Geklaarde boter
...

Geklaarde boter Smelt de boter in een steelpannetje op zacht vuur. Laat zo'n 20 minuten rusten. Schuim voorzichtig af. Giet het vloeibare gedeelte, het vet, voorzichtig over in een glazen bokaal en zorg ervoor dat het witte bezinksel in de pan achterblijft. Koel bewaren. Gebruik de geklaarde boter in plaats van olie om te bakken en te braden.Vinaigrette met notenolie 1 afgestreken eetlepel (20 g) mosterd 3 afgestreken koffielepels (15 g) fijn zout 1 snuifje (1,5 g) gemalen witte peper 5 cl wijnazijn 5 cl xeresazijn 30 cl koolzaadolie 15 cl notenolie Doe alle ingrediënten in een vuurvaste glazen kom en meng. Voeg er op het eind 6 cl lauw water aan toe. In een afgesloten fles bewaart deze vinaigrette een tiental dagen in de koelkast.Gedroogde appeltjes 300 g suiker 3 Golden-appelen Breng 50 cl water met de suiker aan de kook. Laat afkoelen. Spoel de appelen schoon, droog ze zorgvuldig af en snij ze zonder ze te schillen in zeer dunne schijfjes. Laat twee uur weken in de koude suikerstroop. Laat de schijfjes uitlekken, leg ze uit op vetvrij papier en laat drie uur drogen in de oven bij 80°C tot ze knapperig worden. Bewaar op een droge plek.Gekonfijte citroen 3 citroenen 200 g suiker Spoel de citroenen onder stromend water, snij ze in dunne schijfjes. Leg deze in een sauteerpan met de suiker, vul aan met water tot ze net onder staan en laat twee uur konfijten op zacht vuur. Wanneer de stroop ingekookt is en de citroenschijfjes doorschijnend zijn, zet u de pan van het vuur. Bewaar op een koele plek. Men kan de reepjes (zie recept voor zeewolffilet) ook drogen door ze op een plaat met antikleeflaag drie uur in de oven te zetten bij 80°C.Peperkoek 45 cl melk 900 g honing 22 g specerijenmengsel voor peperkoek schilletjes van 4 sinaasappels en 4 citroenen 15 eierdooiers 180 g suiker 550 g bloem 75 g bakpoeder Verwarm de oven voor op 170°C. Breng de melk aan de kook met de honing, de specerijen en de schilletjes. Klop met de handmixer de eierdooiers samen met de suiker goed wit en smeuïg. Giet de specerijenmelk door de puntzeef en giet ze onder voortdurend roeren bij de dooiers. Meng het bakpoeder door de bloem en strooi dit over het melk-en-dooiermengsel terwijl u blijft roeren. Door de warmte zal het bakpoeder het beslag doen rijzen: klop even door met de garde om het te doen invallen. Bekleed cakevormen met vetvrij papier en stort er het beslag in. Zet in de oven en laat ongeveer 35 minuten bakken. Prik met een mes in het midden van de peperkoek: als het lemmet er droog uit komt, is de koek gaar.