Spabehandelingen zijn vaak overgewaardeerd en te duur. Niet meteen een wervende stelling om ons wellnessnummer mee te openen, maar laat het mij nader verklaren. De afgelopen jaren is het begrip wellness een echte hype geworden. Jezelf prima in je vel voelen, je stressniveau naar beneden halen en zo gezondheidsproblemen vermijden, is het uitgangspunt geworden van een hele business.

Het Engelse woord wellness, het tegenovergestelde van illness, ontstond volgens The Oxford English Dictionary rond 1650. Toch duurde het tot halfweg vorige eeuw eer het begrip terug opdook. Vanuit geneeskundige hoek werd gezocht naar een begrip dat uitdrukking gaf aan de beweging die onderzocht hoe je actief gezondheidsvoordelen kon verwerven, op een manier die verder ging dan het vermijden van ziekte. Linguïst Ben Zimmer beschreef in zijn taalcolumn van 12 april in The New York Times de geschiedenis van het woord en hoe het wat krakkemikkige begrip ondanks heel wat tegenstand van taalkenners pas begin jaren negentig in het woordenboek sukkelde.

Anno 2010 is preventie het sleutelwoord : een mix van verzorging, gezonde voedingsgewoonten en sport moet spabezoekers zich doen beter voelen en dus het risico op ziekten verminderen en stressgerelateerde aandoeningen verhinderen. Die nieuwe ‘hybride’ spa combineert fitness met medische zorg en de traditionele spatherapieën (baden, sauna, massages). Op zich kan geen zinnig mens daar iets tegen hebben, alleen boezemt de hele hocus pocus die daar soms rondhangt mij niet zoveel vertrouwen in. Nogal wat gezondheids- en beautygoeroes hebben hun eigen waarheid en productlijnen.

Neem nu die hang naar het teruggrijpen naar eeuwenoude behandelingstechnieken van verre en exotische volkeren. Vaak boeiende verhalen, ingenieuze technieken, maar toch kan ik het niet laten om mij daarbij telkens af te vragen hoe oud die mensen gemiddeld werden. Gezien de preventieclaim lijkt me dat geen onzinnige vraag.

Ik heb het dus niet zo begrepen op oorkaarsen, kristallen en andere soorten ongein die je wel eens in een spa kunt aantreffen. Maar ook basics op het spamenu (een massage bijvoorbeeld) kunnen tegenvallen. Goed masseren is een vaardigheid die niet iedereen gegeven is. Met de boom in de spasector is het een hele opgave om gedreven en gekwalificeerde masseurs of therapeuten – of hoe je ze ook wil noemen – te vinden. Technisch een schema van bewegingen op elkaar laten volgen, is niet hetzelfde als een goede massage.

Ook de omgeving is van belang. Als je in een saunacentrum een massage bestelt en die gebeurt ergens in een hoekje achter een gordijn waar ook toevallige passanten op je half ontblote lijf een blik kunnen werpen, dan hoeft het voor mij niet. Evenmin als je bij een all-inreis aan wellness doet en dan ’s avonds in de hotelbar de masseur van dienst tegen het lijf loopt.

Wie geld neertelt voor enkele uren of een dagje wellness, kan dus beter weten waar naartoe. Want een goede massage kan een heerlijke ervaring zijn die je dagen later nog energie geeft. Een namiddag in de sauna is pure antistress. Vandaar de grote spatest in dit nummer. Onze beautyjournalist Sofie Albrecht trok van hot naar her en praatte ook ondergetekende, onder het mom van stressreductie, enkele te testen adressen aan. We hadden simpele behoeften : een mooie, nette en rustgevende saunaomgeving en een goede massage. De bezoeken gebeurden anoniem om geen voorkeursbehandeling uit te lokken. Deze wellnessronde van Vlaanderen leverde enkele parels van adressen op waar we u met de ogen dicht durven heen te sturen.

trui.moerkerke@knack.be

Trui Moerkerke

“Ik heb het niet zo begrepen op oorkaarsen, kristallen en andere soorten ongein die je wel eens in een spa kunt aantreffen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content