Dit is een hedendaagse klassieker, bedacht door de grote Britse kok Mark Hix, maar ik heb de vrijheid genomen om de saus sneller te maken en er – cruciaal – limoncello aan toe te voegen vanwege de Italiaanse twist. De Limoncello geeft echt karakter aan de rijke witte chocola, en bovendien wilde ik zo graag iets met deze speciale combinatie doen sinds ik Joanne Wheatley op BBC2 in The Great British Bake Off haar winnende Limoncello and White Chocolate Croquembouche zag creëren. Er wordt nogal laatdunkend gedaan over witte chocola door mensen die trots zijn op hun gehemelte en witte chocola beschouwen – zoals meesterbanketbakker Dan Lepard in de Guardian schreef – als ‘de Big Mac van de banketbakkerij’. Zelfs als je dat standpunt inneemt – en ik vrees dat ik dat zelf ook deed – moet je me gewoon geloven wanneer ik zeg dat dit recept elk vooroordeel wegneemt. Dit is chic en pittig tegelijk. De diepte van de limoncello en de overheersende smaak van het zomerfruit overtroeven de weinig geraffineerde en nogal eentonige smaak van de witte chocola volledig. Hoe dan ook, als je twijfelt, adviseer ik je om je gasten te vertellen dat het een limoncello-saus is en niet over de witte chocola te reppen. Ik ben te ongeduldig om de chocola au bain-marie te laten smelten en ik hou er wel van een beetje risico te nemen, maar het verhitten van chocola kan inderdaad riskant zijn, vooral het verhitten van witte chocola. Met andere woorden, ik begrijp het als je verstandig wilt zijn en de saus in een hittebestendige kom maakt die je op een pan met kokend water zet – zorg er alleen wel voor dat de bodem van de kom het borrelende water eronder niet raakt. Ik serveer dit gerecht graag op een taartstandaard met rand, maar het is misschien beter om individuele porties op dessertbordjes (ook met een rand) te scheppen. Maar hoe je het ook serveert, ik denk dat het belangrijk is dat het zomerfruit zo’n beetje in één enkele laag ligt. Dat je het zomerfruit in de vriezer kunt laten liggen tot je het nodig hebt, maakt dit tot een fantastisch lastminute-, bijna instantdessert voor een etentje (met kerstpotentieel). Ik neem aan dat je ’s zomers vers zomerfruit kunt gebruiken, hoewel je dan het contrast tussen de warme, rijke saus en het ijzige fruit mist.

VOOR 4-6

250 ml volle room, 4 el limoncello (citroenlikeur)

200 g witte chocola, fijngehakt

500 g gemengd zomerfruit uit de diepvries, niet ontdooidBreng de volle room en de helft van de limoncello in een melkkannetje tot tegen de kook aan. Laat het mengsel niet echt koken. Zet de melkkan van het vuur en doe er de witte chocola in. Laat de inhoud een beetje walsen, zodat de chocola in de room zakt.

Haal het zomerfruit uit de vriezer en leg het in één enkele laag op een bord of schaal met een kleine rand (zodat de saus er later niet afdruipt). Sprenkel er de resterende limoncello over en laat het fruit 5 minuten staan.

In die tijd kun je de melkkan met witte chocola erin zo nu en dan nog een zwieper geven, zodat de chocola makkelijker smelt in de citroenige room. Roer met een rubberen spatel vriendelijk door het chocolade-roommengsel (dat nog steeds van het vuur af is) tot het glad is. Giet het over het zomerfruit en serveer het dessert onmiddellijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content