Lezen, tv-kijken, muziek beluisteren : we doen het steeds meer in de veilige cocon van onze slaapkamer. Het bed als zacht middelpunt van deze trend krijgt tegenwoordig dan ook heel wat aandacht. Twee experts onthullen enkele opvallende nieuwigheden.

:: Verkoopinfo p. 88

Dat onze slaapkamer evolueert tot ‘multiontspanningsruimte’, zoals trendwatcher Herman Konings vorig jaar in een onderzoek in opdracht van Sleepy vaststelde, wisten we eigenlijk al. Wat wel verraste, waren de cijfers : maar liefst 30 procent van de ondervraagden verklaarde van tussen de lakens tv te kijken. En bovendien gaat dat niet per se ten koste van het lezen, want boekenkast en beeldbuis staan in de slaapkamer vaak broederlijk naast elkaar. Wat maakt dat we van een bed tegenwoordig heel wat meer verwachten dan de simpele lattenbodem met de Spartaanse matras. Hightech materialen en weldoordachte kleuren moeten er bijvoorbeeld voor zorgen dat we heerlijk kunnen wegzinken in een droomwereld. De opvallendste nieuwigheden ? Catherine Silence, verantwoordelijke voor de vormgeving bij Anker Bedding, en Johan Baetens, manager van Sleepy, lieten ons meegluren tussen de lakens.

Lig- of zithouding

“Het is niet omdat de cijfers zo indrukwekkend zijn, dat wij ineens andere bedden gaan maken”, relativeert Johan Baetens. “We blijven de mensen erop wijzen dat een bed in de eerste plaats bedoeld is om te slapen en te rusten. Te veel technologie in de slaapkamer kan ertoe leiden dat je te weinig rust krijgt. Anderzijds spelen we natuurlijk ook in op de recente evoluties. Je kunt bijvoorbeeld voor een bed kiezen waarvan het voeteinde omhoog gaat, of waarvan je het hoofdeinde rechtop kunt zetten om comfortabel te zitten.” Het zijn geen spectaculaire vernieuwingen : verstelbare lattenbodems, al dan niet met afstandsbediening, zijn al enkele jaren op de markt. En toch is er wat veranderd. Baetens : “Als je vroeger een draadloze afstandsbediening voorstelde, kreeg je al snel de reactie : ‘Waar is dat goed voor ?’ Nu vragen mensen ernaar.”

Ook Catherine Silence besteedt in haar ontwerpen heel wat aandacht aan een comfortabele zithouding : “Van- daag zullen we sneller kiezen voor een zacht, gebombeerd hoofdeinde, omwille van de ruggensteun en het gemak die het biedt als je ertegenaan leunt. Wat niet wil zeggen dat de gewone rechte ruggen uit het gamma zijn verdwenen, maar dan moet je voor comfort zorgen met bijvoorbeeld extra kussens.”

Slagroomcomfort

Een opvallende trend van dit moment is de revival van de boxspring, een matras met binnenvering waarop de eigenlijke matras komt te liggen. De ouderwetse beddenbak werd in een nieuw kleedje gestoken en is steeds populairder aan het worden. “Mensen zoeken het comfort van een hotelbed”, zegt Catherine Silence. “Daar hebben ze goed en comfortabel geslapen, en dat willen ze thuis ook.” Johan Baetens wijst erop dat boxsprings een heel ander soort comfort hebben dan een gewone lattenbodem, want “goede boxsprings voelen zacht aan en deinen een beetje mee”.

“Sommige mensen ergeren zich wel aan de naad tussen de twee aparte matrassen”, vervolgt Baetens. “Maar daarvoor hebben we een oplossing bedacht : een topdekmatras, zeven centimeter dik en uit één stuk, wordt bovenop de twee matrassen gelegd. Een soort ‘slagroomcomfort’ dus. De topdekmatras heeft een afneembare hoes en kan gewoon in de wasmachine, en ze is bovendien gemakkelijk om te keren. Wat haar eigen levensduur vergroot, en ook van de andere twee.”

Hightech

Sommige vernieuwingen zijn weinig zichtbaar. De belangrijkste technologische ontwikkelingen betreffen immers de stoffen van de matrassen. Johan Baetens : “Men ontwikkelt nu stoffen die gewassen kunnen worden op 95 graden, bijna gekookt dus, om allergieën te voorkomen. Nog een voorbeeld is ons Protect+-programma : in de matrasstof zit koolstofdraad verwerkt die de statische elektriciteit die ons lichaam gedurende de dag opneemt, weer afgeeft aan de lucht. Een derde aspect waarmee we bezig zijn, is het ontwikkelen van goed ventilerende matrassen. Dat is belangrijk omdat door de efficiënte isolatie van onze huizen onze slaapkamers vaak vochtiger zijn dan vroeger. Om dezelfde reden ontwikkelen we ook hoezen die heel gemakkelijk vocht opnemen én dat ook heel snel verdampen. En ten slotte zien we in de dekbedden de opkomst van hightech materialen, veelal afkomstig uit de kledij- en sportsector. Zo verwerken wij er Thinsulate in : vederlicht, dun, en superisolerend.”

Kleuren en bloemen

Lang werd geadviseerd om in de slaapkamer discrete en rustgevende kleuren te gebruiken. Ook voor het beddengoed. Maar nu het een multiontspanningsruimte is geworden, verlangen we ook naar fellere kleuren en uitgesproken motieven. “Wij zien hierin twee richtingen”, meent Johan Baetens. “De eerste is dat er meer gekozen wordt voor fleurig bedtextiel : zomers en fel, met bloemen en vrolijke dessins. Bovendien tekent er zich duidelijk ook een mannelijke lijn af naast de gevoelige vrouwelijke sfeer : wat zakelijker met donkerder kleuren, maar wel met gevoel voor kwaliteit en klasse. De man die een mooie lederen agenda heeft en een mooie pen, wil diezelfde kwaliteit ook in de slaapkamer.”

Catherine Silence merkt op dat de ‘grijsrage’ voorbij is : “Grijs is nog niet helemaal weg, maar wordt nu gecombineerd met rood of fuchsiaroze. De Belg is wat dat betreft toch erg voorzichtig. Hij is bang van kleur en kiest gemakkelijk voor grijze of beige tonen. Bij Anker Bedding tonen we daarom bewust groene, blauwe, rode bedden. Erg in trek de laatste jaren is donkerbruin als basiskleur. Dat heeft iets heel natuurlijks en is gemakkelijk te combineren. De natuur als kleurspiegel is erg in op dit moment. Qua materialen zien we dat er meer gemengd wordt : katoen, chenille en toile gecombineerd met een bont- imitatie, franjes of borduurwerk. Dat nostalgische is erg belangrijk momenteel : broderie en kant herinneren aan grootmoeders tijd. De gestileerde bloemen passen ook in dat rijtje. Een andere blijvende inspiratiebron is voor ons de mode. Bont, kant en borduurwerk passen in die sfeer. Het onderliggende idee van ons Magnitude-concept is trouwens om fashion in bedding te brengen. Zo gebruiken we dit jaar Swarovski-componenten voor de vorm van sierknopen, ritsen en sierbiezen.” Mooi, leuk en hedendaags. Waarom zouden bedden niet een beetje modieus mogen zijn ?

Tekst Hilde Verbiest

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content