Toernich is een landelijk dorpje in de buurt van Arlon. Het is er rustig en het klokje tikt er, zoals in heel wat dorpen over de taalgrens, traag. Alleen op de parking en het terras van La Regalade is wat beweging. Het restaurant is ondergebracht in een radicaal verbouwde en met smaak heringerichte oude hoeve. Het huis maakt deel uit van een rijtje woningen aan de rand van het dorp, een reeks die mooi is door de individuele lelijkheid van ieder huis op zich. De bescheiden hoeve was eigendom van de grootouders van de huidige heer des huizes, topkok Eddy Mertes, die in de laatste GaultMillau naar vo...

Toernich is een landelijk dorpje in de buurt van Arlon. Het is er rustig en het klokje tikt er, zoals in heel wat dorpen over de taalgrens, traag. Alleen op de parking en het terras van La Regalade is wat beweging. Het restaurant is ondergebracht in een radicaal verbouwde en met smaak heringerichte oude hoeve. Het huis maakt deel uit van een rijtje woningen aan de rand van het dorp, een reeks die mooi is door de individuele lelijkheid van ieder huis op zich. De bescheiden hoeve was eigendom van de grootouders van de huidige heer des huizes, topkok Eddy Mertes, die in de laatste GaultMillau naar voren werd geschoven als Grand de Demain 2008. Voor de deur be-vindt zich een aangenaam terras met zicht op de parking en op de groene omgeving. Wij kozen voor een tafel binnen en ontdekten een moderne en verzorgde inrichting die prettig contrasteert met de oude stenen muren en gewelfde plafonds. De tafel is gedekt met designmessen, die tijdens het eten in de borden glijden, en met glazen. ( La régalade of het gemeenschappelijke drinken uit één gourde, zoals de boeren dat in het zuiden van Frankrijk doen, wordt in de eetzaal van La Regalade niet toegepast). Gastvrouw Sandrine, die uit de Franse Midi komt, was die avond bij de kindjes en kwam bij het nagerecht voor een babbeltje naar beneden. De spijskaart is beknopt. Het accent ligt op het Menu Découverte. Wij kozen een verkorte versie pour les petits appétits, met vier gerechtjes voor 45 euro, plus 20 euro voor bijpassende wijnen. Er kwam gazpacho van meloen en komkommer als fris, zomers hapje vooraf en daarna twee verschillende voorgerechten. Cannelloni van tomaten en grijze garnalen verschenen met verse kruidenkaas en sorbet van olijfolie als een fris gerecht. Ganzenlever bereidde Eddy Mertes op twee manieren : als marbré of laagjesterrine met artisjok en tonkaboon en als pannacotta met appel en Luikse siroop. Als tussengerecht was er vis van de dag à la grenobloise of zeebarbeel met kappertjes, olijven en pijnpitten, opgediend met ravioli gevuld met spinazie en ricotta. Het hoofdgerecht bestond uit sappig gebakken eendenfilet met twee pepers, mousse van wortel, en tortilla gevuld met het vlees van gekonfijte bouten en guacomole. Het glas werd een beetje krenterig gevuld met goed gekozen kwaliteitswijnen (maar beter weinig en goed, dan veel en slecht). Blanc manger of pudding van aardbei met espuma van tagada-snoepjes, compote van rabarber en sorbet van bosaardbei vormde de zomerse afsluiting. Wij vonden de bereidingen verzorgd en mooi gepresenteerd, maar misten textuurcontrasten : de vele mousses, puree en espuma's waren zacht en deden verlangen naar een krokante beet. Wij misten ook het wowgevoel en hadden de indruk het allemaal al eens eerder gezien en geproefd te hebben. Zijn wij beschamend verwend en is 'goed' niet meer voldoende om in euforie te geraken of wekte de benoeming van Grand de Demain te veel verwachtingen ? Info RESTAURANT LA REGALADE Burewee 26 6700 Toernich 063 22 65 54. a Lunch : 18 euro, ontdekkingsmenu: 75 euro. Dinsdagavond en woensdag gesloten. Door Pieter van Doveren/Foto's Jan Caudron