Patrick Van den Borre heeft een druk beklant verzekeringskantoor. Zijn vrije tijd gaat naar actief sporten (fietsen en hardlopen), muziek beluisteren, kokkerellen en het proeven van whisky en wijn op degustaties. Hij is trots op zijn verzameling malt whisky's en trekt, in functie van zijn liefhebberij, op gastrotrip naar de Provence om daar lokale wijnboeren te bezoeken en al proevend koopjes te ontdekken.
...

Patrick Van den Borre heeft een druk beklant verzekeringskantoor. Zijn vrije tijd gaat naar actief sporten (fietsen en hardlopen), muziek beluisteren, kokkerellen en het proeven van whisky en wijn op degustaties. Hij is trots op zijn verzameling malt whisky's en trekt, in functie van zijn liefhebberij, op gastrotrip naar de Provence om daar lokale wijnboeren te bezoeken en al proevend koopjes te ontdekken. Patrick is autodidact in de keuken. Hij was beroepshalve verplicht om veel uit eten te gaan en kreeg een aversie tegen veel restauranteten omdat het te zwaar was. Hij nam zelf het initiatief om thuis gezond en lekker te eten, ging zich verdiepen in de keuken en begon culinaire tijdschriften te lezen. Beetje bij beetje lukte het hem om eigen interpretaties op het bord te brengen. Patrick is nu vijf jaar intensief met eten en drinken bezig en vindt het, als alleenstaande, allesbehalve een corvee om voor zichzelf te koken. Natuurlijk is het leuker om het eten met iemand te delen en daarvoor zijn de vrienden er in de weekends. Patrick nodigt uit bij hem thuis of wordt soms gevraagd om op locatie bij vrienden en familie te koken. Zijn kookkunst is bekend en kennissen zeggen onderling vaak : "Bij Van den Borre is een goede maaltijd verzekerd !"Patrick heeft zijn repertoire uitgebreid met oosterse gerechten. Het liefst van al heeft hij echter de Italiaanse keuken en de Italiaanse wijnen. Hij houdt vooral van allerhande pasta's met groenten of vlees. Via de oosterse keuken kwam hij in contact met de wok en sindsdien gebruikt hij de parabolische pan regelmatig : roerbakken is voor hem een directe en eenvoudige manier van eten bereiden. Na de maaltijd doet hij de afwas. "Jammer genoeg heb ik geen kabouters die dat voor mij doen en, of je het nu wil of niet, een keuken moet proper zijn."Het gerecht met de kip en taboulé heeft hij uitgewerkt na een reis naar Marokko. Het idee van het gerecht met de eendenborst, port en sinaasappel komt gedeeltelijk van een Engelse tv-zender, waar de kok aan het knoeien was met een zware saus. Patrick heeft het originele recept aangepast. Het nagerecht met ananas maakt hij al lang klaar : het is eenvoudig en lekker en bijvoorbeeld ideaal voor na een barbecue. De keuze van de rode wijn bij het hoofdgerecht gaat naar een Zuid-Afrikaanse Shiraz, Hoopenburg 2001, te koop voor 12 euro bij Mampaey & Co in Groot-Bijgaarden. Pieter van Doveren / Foto's Diane Hendrikx