Geklaarde boter

Smelt de boter in een steelpannetje op zacht vuur. Laat zo’n 20 minuten rusten. Schuim voorzichtig af. Giet het vloeibare gedeelte, het vet, voorzichtig over in een glazen bokaal en zorg ervoor dat het witte bezinksel in de pan achterblijft. Koel bewaren. Gebruik de geklaarde boter in plaats van olie om te bakken en te braden.

Vinaigrette met notenolie

1 afgestreken eetlepel (20 g) mosterd

3 afgestreken koffielepels (15 g) fijn zout

1 snuifje (1,5 g) gemalen witte peper

5 cl wijnazijn

5 cl xeresazijn

30 cl koolzaadolie

15 cl notenolie

Doe alle ingrediƫnten in een vuurvaste glazen kom en meng. Voeg er op het eind 6 cl lauw water aan toe. In een afgesloten fles bewaart deze vinaigrette een tiental dagen in de koelkast.

Gedroogde appeltjes

300 g suiker

3 Golden-appelen

Breng 50 cl water met de suiker aan de kook. Laat afkoelen. Spoel de appelen schoon, droog ze zorgvuldig af en snij ze zonder ze te schillen in zeer dunne schijfjes. Laat twee uur weken in de koude suikerstroop. Laat de schijfjes uitlekken, leg ze uit op vetvrij papier en laat drie uur drogen in de oven bij 80Ā°C tot ze knapperig worden. Bewaar op een droge plek.

Gekonfijte citroen

3 citroenen

200 g suiker

Spoel de citroenen onder stromend water, snij ze in dunne schijfjes. Leg deze in een sauteerpan met de suiker, vul aan met water tot ze net onder staan en laat twee uur konfijten op zacht vuur. Wanneer de stroop ingekookt is en de citroenschijfjes doorschijnend zijn, zet u de pan van het vuur. Bewaar op een koele plek.

Men kan de reepjes (zie recept voor zeewolffilet) ook drogen door ze op een plaat met antikleeflaag drie uur in de oven te zetten bij 80Ā°C.

Peperkoek

45 cl melk

900 g honing

22 g specerijenmengsel voor peperkoek

schilletjes van 4 sinaasappels en 4 citroenen

15 eierdooiers

180 g suiker

550 g bloem

75 g bakpoeder

Verwarm de oven voor op 170Ā°C. Breng de melk aan de kook met de honing, de specerijen en de schilletjes. Klop met de handmixer de eierdooiers samen met de suiker goed wit en smeuĆÆg. Giet de specerijenmelk door de puntzeef en giet ze onder voortdurend roeren bij de dooiers. Meng het bakpoeder door de bloem en strooi dit over het melk-en-dooiermengsel terwijl u blijft roeren. Door de warmte zal het bakpoeder het beslag doen rijzen: klop even door met de garde om het te doen invallen. Bekleed cakevormen met vetvrij papier en stort er het beslag in. Zet in de oven en laat ongeveer 35 minuten bakken. Prik met een mes in het midden van de peperkoek: als het lemmet er droog uit komt, is de koek gaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content