art HOTEL I Buenos aires I argentinië

Midden in het hectische centrum van Buenos Aires staat het Art Hotel, een pand van begin twintigste eeuw, Franse stijl. Binnenin word je ondergedompeld in een nostalgische sfeer : de receptionisten staan met hun rug naar een oude bibliotheek, een harmonicalift brengt de gasten naar kamers met houten deuren, hemelbedden en smeedwerk. Je voelt je honderd jaar teruggaan in de tijd, toen deze stad grandeur uitstraalde. Een hotel de charme noemt zijn bedenker het. De voormalige zakenman en Leuvenaar Yannick Loop kwam op het idee toen hij wakker werd in het zoveelste ongezellige luxehotel. “Ik dacht dat er toch een combinatie moest bestaan van comfort en gezelligheid. Een hotel waar een gast zich thuis voelt.” Loop had zijn eigen informaticabedrijf en was driehonderd dagen per jaar onderweg. Toen de firma in de IT-crash kopje onder ging, kreeg hij de kans om zijn idee aan de praktijk te toetsen. “Ik ben op een wereldreis vertrokken maar ben niet verder geraakt dan de eerste stop : Buenos Aires. De stad heeft een bruisende culturele scène en een schitterend nachtleven. Tangoclubs, culturele centra, restaurants, cineclubs,… ze zijn ’s nachts open en voor iedereen betaalbaar, niet elitair. Voor mij was het aanpassen na jarenlang tegen de klok werken. Hier heb ik geleerd van het leven te genieten. Of zoals de Argentijnen het zeggen, met hun voorliefde voor de psychoanalyse : te ontstructureren.”

Maar lang bleef Loop niet stilzitten. Na een jaar liep hij langs een interessante gevel van een oud pension en kreeg het idee om het pand te kopen en op te knappen. Het resultaat mag gezien worden. Het Art Hotel is niet bijzonder groot maar de ruimte wordt maximaal benut. Zo doet de langgerekte patio dienst als tentoonstellingsruimte waar jonge Argentijnse kunstenaars hun werken tonen. Daarboven – en dat is een leuk detail – hangen reusachtige spiegels tegen de wand. Ze weerkaatsen de smeedijzeren leuning van de overloop en geven het geheel een labyrintachtig sfeertje. Het zegt iets over de mentaliteit van Loop. “We hebben het onmogelijke gedaan om de gevaarten naar boven te hijsen en aan de stalen kabels te bevestigen. Ze wegen meer dan honderd kilo.”

Het Art Hotel is vrij rustig en ordelijk, de kunst decoratief. In de kamers, die van oppervlakte verschillen, hangen houtskooltekeningen van de eigenaar zelf. De klanten die ’s morgens aan de bar ontbijten, zijn voornamelijk Europeanen. Zij zijn blijkbaar gesteld op de belle-époquesfeer die hier hangt, zoals in het Europa van rond 1900. “We krijgen ook Argentijnse paren over de vloer”, zegt Loop. “Velen komen naar hier voor een weekend of een nacht. Je zou kunnen zeggen dat het Art Hotel bevorderlijk is voor het huwelijksleven.”

Arthotel, Acuénaga 1268, Buenos Aires 54 11 4821 6248, www.arthotel.com.ar Tarieven van 54 tot 80 euro.

Tom Dieusaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content