De nieuwe trend in beautyland ? Een stralende, vlekkeloze huid met rozige gloed. Producten die éclat en een egale teint beloven, zitten de klassieke antirimpelcrèmes op de hielen.

Vier jaar geleden signaleerde Cliniques Truth in Beautyonderzoek al dat een egale teint steeds belangrijker wordt voor veel vrouwen, die het als een nieuwe parameter van een jeugdige huid zien. Een jaar later bleek uit een sociologisch onderzoek door het International Longevity Center in samenwerking met Helena Rubinstein dat vrouwen zich bovendien steeds meer storen aan het antirimpeldiscours. Liever een stralende karakterkop met enkele (fotogenieke) rimpels dan een gladde, maar doffe, gevlekte huid die oud oogt.

De aandacht voor een stralende huid kwam een paar jaar geleden al uit Azië overwaaien in de vorm van whitening-producten. Een ongelukkig gekozen term, want niemand wil er hier witter uitzien. Verhelderend dekt de lading al beter. Na een aanvankelijk moeilijke start zitten producten die pigmentvlekken vervagen duidelijk in de lift. Bij Clinique is de Even Betterlijn de bestseller momenteel. Ook de aandacht voor exfoliërende producten die de huidtextuur verfijnen, neemt toe. Want een gladde huid weerspiegelt beter het licht en straalt bijgevolg meer.

Clarins en Lancôme verdiepten zich in het fenomeen en ontdekten dat amper vijf procent van het licht weerkaatst wordt, de rest dringt door de huid. Vijfenvijftig procent van dat licht wordt geabsorbeerd, voornamelijk door melanine (bruin pigment) en hemoglobine (eiwitten die bloed zijn rode kleur geven), wat het licht rozig maakt. De resterende vijfenveertig procent botst ten slotte op het netwerk van collageen- en elastinevezels in de lederhuid. Hoe dichter dat is, hoe beter licht weerspiegeld wordt. Op zijn terugtocht gaat het licht opnieuw door de vorige lagen, en wordt roder onder invloed van de hemoglobine of meer okerachtig naargelang het aanwezige melanine. Het licht dat uiteindelijk weer tevoorschijn komt, bepaalt de kleur en de uitstraling van de huid. De helderheid is dus vooral afhankelijk van de verschillende huidstructuren, die het licht absorberen of weerspiegelen.

Lancôme stelt dat het oppervlakkige (dat meteen weerkaatst wordt) en het ‘innerlijke’ licht samen het aura van de huid bepalen. Het merk analyseerde dat aura bij 770 vrouwen tussen 15 en 75 jaar op het gehalte aan roze en blauw licht. Roze doet de huid stralend en gezond ogen. Wanneer dit afneemt, bijvoorbeeld door een vertraagde microcirculatie, wordt ze dof en vaal. Blauw bepaalt de frisheid en zuiverheid van de huid, maar neemt helaas af met de leeftijd doordat het steeds meer door zich ophopend melanine wordt geabsorbeerd. Lancôme ontwikkelde Teint Miracle (30 ml : 38,63 euro), een foundation met een pigmentenmix waarin een roze pigment de roze gloed versterkt en een blauw pigment voor een zuivere gloed zorgt. Daarnaast bevat het vloeibare microspiegeltjes die het oppervlakkig licht weerspiegelen op een continue, transparante manier, net zoals het ideale natuurlijke licht dat doet en niet zoals paarlemoerpigmenten, die een toevallige weerkaatsing geven en dus een glinsterend effect. Ook Dior, Givenchy en Clarins komen binnenkort met een gelijkaardig product.

Clarins zocht de oplossing in huidverzorging en ontdekte dat er een nauw verband bestaat tussen een verlies aan helderheid en stevigheid van de huid. De belangrijkste factor in beide gevallen is het collageennetwerk. Dus ontwikkelde Clarins Capitale Lumière, een verzorging die de productie van collageen- en elastinevezels stimuleert en celveroudering voorkomt met behulp van antioxidanten. De dagcrème (50 ml : 85 euro) werkt op helderheid (minder pigmentvlekken) en stevigheid, de nachtcrème (50 ml : 90 euro) stimuleert de bloedcirculatie voor een beter doorbloede teint. Beide versterken daarnaast ook de huidbarrière voor meer comfort en een betere hydratatie.

DOOR SOFIE ALBRECHT – BACKSTAGEFOTO’S CATWALK PICTURES

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content