Al tien jaar lang kunnen de Bruggelingen genieten van de Indiase gastronomie in restaurant Bhavani. De laatste vier jaar staat kok Chaitan Shetty er aan het roer. Na een opleiding in India en een periode waarin hij werkzaam was in Bombay, werd Chaitan door Bhavani aangetrokken om in België te komen werken. Chaitan legt uit dat Bhavani een brede waaier van Indiase gerecht...

Al tien jaar lang kunnen de Bruggelingen genieten van de Indiase gastronomie in restaurant Bhavani. De laatste vier jaar staat kok Chaitan Shetty er aan het roer. Na een opleiding in India en een periode waarin hij werkzaam was in Bombay, werd Chaitan door Bhavani aangetrokken om in België te komen werken. Chaitan legt uit dat Bhavani een brede waaier van Indiase gerechten aanbiedt, afkomstig uit alle keukens die het land rijk is. Zo kunnen bezoekers zelf ervaren hoe gevarieerd de Indiase culinaire traditie is. Dat kan ook niet anders in een land dat met zijn zeventien staten groter is dan Europa. De culinaire verschillen worden voor een deel dan ook bepaald door geografische factoren. Zo is Zuid-India het land van herkomst van de kokospalm. De kokosnoot is een belangrijk onderdeel van de Zuid-Indiase keuken die, zo benadrukt Chaitan, licht is voor de maag, maar gekenmerkt wordt door de sterke aroma's van curryblaadjes en mosterdzaad. Het noorden van India is de thuisbasis van de mogolkeuken, sterk beïnvloed door de culinaire traditie van Perzië. Aan de basis van deze keuken liggen dikke, romige curry's bereid met room, boter en noten (o.a. cashewnoten). De bereidingen worden op smaak gebracht met 'zoete' specerijen zoals kaneel en kardemom. En als om aan te tonen dat niet alle Indiase gerechten verdrinken in een zee van specerijen, vertelt Chaitan dat men in het oosten van het Indiase subcontinent eenvoudige visschotels met een minimum aan kruiden verkiest. Chaitan benadrukt dat de specerijen die in Bhavani gebruikt worden in huis verwerkt worden: dat wil zeggen dat ze in huis geroosterd, gemalen en gemengd worden. Er wordt geen gebruik gemaakt van kant-en-klare specerijenmengsels. Bovendien probeert men in Bhavani zoveel mogelijk verse kruiden (zoals koriander) te verwerken in de bereiding van gerechten. Dit geeft de bereidingen een onevenaarbare frisheid en aroma. Sombat Thai Cuisine, Vleeshuisstraat 1, 2000 Antwerpen, 03 226 21 90. Bhavani, Simon Stevinplein 5, 8000 Brugge, 050 33 90 25, fax: 050 34 89 52.