Ligging : in een eigen park in het centrum van het dorp I Sfeer : barok met eclectische accenten I Reistijd : veertig minuten rijden van Brussel I Prijs : niet goedkoop

Het oudste huis van Sint-Gillis-Waas werd al in 1527 vermeld als ‘een woning in slechte staat’. Wie er een kleine vijf eeuwen later langskomt, staat evenwel voor een redelijk uitnodigend geheel met een smeedijzeren hek en een flinke lap gras. Binnen oogt het Petit Chateau Baroque echter veel overweldigender, en Jo en Romana hebben er zeer nadrukkelijk hun stempel op gedrukt.

Het stel heeft een leven lang hard gewerkt, een bloeiende zaak van de hand gedaan, en kijkt nu even op een rustiger periode terug. Ook al sluiten ze een nieuwe uitdaging niet uit. “We zijn durvers”, zegt Romana, “en daarom ook hebben we dit nieuwe leven aangepakt, waarin gastvrijheid centraal staat.”

Het huis kochten ze drie jaar geleden, nadat het jaren had leeggestaan en behoorlijk onderkomen was. Foto’s uit die tijd laten een weinig smaakvol geheel zien, met een lelijke veranda achteraan en veel valse plafonds, waaronder weinig fraaie toestanden woekerden. Anderhalf jaar werken en wroeten later wisten ze het oorspronkelijke posthuis, dat later door dokters en notarissen werd bewoond, tot een leefbare thuis om te vormen. Over de smaak van de inrichting kan men van mening verschillen, maar de antieke meubels, die voor een groot deel uit de veiling van een kasteelinboedel werden opgekocht, geven het geheel alleszins een merkwaardige stempel.

We drinken koffie in het grote salon op de benedenverdieping. Romana heeft de ruimte laten schilderen in ‘haar’ kleur, die het midden houdt tussen lichtgroen en lichtblauw. Op de eerste verdieping bevindt zich een ruime, geheel in het wit gezette kamer die via drie ramen op de tuin met vijver en jacuzzi uitkijkt. In die vijver gaat Romana ook ’s winters wel eens zwemmen. Van durven gesproken…

Zelf nemen we onze intrek aan de voorzijde, in een kamer die behoorlijk vol staat met barokke secretaires en vitrines met porseleinen beeldjes van de generaals van Napoleon. De stijl is ronduit eclectisch en er staat een beetje van het goede te veel. Voor de contrastrijke badkamer met ligbad moeten we de gang over, maar ze is niets minder dan een juweeltje. Op slippers en gehuld in een warme badjas sloffen we er na het ontwaken heen.

Het ontbijt wordt in een soort museumkamer opgediend en is meer dan volledig met vers fruitsap, brood en croissants, kaas en vlees. En ondertussen vertelt het stel honderduit over koetjes en kalfjes. We beloven onszelf om terug te komen, want ’s zomers kan er ook op een terras in de tuin worden gegeten.

TIP

De Verbeke

Foundation in Stekene,

fietstochten in

de buurt.

Info

Petit Chateau Baroque telt twee kamers die tegen 150 euro per nacht worden verhuurd, inclusief de overvloedige ontbijten.

a

Petit Chateau Baroque, Kerkstraat 79,

9190 Sint-Gillis-Waas, 0478 56 66 02

en 0473 95 15 89, www.petitchateau

baroque.be.

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content