TEKST PIERRE DARGE / FOTO’S MAUREEN DOBBELAERE EN PIERRE DARGE

Het is avond en donker als we in Rosario aankomen en meteen een plaatsje bij de kleine open haard krijgen in de witgekalkte ruimte met de oude tegeltjes. Tegen twee muren staan tot op navelhoogte niets dan boeken, waaronder de collectie van Asoka, veel poëzie, Met Open Zinnen van Ton Lemaire, Verstilde Geest van Alan Watts, een boek over Socrates. Op de lage tafel liggen tijdschriften en bij wijze van welkomstdrink kiezen we voor groene thee. In de kamer staan gemakkelijk zittende fauteuils, een lange tafel voor wie wil schrijven of werken. En verder is er alleen rust.

“Om halfacht eten we”, zegt Johan Vriens. Men kan veel zeggen van de gastheer, maar niet dat hij bang is van verandering. Hij volgde een opleiding meubelmakerij, opende in Antwerpen het praatcafé Pavane, waar enkel klassieke muziek te beluisteren viel, stond aan de wieg van de biologische Brooderies in Antwerpen en Gent en is nu halftijds verbonden aan Dille en Kamille, waar hij zich over het biologisch verantwoord verbouwen buigt. Drie jaar geleden ontdekte hij in Bever het oude klooster waar we vannacht blijven, nam een jaar de tijd om zich te bezinnen over zijn aankoop en zijn toekomst en besloot toen om in het pand kamers te verhuren, zowel aan particulieren als aan groepen.

We gebruiken het avondmaal, zoals hier gebruikelijk, bij kaarslicht en genieten van de eenvoudige en toch gesofistikeerde keuken, biologisch uit principe. Een slaatje vooraf, gevolgd door vis met rijst en venkel, met een glas witte wijn en daarna nog een stevige slok bourgogne.

Johan noemt Rosario een tankstation, waar mensen op adem komen, energie opdoen. De lange gang boven zette hij in een warm oranjegeel, waardoor het steriele werd voorkomen. De eetkamer is wit en eenvoudig. De tuin is in opbouw en ’s anderendaags ontdekken we een prachtige witte ruimte die als meditatiecentrum wordt gebruikt en waar de zon op de winter- en zomerzonnewende recht op de koperen schalen schijnt en een spel van licht opzet. De kapel is jaren verwaarloosd en ontwaakt nu stilaan uit haar al te lange winterslaap.

De slaapkamers bevinden zich in de vroegere cellen, die, zoals het hoort, van alle decoratie zijn ontdaan. De bedden staan er tegen één zijmuur, gescheiden door een kleerkast, zodat de gasten die een kamer delen van extra privacy genieten. De kamers beschikken er over een lavabo, terwijl douche en toilet op de gang zijn.

Aan het ontbijt komt zelfgebakken brood in drie variëteiten op tafel, maar ook muesli, fruitsap, kaas, thee of koffie. Rosario telt vijf kamers die tegen 37 euro per persoon worden verhuurd, ontbijt inbegrepen. Wie een echte single wil, betaalt 55 euro. Voor het avondmaal wordt 15 euro aangerekend, exclusief de drank.

Rosario, Poreel, 10a, 1547 Bever, 054 58 68 20, www.rosario.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content