Authentieke charme

De oude hoeve ligt in een lieflijk glooiend landschap, vlak bij de Vlaamse Ardennen. © Foto's PPI

Le Paysage Poétique is een rustplek voor reizigers in het wat vergeten ‘pays des collines’. Verhalen over verre landen worden er uitgewisseld in een ongedwongen decor.

Aankomen bij Giorgia is een verademing. In de negentiende-eeuwse vierkantshoeve vindt de bezoeker geen meubilair van Flamant of aanverwante trendy creaties, maar een verzameling van stijlen en smaken die niettemin wonderwel samengaan. De gastvrouw is een eigenzinnige Griekse die in Vlaanderen opgroeide en van geen kleintje vervaard is : op haar twintigste gooide ze de rugzak over de schouders en trok alleen naar India. Ze keerde er vaak terug, en haalde een masters in Urduliteratuur, die ze de meest nutteloze onderscheiding ooit noemt. Ze is weg van Indiase literatuur, van het werk van Naijer Masud, van de historische stad Lucknow, en roemt in uitgebreide bewoordingen het alleen reizen.

Toen tien jaar geleden Vlaanderen haar te druk werd, en ’s nachts te licht, ontdekte ze le pays des collines, het vervolg op de Vlaamse Ardennen over de taalgrens. Ze wordt lyrisch als ze de kwaliteiten ervan roemt : gentil, lieflijk, poëtisch, een landschap waarin je je wilt knuffelen, waar een deugddoende rust overheerst en waar je fietsend drie kerktorens tegelijk kunt zien. Ze mist de tiger spotting van haar Indiareizen niet, want ze verkijkt zich nu op de steenuiltjes in het dak.

De benedenverdieping met zijn zithoek, lange tafel, open haard, kunstboeken en uitkijk op het heuvelende landschap, oogt als een rustplek voor reizigers, en zo heeft ze het gewild, a bohemian hideaway. Daar wisselen we ideeën uit, en verhalen over verre landen, en schuift Tom, die onder het dak zijn eigen muziekstudio runt, mee aan voor een glas cava.

Er is een knusse, intieme kamer vrij met oude plavuizen, maar uiteindelijk kiezen we voor een andere, met aan beide kanten uitzicht over het landschap met grazende koeien en een breed terras. Het is er ruim, rustig en donker na zonsondergang. De eenvoud zonder televisietoestel overheerst, maar niet de trendy, nieuwerwetse eenvoud die tegenwoordig overal tot in den treure wordt voorgeschreven.

“Ik kan intens genieten van in een art-decostoel te mogen zitten”, zegt Giorgia, die het eenvoudige maar lekkere avondeten kookt en ’s morgens een verse krant heeft klaargelegd, voor een vers gekookt eitje zorgt, geperst fruitsap, brood, croissants en kazen en confituur. Op de schouw danst een boeddha met vrouwelijke trekken, buiten wenkt een nieuwe dag met stormachtige luchten.

Le Paysage Poétique telt drie kamers die voor 80 en 100 euro worden verhuurd, inclusief de ontbijten.

Le Paysage Poétique, Rue Hergibette 12, 7910 Frasnes-Lez-Anvaing, 0473 76 84 04, www.paysage-poetique.be.

Door Pierre Darge – Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content