BARTEL VAN RIET

© GERALDINE VAN WESSEM

BOOMCHIRURG EN TUINARCHITECT

ALS KIND SPEELDE IK VOORTDUREND IN DE NATUUR. Thuis in Grobbendonk woonden we vlak bij de Nete, een heerlijke plek om met mijn oudere broer en zus te ravotten en in bomen te klimmen. In die zin hebben de Kempen echt een natuurmens van mij gemaakt.

DE PASSIE VOOR TUINIEREN HEB IK VAN MIJN MOEDER. Die wist wat ze deed, want als leerkracht biologie kon ze me haarfijn de ingenieuze werking van de natuur uitleggen. Saai heb ik dat nooit gevonden, integendeel. Modern speelgoed interesseerde me niet, bomen en planten des te meer.

IN LEUVEN VOLGDE IK EEN REGENTAAT LICHAMELIJKE OPVOEDING. Een logische keuze, want met kinderen werken bleek me te liggen en dankzij de specialisatie outdoorsporten zat ik voortdurend in de buitenlucht. Die nood aan ruimte is ook gebleven : op een appartement in de grote stad houd ik het wellicht niet lang uit.

KENNISSEN NOEMEN ME EEN GROOT KIND. Serieus en geconcentreerd bezig zijn kost me vreselijk veel moeite. Zolang ik maar onnozel kan doen en mijn fantasie mag gebruiken. Wat als je honderd miljoen zou winnen of wat als je huisdier een nijlpaard is ? Met zulke vragen zijn ik en mijn maten urenlang zoet op café.

TUINIEREN IS VOOR MIJ PURE OPWINDING EN CREATIVITEIT. Welke plantjes zal ik gebruiken, welke grond is daarvoor nodig en hoe maak ik er een harmonieus geheel van – zulke vragen doen mijn hersenpan haast koken.

IK WIL EEN TUINPROGRAMMA VOOR EEN BREED PUBLIEK MAKEN. Niet alleen voor de kenners. Kijkers warm maken voor de tuin en tonen dat het allemaal zo moeilijk niet is : daar gaat het om. Van een klassieke informatieve aanpak is dan ook geen sprake : Groenland is eigentijds, met een hoog tempo, animatiefilmpjes tussen de reportages en rockmuziek.

TOERISTISCHE TREKPLEISTERS ZEGGEN ME NIETS. Dan trek ik liever naar een onbekende plek die een local me heeft aangeraden. Aan voorspelbare en strak georganiseerde reisplannen heb ik een broertje dood. Een uitnodiging van een gastvrije familie aanvaarden terwijl je enkele uren eerder nog op het punt stond om door te reizen : dat is echt iets voor mij. Favoriete bestemmingen heb ik niet. Ik kan me overal verliezen in het verhaal van een streek.

VOOR ADRENALINEKICKS BEN IK ALTIJD TE VINDEN. Onder vrienden kamperen in de vrije natuur, kanovaren in Zweden of een bergtocht in de Alpen : als er maar wat avontuur aan te pas komt.

IK KAN MIJN MILIEUBEWUSTZIJN NIET ZOMAAR WEGSTOPPEN. Het maakt me mee tot wie ik ben en dus geef ik onvermijdelijk ook milieuvriendelijke tips op televisie. Maar ik ben geen donquichot, laat staan een foutloos voorbeeld. Ik recycleer zorgvuldig en mijdt overbodige verpakking, maar tot mijn spijt heb ik als boomchirurg ook een energieverslindende wagen nodig. Een ander middel om grote lasten te takelen is er gewoon niet.

FULLTIME VOOR TELEVISIE GAAN WERKEN ? Daarvoor is de uitlaatklep die ik heb als boom-chirurg me te lief. Nooit meer in een boom mogen klimmen, dat kan ik me niet eens voorstellen. Bovendien begint mijn eigen tuinbedrijfje, de Tree Musketiers, nu net te draaien – het is dus niet het moment om het rustiger aan te gaan doen.

Bartel Van Riet (29) is tuinarchitect en boomchirurg en presenteert sinds kort op zondagavond het tuin- en natuurprogramma ‘Groenland’ op Eén. Op Ketnet presenteert hij ‘X-Treem’, een programma waarin hij kinderen leert te overleven in de natuur, elke maandag en donderdag, tot 27 oktober.

Info : www.detreemusketiers.be

DOOR WIM DENOLF – FOTO GERALDINE VAN WESSEM

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content