www meer culinaire informatie op het.gastronomen.net

Ristorante Il Fiore opende in april en het is alsof lekkerbekken op de komst zaten te wachten, want de liefhebbers van pure Italiaanse kookkunst stroomden toe. Omdat het in de streek niet aan Italiaanse eethuizen ontbreekt, moet er in Il Fiore iets bijzonders gebeuren, anders komt een dergelijke toeloop niet op gang. Nieuwsgierig als wij zijn, trokken wij naar Maasmechelen.

Il Fiore is ondergebracht in een modern gebouw, gelegen aan een commercieel stuk van de Rijksweg. Het bevindt zich aan de rand van Maasmechelen, dicht bij de afrit van de autosnelweg en op drie kilometer van het outlet-centrum The Village. Binnen wacht een open ruimte, aangenaam modern ingericht met arduin en strak pleisterwerk. Stoelen en banken zijn bekleed met zwart leder. Van alle tafels heeft men zicht over het keukengebeuren. Onder enorme, karafvormige plafondarmaturen, die zacht roze licht uitstralen, zijn mannelijke en vrouwelijke koks druk in de weer. Chef-kok is Dino Bagnato. Bij Limburgse liefhebbers van fijn Italiaans eten moet er bij het lezen van deze naam een lichtje gaan branden : Dino Bagnato werd in Puglia geboren, kwam met zijn ouders naar Maasmechelen, kreeg een horecaopleiding en was de laatste veertien jaar chef-kok in het bekende Italiaanse restaurant Mediterraneo in Maastricht. Zijn vrouw Diana Pami werd in Sardinië geboren, kwam ook naar Maasmechelen, waar zij ongetwijfeld het mooiste Italiaanse meisje was, en stond de laatste zeven jaar bij Mediterraneo in de bediening. De twee zijn terug naar huis gekomen om met een eigen zaak te beginnen, iets waarvan zij al lang droomden. Spijt hebben Dino en Diana nog niet gehad, daar was gewoon geen tijd voor ! De reputatie van Mediterraneo zorgde voor een vliegende start. Het merendeel van de bezoekers is van Nederlandse origine en kenden de kok vanuit Maastricht.

Il Fiore heeft een korte spijskaart met seizoengebonden bereidingen. Dino Bagnato haalt veel van zijn producten uit Zuid-Italië, zoals tuinbonen, wilde artisjokken, wilde rapen enz. Hij brengt die smakelijke, zuiderse ingrediënten zo puur mogelijk op het bord, bij voorkeur met weinig saus en geen room. Vis, vlees en groenten smaken in Il Fiore zoals ze zijn. Tachtig procent van de bezoekers schrijft zich in voor het aantrekkelijk geprijsde menu del giorno (dagmenu), dat in viergangenversie 39 euro kost en in vijfgangenuitvoering 49 euro. Neem je daar het wijnarrangement bij, dan betaal je respectievelijk 23 en 28 euro bij.

De wijnkaart is samengesteld in samenspraak met Tony Etneo van de firma Selezione Vini Italiani en dan weet de liefhebber van Italiaanse wijnen dat er in Il Fiore niet slecht wordt gedronken.

ITALIAANS RESTAURANT

Keuken 8

Decor 7,5

Comfort 7,5

Service 7,5

Prijs/kwaliteit geproefde menu 8

Geproefd

Het viergangenmenu (39 euro) bestond uit:

Bloem van courgette gevuld met spinazie en ricotta (hapje).

Knappende salade met scampi’s en grote, Canadese sint-jakobsschelpdieren van de grill.

Fijne tagliolini van het huis met zomertruffel en parmezaan. Kalfslendenstuk met botersaus, gefrituurde salie en al dente gegaarde paprika en aardappel.

Citroencake met in huis gedraaid vanille-ijs en rood fruit.

Daarbij dronken wij een Vernaccia di San Gimignano als oprechte, fris-fruitige opener en een Pinot Grigio Albino Armani als aromatische witte met kruidig bittertje bij de pasta. Een Vino Nobile di Montepulciano, Villa Sant Anna begeleidde als edele rode het vlees.

Ristorante Il Fiore

Rijksweg 560

3630 Maasmechelen

089 70 45 66

Dinsdag gesloten.

www.ilfiore.be

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content