Bedankt voor het eten

© Eliane Lilje

Eenvoudig en feestelijk, zo omschrijft Stephanie Verstift haar keuken. Het leverde De dankbare keuken de titel van Beste Zweedse Vegetarische Kookboek van 2020 op en dit jaar die van Beste Hotelkookboek ter wereld. “Voor iemand koken is liefde tonen.”

De Nederlandse Stephanie Verstift liet haar werk als strategisch consulent en docent aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam achter en verhuisde naar het zuiden van Zweden, waar ze als hoofdkok bij Mundekulla terechtkwam, een retreat in de bossen waar mensen naartoe komen voor cursussen en workshops rond persoonlijke ontwikkeling, leiderschap, duurzaamheid, gezondheid en creativiteit.

“Een vriendin vertelde dat haar moeder verdrietig was toen ze aankondigde dat ze vegetariĆ«r werd,” vertelt Stephanie Verstift, “omdat ze niet wist wat ze nu voor haar dochter moest koken. Voor iemand koken is een manier van liefde tonen. Dat verhaal ontroerde me. Ik hoop dat mijn boek helpt. Mensen willen vaker vegetarisch koken, ook omwille van duurzaamheid, maar soms lijkt de vegetarische keuken heel ernstig. Ik wil er wat lucht in brengen, want vegetarisch koken is gewoon leuk en lekker. Het is ook niet alles of niets, je moet niet meteen all the way gaan. Ongeveer de helft van onze gasten is geen vegetariĆ«r en toch schuiven ze met plezier hun voeten onder tafel in Mundekulla. Ze vragen vaak zelfs recepten, vandaar ook dit boek. Ik wil variaties tonen, tips geven om recepten te tweaken en aangeven hoe je zo eenvoudig mogelijk zo lekker mogelijk kookt.” En nee, vindt Verstift, groenten koken is niet moeilijker of vraagt niet meer moeite. “Ik denk dat alleen met planten koken ingewikkelder voelt omdat we het niet zo vaak doen. Umami is volgens mij de sleutel tot lekker koken. Bij vlees en kaas krijg je die umamismaak vanzelf, maar het kan ook met plantaardige ingrediĆ«nten zoals kappertjes of zongedroogde tomaten. En als je groenten bijvoorbeeld grilt of op een heel hoog vuur bakt en zelfs een beetje laat aanbakken, heeft dat hetzelfde intensiverende effect op de smaak als bij vlees. Ik gebruik ook graag stevige smaakmakers, zoals sojasaus, miso of tahin. Voor variatie kun je ook met textuur spelen bij planten. Iets wat je pureert of net hard bakt, iets waar je een carpaccio van maakt of iets wat je in een curry doet, heeft telkens een andere smaak. Als een gerecht je kan verrassen, word je er blij van. Dankbaar ook, voor het harde werk van de kok en gewoon omdat iemand voor je kookt, toch een van de mooiste geschenken die je kunt geven.”

De dankbare keuken, Stephanie Verstift, Uitgeverij Brandt, 30 euro.
De dankbare keuken, Stephanie Verstift, Uitgeverij Brandt, 30 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content