categorie: Stadsbrasserie

keuken: 7

decor: 7,5

comfort: 6,5

service: 6

prijs/kwaliteit geproefde menu: 6

De Vlaamse Opera van Antwerpen heeft weer een horeca-exploitatie onder zijn dak. Op de benedenverdieping, aan de kant van de Van Ertbornstraat en het busstation aan de Rooseveltplaats, opende BrasserieGustav. Vroeger was hier de Caveau, beter bekend als ‘De Boerinnekes’, omdat de diensters als boerinnekes verkleed rondliepen. Caveau ging vijf jaar terug op de fles, waarna de ruimte nog kort dienst deed als personeelskantine. Na jaren leegstand blaast horecaondernemer Vinko Pepa de zaak nu nieuw leven in. Het gewelfde plafond werd in roomkleurige lakverf geschilderd en er kwamen nieuwe verlichting, nieuw meubilair en een nieuwe keuken. Wat bleef zijn de marmeren zuilen. De renovatie duurde zes maanden en de authenticiteit bleef grotendeels bewaard.

Brasserie Gustav is er niet alleen voor operabezoekers. Als Vinko’s opzet lukt, wordt het een bruisende plek waar buurtbewoners, reizigers en operabezoekers elke dag vanaf 7.30 uur terechtkunnen voor koffie, ontbijt, lunch of diner. De keuken blijft open tot 22 uur, bij voorstellingen nog een uurtje later, zodat men na de opera nog iets kan smikkelen.

Baas Vinko Pepa gaf de uitbating tijdens de opstartperiode in handen van naaste medewerkers. Davy Schellemans, die samen met Tim Teck het tijdelijke restaurant Limel in de Volkstraat openhield, wordt momenteel opgeleid tot chef-kok. Op de spijskaart nemen ‘culinaire evergreens’ uit de Belgische en Franse keuken een belangrijke plaats in. In de namiddag is er een beknopte kaart met kleine gerechten.

Wij kwamen op een kille maandagavond en voelden ons in deze monumentale brasserie met geanimeerd va-et-vient meteen thuis. Het is net alsof Brasserie Gustav met al het koper, glas, spiegels en marmer en de ruimtevullende salonmuziek al honderd jaar bestaat. Obers in zwart-wit habijt gaan rond met dienbladen vol ‘bollekes’ en uit de keuken komt het gekletter van pannen.

Wij bestelden een fles fruitige Takler Kékfrankos, Szekszard uit Hongarije (28 euro), de enige rode onder 30 euro. Als voorgerechten verschenen : fijne carpaccio van wagyubeef met raketsla, parmezaan en olijfolie (14,50 euro) en frisse kruidensalade met Thais gekruid en kort gekorst rundvlees (15,50 euro). Hoofdgerechten waren : correct gegaarde paling in smakelijk groen (24 euro) en een teleurstellend koninginnenhapje met papperig bladerdeeg en verkookte kip, gehaktballetjes en champignons in logge roomsaus en hevig gebakken frieten (15 euro). Afsluiter was gekonfijte tarte tatin met vanille-ijs (8 euro). Slechte punten gingen naar de gebrekkige uitleg over de wijn en naar de slecht verzorgde toiletten.

Info

BRASSERIE GUSTAV

VAN ERTBORNSTRAAT 2

2018 ANTWERPEN

03 225 55 28

Dagelijks vanaf 7.30 uur.

Uitgebreid Gustavontbijt (16 euro), zondagse brunch met livemuziek (19,50 euro).

Door Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content