Keuken : 6,5 i Decor : 8 i Comfort : 7 i service : 7 i Prijs/kwaliteit : 6,5Met de komst van De Kapelaan opende Aalst zijn vensters naar de wereld. Deze mooie, kosmopolitische brasserie met een honderdtal zitplaatsen over drie niveaus, heeft zijn onderkomen in een intieme kapel, gebouwd in 1838 door de Zwarte Zusters. De historische kapel werd met akkoord van de kerkgemeenschap en onder het wakend oog van de dienst Monumenten gerenoveerd en heringericht tot restaurant. Onder de authentieke glazen koepel komen oud en nieuw op een vreedzame manier samen. Moderne stalen trappen brengen de bezoeker naar verdiepingen die in de ruimte lijken te zweven. Beneden ben je welkom voor een drankje aan de bar of kan je achteraan dineren. Wil je de koks aan het werk zien, dan moet je naar de eerste verdieping. De ruimte op de tweede etage is gereserveerd voor intiemere aangelegenheden, zoals meetings en privéfeestjes. Je zit er onder een met bladgoud bekleed, halfrond plafond.

Brasserie De Kapelaan opende begin april en had onmiddellijk succes. Aalst had blijkbaar behoefte aan een origineel concept. Ook van elders stromen de mensen toe om te genieten van de gewijde omgeving en van de hapjesformule, die het mogelijk maakt om voor een verteerbare prijs van uiteenlopende bereidingen te proeven. Het overkoepelende ‘bisschoppelijke’ bestuur is in handen van Dominique Van der Heyden en Iris Dewulf. De twee vennoten nemen ieder een verdieping voor zich en ontvangen vriendelijk. Zij engageerden twee koks, die in zwart keukenkostuum en public koken. Het levendige kooktheater heeft ook zijn nadelen, zoals de keukenluchtjes en het keukenkabaal (elke keer als de knellende frigodeur dichtgaat, denk je dat een auto met slippende banden voor de deur halt houdt).

Onze keuze viel op twee Tapalaantjes als minivoorgerechten : een fijne bereiding van drie gebakken langoustinestaarten met tartaar van broccoli, bouillabaisseschuim en scheermesschelpdier (14,50 euro) en langzaam gegaarde kalfswang met artisjok en dragon (9 euro). Er waren twee hoofdgerechten : pijpvormige deegwaren en kwartel gewenteld in saus met calvados, room en boter (14,50 euro) en kabeljauw, in boter gebakken en van middelmatige kwaliteit, met een lepel tomatencompote, tapenade en van de boter glanzende aardappelpuree (18 euro). Wij vonden dat de koks ouderwets kwistig waren met boter en karig met groenten.

Van onder de kurk kwam een Los Vascos, Domaines Barons de Rothschild, een cabernet sauvignon uit Chili waaraan niets verkeerds was (21,50 euro). Vers fruit met milkshake (3 euro) en brochette van onrijpe mango met chocolade-ijs en cappuccino van banaan (4 euro) waren de tapa-achtige, klein geprijsde nagerechten.

TAPALAANTJES

De spijskaart van Brasserie De Kapelaan

is ingedeeld in

afdelingen als : ‘Uit de pastoriekeuken en toch anders klassiek’,

‘Salades uit de kloostertuin’ en ‘Kapelaanse pasta’s’. Het belangrijkste en meest uitgebreide hoofdstuk wordt gevormd door een tiental Tapalaantjes, kleine, tapa-achtige hapjes.

Drie of vier Tapalaantjes volstaan om een volledige maaltijd te vormen.

De formule ‘Degustatie Tapalaanse Tafel’ bestaat uit drie Tapalaantjes

volgens de keuze van de chef en drie nagerechten

(36 euro of 48 euro

met een halve fles wijn

en koffie).

Info

Brasserie De Kapelaan

Stadsbrasserie

a

Zwarte Zustersstraat 6a

9300 Aalst.

053 41 66 34.

Een keer per maand ‘Culinaire Hoogmis’

waarin telkens een ander thema centraal staat. Dinsdag gesloten en tot 15 september

ook op zondag.

www.dekapelaan.be info@dekapelaan.be

Pieter Van Doveren / foto Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content