In het oude station van Okegem bevindt zich sinds vorig jaar de mooi ingerichte bistro Dish. De jongeman die bedient gaat hoffelijk te werk en legt het bestek met witte handschoen op tafel. Het repertoire op de spijskaart is beperkt en toch moet je geduld uitoefenen, want de chef heeft haar tijd nodig. Barbara Van den Noortgate gaat in de keuken met vrouwelijke precisie te werk. Zij bereidt alles eigenhandig uit verse ingrediënten, die zij met zorg op de borden schikt. Haar bereidingen zijn zuiver en streekproducten spel...

In het oude station van Okegem bevindt zich sinds vorig jaar de mooi ingerichte bistro Dish. De jongeman die bedient gaat hoffelijk te werk en legt het bestek met witte handschoen op tafel. Het repertoire op de spijskaart is beperkt en toch moet je geduld uitoefenen, want de chef heeft haar tijd nodig. Barbara Van den Noortgate gaat in de keuken met vrouwelijke precisie te werk. Zij bereidt alles eigenhandig uit verse ingrediënten, die zij met zorg op de borden schikt. Haar bereidingen zijn zuiver en streekproducten spelen een belangrijke rol. Barbara is een hobbykok die de sprong naar de professionele keuken heeft gewaagd. Zij kan bogen op zes jaar avondles en moet haar weg nog een beetje vinden. Vijftien jaar lang deed zij marketingjobs, was productmanager, trade marketeer en accountmanager. Omdat koken haar passie is, schreef zij zich in aan de avondschool van CERIA en volgde alle modules die er op kookgebied te volgen waren (basisbegrippen, koude en warme keuken, vis, vlees, à la carte, streekgerechten, nagerechten, basis zaal). Om haar opleiding compleet te maken sloot zij af met een module keukenverantwoordelijke, horecareglementering en HACCP (gevarenanalyse en kritische controlepunten van voedingsmiddelen). Met haar diploma's op zak ging zij in de weekends aan huis bij vrienden koken. Toen ze merkte dat je daar moeilijk van kunt leven, groeide het idee om een restaurant te beginnen. Na grondige voorstudies is zij in 2013 gestart. Spijt heeft zij er niet van, want het is fantastisch om van je hobby je beroep te maken en het geeft een bevredigend gevoel als je zelf recepten kunt ontwikkelen en klanten tevredenstellen. Barbara maakt wel meer uren dan vroeger, en zij werkt wanneer haar vroegere collega's vrij zijn. Haar sociale leven lijdt eronder, maar dat geeft niet want haar inzet is onvoorwaardelijk. Barbara beschouwt het als een voordeel om als vrouw in de professionele keuken te staan. Vrouwen pakken het anders aan dan mannen, hebben meer respect, schreeuwen of brullen zelden en slagen erin om op een zachte manier het optimale uit de medewerkers te halen. Maar fysiek is het beroep niet te onderschatten. Barbara gelooft niet dat een vrouw anders kookt dan een man. Voor haar is een kookstijl niet geslachts- maar persoonsgebonden. Zij heeft gekozen voor een gezonde keuken met pure smaken, weinig boter en met bescheiden gebruik van verse kruiden en oosterse specerijen. Restaurant Dish : Jan Ockeghemstraat 2, 9400 Okegem (Ninove). 054 50 30 33. Zondag, maandag en zaterdagmiddag gesloten. www.restaurant-dish.be"NIET HET KOKEN IS ANDERS, WEL DE AANPAK, MET MEER RESPECT EN ZONDER GETIER"