvast en goed voor lange afstanden. Het kickstartsysteem zet de motor aan: dus geen blauwe schenen meer.

Pascal Geerinckx van restaurant Doffenhof uit Olen is de derde. Hij kocht een Moto Guzzi California III om het motorrijden te proberen en met de bedoeling om later een Harley aan te schaffen. Hij is echter zo tevreden over zijn machine, dat die Harley er waarschijnlijk nooit komt. De California III is een echte tourmotor en hoewel de Moto Guzzi de reputatie heeft veel in panne te vallen, heeft Pascal niet de minste problemen gehad.

De vierde verschijning is zonder meer indrukwekkend. Iedereen gaat eerbiedig opzij wanneer een bijzondere Harley Davidson komt binnenploffen: een monumentale Panhead van 1953, volledig gerestaureerd en omgebouwd. Een motorblok van 1350 cc., een stuur van 1m 10 breed en overal chroom: daar kijk je niet naast. Als de helm en de doek van het hoofd gaan, komt Danny Horseele van ’t Molentje uit Zeebrugge te voorschijn.

De volgende die binnenrijdt is Guy Weyts van restaurant De Pas uit Retie. De plaats op de duozit is ingenomen door echtgenote Fabi. Beiden steken van onder tot boven in het leer. De motor is een Honda Shadow van 1100 cc, een shopper. Bij Fabi valt het motorrijden zo in de smaak, dat zij erover denkt om een lichtere versie van de Shadow te kopen.

Dan komt Rudi De Volder van ’t Convent uit Reninge midden in een stortbui binnenrijden. Zijn handen zijn rood van de kou. Hij zit op een originele Yamaha 800 Intruder, een lichtere motor waarmee men makkelijk weg is. Rudi De Volder heeft vroeger Europees rally gereden met een BMW 323 auto. Hoge snelheden heeft hij inmiddels afgezworen. Als hij gedaan heeft met koken en het zonnetje schijnt, stapt hij op zijn Intruder om uit te waaien in de Vlaamse Ardennen, of om voorbij de files naar de kust te rijden en weer op tijd thuis te zijn om het avondeten te bereiden. Rudi De Volder had voor de gelegenheid achter op de motor een degustatie-truffeldiner meegenomen.

Alain Deluc van restaurant Barbizon in Overijse is een Harley-rijder in hart en nieren. Hij verschijnt op een Heritage Soft Tail, Classic ’94. Thuis, in de garage, pronkt een tweede, tot dragster opgevoerde show-Harley in backstreet style. Na elke rit poetst Alain Deluc zijn motor op.

In Alains kielzog verschijnt Roland Debuyst van het gelijknamige restaurant in Nossegem. Met zijn Honda 1100 CBX is hij de snelheidsduivel uit het gezelschap. Deze motor, die tot de snelste onder de seriemotors behoort, heeft een top van 280 km. Roland Debuyst is sinds zijn 16de motorfreak. In zijn vrije tijd trekt hij er met de motor op uit, of het nu mooi weer is of niet. De top van 280 km heeft hij persoonlijk uitgetest.

Ook Claude Kessedjian, chef-kok van La Maison du Seigneur in Waterloo, kwam mee met Alain Deluc en Roland Debuyst. Claude Kessedjian rijdt op een Harley Davidson, White Glide ’95, die hij opknapte en ombouwde tot Fat-Boy-model. Deze motor heeft nog de pure Harley-lijn. Claude Kessedjian rijdt ruim 15 jaar Harley Davidson.

Jacky Buchet van hotel-restaurant Au Sanglier des Ardennes kwam die dag helemaal uit Oignies-en-Thiérache. Deze royale restaurateur, die bekend staat om zijn smakelijke landelijke keuken, is de gelukkige bezitter van een Harley Davidson Road King met motorblok van 1350 cc. Deze motor komt uit een speciale serie, die werd geïntroduceerd ter gelegenheid van de 95ste verjaardag. De supermachine is uitgerust met elektronische ontsteking, afstelbare vering en schijfremmen. Jacky Buchet reed met de motor tot in Corsica. In Oudenburg verscheen hij samen met zijn vriend Jacky Cange. De vermaarde kaashandelaar rijdt ook Harley Davidson en koos voor een Dyna Glide, een model met beweegbaar chassis, dat zorgt voor een goede wegligging en voor een minimum aan trillingen. Jacky Cange is een fanaat die al 25 jaar motorrijdt en al aan zijn derde Harley is. Op zijn leren vest prijken souvenirs van de uitstapjes die hij maakte. Jacky Cange nam enkele door hem gerijpte kazen mee: Coeur de Gaume, Pas de Bleu, Moellon Beloeil en Lathuy. Het brood is van Serge Picron, een bevriende bakker uit Basecles.

De laatste is Johan Segers van ’t Fornuis in Antwerpen. Hij komt van boven tot onder ingepakt binnenrijden op een Harley Davidson uit ’91. “Had je geen betere dag kunnen uitkiezen”, zegt de Antwerpse kok lachend, terwijl hij de regen uit zijn rode gezicht wrijft. Als je meer dan 80 km/uur rijdt, prikken de regeldruppels als naalden in je gezicht. Zijn superbike is een Heritage Soft Tail, die uit esthetische overweging volledig werd verbouwd. De motor kreeg onder meer een andere voorvork. Met een Harley kan je altijd bezig blijven, want er zijn duizenden accessoires te koop. De motor wordt er meestal mooier mee, maar de rijkwaliteiten gaan er met de schoonheidsoperaties meestal op achteruit. Johan Segers vindt het plezierige van zijn motor dat de snelheid beperkt is: als je 120 rijdt, moet je je voeten echt vastzetten. En als de boeren hun bieten uitsteken, dan kan je beter thuisblijven want dan zijn de wegen modderglad.

Na de groepsfoto gaan de zadeltassen open en komt de casse-croûte voor onderweg te voorschijn.

– Christian Vossen (De Kroon) koos voor lamskoteletjes met julienne van groenten en rollade van aardappel met gerookt spek en brickdeeg. Zo’n bikers-hap warmt hij op in de magnetron van een tankstation.

– Felix Alen (Hof te Rhode) leegde de koelkast en pakte uit met een salade van witte en groene asperges met zalm, een salade van tagliatelle met tuingroen en een ballottine van hoevekip.

– Pascal Geerinckx (Doffenhof) haalde een volkorenbroodje boven, belegd met bavarois van asperges, gedroogde tomaten, geperste kop en salade.

– Danny Horseele (’t Molentje) speelt het eerlijk en houdt het simpel met een sandwich met droogworst, een sandwich met gemarineerde zalm, volkorenbrood met kaas, bloedworst en américain. Als nagerecht is er een appel en een banaan.

– Guy Weyts (De Pas) had een superbroodje nostalgie bij, met bloedworst, spek en appeltjes.

– Rudi De Volder (Convent) nam een half flesje champagne Roederer mee en een in potjes verpakt degustatiemenu rond truffels, bestaande uit: hamburger van ganzenlever met truffel en uienconfituur, salade met truffel, gepocheerde hoeve-eitjes champignons Charladaise, carpaccio van sint-jakobsvruchten met zalm en kaviaar, aspergestukjes met truffel, tartaar van polderaardappel met truffel en kreeft, duizendblad van camembert en truffel, koude deegwaren met geraspte truffel, mini-chausson met truffel van de hazelaar en gebakje van kastanjes en ciboust van truffel.

– Alain De Luc (Barbizon) koos voor een sandwich met pastei van gevogeltelever en een salade van sterkers en pistaches, carpaccio van wilde zalm, gemarineerd met dille, koriander en paarse mosterd met een bittere salade en corne de gatte-aardappels en een salade van griesmeel met pijnboompitten, koriander en Mechelse asperges.

– Roland Debuyst (restaurant Roland Debuyst) vervoerde een terrine van zeebrasem met kruiden, vergezeld van een gemengde salade, tartaar van Mechelse asperges en een kleine ratatouille.

РClaude Kerssedjian (La Maison du Seigneur) had als hap voor onderweg een mediterrane sandwich met ratatouille ni̤oise en gestreepte zeebarbeel in basilicummarinade.

РJacky Buchet pakte uit met zelfgerookte varkensfilet, p̢t̩ de campagne met hazel- en walnoten en terrine van varkenspoot met boerenbrood.

– Johan Segers lepelde chili con carne uit een tupperware-doos.

Pieter van Doveren / Foto’s Tony Le Duc

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content