Voor 4 personen
...

Voor 4 personen 300 g witte bonen (uit blik of geweekt) 8 ansjovisfilets (uitgelekt) of 1 el kappers 4 aardappels 4 wortels 3 uien OE wittekool 4 braadworsten of 4 vegan worstjes 1 takje tijm 1 laurierblaadje 1 blik tomaten 750 ml runder- of groentebouillon 3 dl witte wijn Peper en zout (Olijf)olie 1. Gebruik je droge bonen, week ze dan een nacht op voorhand. Bonen in blik hoef je niet te weken Giet de bonen af en spoel ze goed. Laat de ansjovis uitlekken. Schil de aardappels en snijd in blokjes. Schil de wortels en snijd in fijne schijfjes. Pel en snijd de uien in ringen. Was en snijd de wittekool in fijne reepjes (dat gaat vlot met een mandoline). 2. Verhit wat olie in een braadpan en bak de worsten op een middelhoog vuur. Als de worsten mooi bruin zijn, haal je ze van het vuur; zet even opzij. 3. Verhit wat olie in een hoge kookpot en bak de uien goudbruin. Voeg de ansjovisfilets of kappertjes toe en de tijm en laurier. 4. Laat de ansjovis of kappertjes rustig smelten en de kruiden geuren. Voeg de wortel, wittekool, aardappels en tomaten toe. Meng alles goed en giet dan de bouillon en witte wijn erbij. Laat een uurtje garen op een rustig vuur. 5. Proef na een klein uur eens van je stoofpot. Zit de smaak goed? Voeg dan de bonen eraan toe en roer om. Kruid met peper en zout en voeg dan ook de worsten toe. Laat nog zo'n 5 minuten rustig pruttelen. Serveer met een heerlijk stuk geroosterd brood.